'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (14 Aralık 2024)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mantı çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi, mor lahana salatası tarifi ve dudove tarifi.

TAVUK KAPAMA TARİFİ
Tavuk kapama malzemeler
8 adet tavuk but
Tavuk butlarını haşlamak için 1,5 litre su
Karabiber
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Pirinçleri pişirmek için tavuk suyu
TAVUKLARI SOSLAMAK İÇİN
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
TAVUK KAPAMA YAPILIŞI
Tavuk kapama için öncelikle tavuklar haşlanır.
Pilav için tavaya tereyağı ve zeytinyağı konur.
İçine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler eklenir ve hafifçe pirinçler kavrulur.
Haşlanan tavuklar bir kenara alınır.
Tavukların üzerine sürmek için sos hazırlanır.
Sos için bir kapta yoğurt, kırmızı biber, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
Hazırlanan karışım tavukların üzerine sürülür.
Fırına uygun fazla derin olmayan sığ bir pişirme kabının içine pirinçler dökülür.
Soslu tavuklar pirincin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
Tavukların haşlama suyundan 4 su bardağı kadar su pirinçlerin üzerine dikkatli bir şekilde dökülür.
Tavuk butlarının aralarına tereyağı parçaları konur ve yemeğin üzeri yağlı bir kağıtla kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika pişirilir.
Tavuk kapama piştikten sonra servise hazır hale gelir. Afiyet olsun!

MOR LAHANA SALATASI TARİFİ
Mor lahana salatası malzemeler
1/2 adet mor lahana
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı ceviz içi
1 adet kırmızı elma
1/3 demet kıyılmış maydanoz
MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI
Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.
Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elme ve cevizleri ekleyin.
Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın. Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin. Afiyet olsun!

DUDOVE TARİFİ
Dudove malzemeler
2 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
2 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı sıvı yağ
1 kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 vanilya
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
3- 4 su bardağı un
Şerbeti için;
4 bardak su
3 bardak toz şeker
DUDOVE YAPILIŞI
İlk önce soğuması için şerbetini hazırlayın.
Şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıp sürekli karıştırarak şekerlerin erimesini sağlayın.
Şekerler eridiğinde ve kıvam aldığında 2-3 damla limon sıkın ve altını kapatıp soğumaya bırakın.
Dudove tatlısı hamuru için; yumurtalarla şekeri iyice çırpıp sırasıyla yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu, karbonat, ceviz içi, vanilya ekleyerek karıştırın.
Kontrollü bir şekilde, unu ekleyip yoğurarak ele yapışmayacak bir kıvam elde edin.
Yağladığınız tepsiye dizdikten sonra üzerlerine çatalla iyice bastırın ve tepsiye aralıklarla dizin.
180 derece fırında kızara kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp üzerine 5 dakika bekleyip soğumuş olan şerbetini dökün. Afiyet olsun!