BEŞAMEL SOSLU TAVUK TARİFİ
Beşamel soslu tavuk malzemeleri nelerdir?
- 500 g kemiksiz tavuk eti (ben kalça ve göğüs karışık kullanıyorum)
- 1 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı, evde varsa kullanıyorum)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 kase kadar konserve garnitür (bezelye, havuç, patates)
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıcak su (60 ml)
- Beşamel sos için;
- 2,5 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Çay kaşığının ucu ile karabiber
- Üzerine;
- Kaşar peyniri rendesi
BEŞAMEL SOSLU TAVUK NASIL YAPILIR?
Tavuk etlerini parmak kalınlığında doğrayarak sıvı yağı kızdırdığımız tavada soteleyelim.
İnce doğranmış soğanları ilave ederek bir iki çevirelim.
Rengi dönmeye başlayınca doğranmış kırmızı biber ve soğanı ekleyerek beraber bir kaç dakika daha çevirelim.
Tavuklar kızardıktan sonra salçasını, sarımsağı, tuzunu ve baharatlarını ilave edelim, 1-2 dakika daha kavuralım.
Suyunu süzdüğümüz konserve garnitürü ilave ederek karıştıralım.
Yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyip bir iki dakika daha kaynatalım.
Tüm malzemeler güzelce karışıp piştikten sonra hazırlanan tavuğu ocaktan alarak küçük bir fırın kabının tabanına yayalım.
Onun üzerine de beşamel sos hazırlayıp yemeğin üzerini beşamel sos ile kapatalım.
Son olarak üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyelim.
Fırın kabını fırına sürerek üzeri pembeleşinceye kadar 190 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
Sürenin sonunda üzeri güzelce kızaran ve peynirleri eriyen fırında beşamel soslu tavuğumuz servise hazır.