'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (14 Ocak 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kereviz çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi, kırmızı lahana salatası tarifi ve kalburabastı tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı kereviz çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi, kırmızı lahana salatası tarifi ve kalburabastı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

KEREVİZ ÇORBASI TARİFİ
Kereviz çorbası malzemeler
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet havuç
- 1 adet kırmızı dolmalık biber
- 1 adet kereviz sapı
- 1 adet kabak
- 2 dal taze soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı su
Kereviz çorbası terbiyesi için:
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta sarısı
- 3-4 damla limon
KEREVİZ ÇORBASI YAPILIŞI
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağını tencerede kızdırın.
- Üzerine küp doğradığınız 1 adet kuru soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun.
- Üzerine 1'er dakika arayla 2 adet küp doğranmış havuç, 1 adet dolmalık kırmızı biber, 1 adet kereviz sapı, 1 adet kabak ve 2 dal doğranmış taze soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Ardından 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 6 su bardağı suyu tencereye ekleyip karıştırın.
- Kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynamaya başlarken terbiyesi için yarım su bardağı yoğurt eklediğiniz bir kasede 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta sarısı ve 3-4 damla limonu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Üzerine kaynamakta olan çorbanın suyundan bir kepçe alıp yavaş yavaş dökün ve ısılarını eşitleyin.
- Kaynamış olan çorbanın altını kısın ve terbiye karışımını çorba tenceresine azar azar ilave edin.
- 10 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.

TAVUK KAPAMA TARİFİ
Tavuk kapama malzemeler
- 8 adet tavuk but
- Tavuk butlarını haşlamak için 1,5 litre su
- Karabiber
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Pirinçleri pişirmek için tavuk suyu
- Tavukları soslamak için
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
TAVUK KAPAMA YAPILIŞI
- Tavuk kapama için öncelikle tavuklar haşlanır.
- Pilav için tavaya tereyağı ve zeytinyağı konur.
- İçine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler eklenir ve hafifçe pirinçler kavrulur.
- Haşlanan tavuklar bir kenara alınır.
- Tavukların üzerine sürmek için sos hazırlanır.
- Sos için bir kapta yoğurt, kırmızı biber, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
- Hazırlanan karışım tavukların üzerine sürülür.
- Fırına uygun fazla derin olmayan sığ bir pişirme kabının içine pirinçler dökülür.
- Soslu tavuklar pirincin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
- Tavukların haşlama suyundan 4 su bardağı kadar su pirinçlerin üzerine dikkatli bir şekilde dökülür.
- Tavuk butlarının aralarına tereyağı parçaları konur ve yemeğin üzeri yağlı bir kağıtla kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika pişirilir.
- Tavuk kapama piştikten sonra servise hazır hale gelir.

MOR LAHANA SALATASI TARİFİ
Mor lahana salatası malzemeler
- 1/2 adet mor lahana
- 1 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı ceviz içi
- 1 adet kırmızı elma
- 1/3 demet kıyılmış maydanoz
MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI
- Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın. Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.
- Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.
- Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin.

KALBURABASTI TARİFİ
Kalburabastı malzemeler
- 125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı süt
- 3,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 su bardağı ceviz içi
Kalburabastı servisi için:
- 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
Kalburabastı şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
KALBURABASTI YAPILIŞI
- İlk olarak şerbeti hazırlayın.
- Toz şeker ve suyu derin bir tencereye alın.
- Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika, orta ateşte kaynatın.
- Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekleyin.
- Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
- Kalburabastı hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında bekletilmiş 125 gram tereyağını derin bir karıştırma kasesine aktarın.
- Üzerine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ilave edip, 3,5 su bardağı unu azar azar katarak karışıma yedirin.
- Son olarak 1,5 çay kaşığı kabartma tozunu da ilave ettikten sonra 5 dakika kadar yoğurun ve üzerini streç film ile kapatıp, 20 dakika kadar buzdolabında bekletin.
- Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru bir kalbura bastırıp, yuvarlak şeklinde açın.
- Her birinin tam orta kısmına 1 tatlı kaşığı ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın.
- Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın.
- Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız tatlıların birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin.
- Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
- Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin.
- İçine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, servis edin.