'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (15 Ağustos 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yoğurt çorbası tarifi, kirde kebabı tarifi, domatesli pilav tarifi ve galeta unlu tatlı tarifleri.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olacak yoğurt çorbası tarifi, kirde kebabı tarifi, domatesli pilav tarifi ve galeta unlu tatlı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

YOĞURT ÇORBASI TARİFİ
Yoğurt çorbası malzemeleri
- 4 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 3,5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
Yoğurt çorbası üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yoğurt çorbası yapılışı
Orta boy bir tencerenin içerisine pirinçleri koyun. Üzerine suyu ilave edin. Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Bir kabın içerisine yoğurt ve unu aktarın.
Güzelce çırpın ve içerisinde unun topaklanmamasına dikkat edin. Ocağın üzerinde pişen pirinçlerin suyundan bir kepçe alıp yavaşça yoğurtlu karışıma ilave edip karıştırın.
Ardından bu işlemi birkaç kepçe daha ilave ederek gerçekleştirin. Ocakta pişmekte olan pirinçlerin üzerine yoğurtlu karışımı çok dikkatli ve yavaş bir şekilde, incecik bir ip halinde dökerek bir yandan da karıştırın.
Bu şekilde tüm yoğurdu ilave ettikten sonra kaynayana kadar güzelce karıştırın. Kıvamı size koyu gelirse bir miktar sıcak su ekleyebilirsiniz. Kaynadıktan sonra içerisine tuzunu ilave edin.
Ayrı bir tavanın içerisinde tereyağını eritin ve üzerine kuru naneyi ekleyerek hafifçe yakın. Elde ettiğiniz bu sosu çorbanın üzerine gezdirin.

KİRDE KEBABI TARİFİ
Kirde kebabı malzemeleri
- Yarım kilo kuzu but
- Sıvıyağ
- 2 diş sarımsak
- 2 adet domates
Et marinesi için:
- 1 bütün soğan suyu
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 - 2 dal taze kekik yaprağı
- Tuz
Kirde kebabı üzeri için
- 2 adet kapya biber
- 2 adet yeşil dolmalık biber
- 1 bütün soğan
- 10 adet mantar
Kirde kebabı yapılışı
İlk önce etler marine edilir. Marine malzemelerini bir kabın içerisine alın, küp küp doğranmış etleri ilave edin ve elinizle iyice yoğurun. Kapya biber ve yeşil biberi julyen şeklinde doğrayın.
Soğanı da piyazlık bir şekilde doğradıktan sonra mantarı iri şekilde doğrayın. Az yağın içerisinde güzelce doğranan malzemeleri soteleyin. İri küp doğranmış domates ve sarımsakları içerisine ekleyerek ocağın altını kapatın.
Ayrı bir tavayı iyice kızdırın ve marine edilen etleri pişirmeye başlayın. Et piştikten sonra tabağa alın. Ayrı bir tavada tereyağıyla lavaşı kavrunun. Çıtır lavaş elde edince tabağa koyun ve üzerine etleri alın. Hazırlanan sebzeli sosu üzerine ekleyip servis edin.

DOMATESLİ PİLAV TARİFİ
Domatesli pilav malzemeleri
- 1,5 su bardağı beyaz pirinç
- 2 adet rendelenmiş domates
- 3 kaşık tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı kaynar su
- 3-4 damla limon suyu
Domatesli pilav yapılışı
Pirinçleri yıkayın ve kaynar suyun içerisine birkaç damla limon sıkıp 20 dakika bekletin. Daha sonra pirinçleri süzdürün. Domateslerin kabukların soyup rendeleyin. Tencerede tereyağını eritin.
Eriyen tereyağın içine domatesleri ekleyin. Domates suyunu çekene kadar pişirin.
Üzerine kaynar suyu ilave edin. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca pirinçleri ilave edin. Tuzu ilave edin.
Güzelce karıştırıp kapağını kapatın. Suyu çeken pilavı kontrol edin. Piştiğinde üzerine kağıt havlu ekleyip 5 dakika dinlendirin. Sıcak servis edin.

GALETA UNLU TATLI TARİFİ
Galeta unlu tatlı malzemeleri
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı toz şeker
- 3 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
- Yarım çay bardağı Hindistan cevizi
Galeta unlu tatlı muhallebisi için:
- 3 su bardağı süt
- 2 kahve fincanı tam buğday unu
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kremşanti
Galeta unlu tatlıyı süslemek için:
- 1/2 su bardağı Hindistan cevizi
Galeta unlu tatlı şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 2 damla limonun suyu
Galeta unlu tatlı yapılışı
İlk olarak kek hazırlanır. Keki hazırlamak için şeker ve yumurta iyice çırpılır. Daha sonra içerisine sıvı yağ, galeta unu, ceviz, Hindistan cevizi, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice çırpın.
Hazırlanan karışım dibi iyice yağlanmış kare veya dikdörtgen bir cam kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Bu arada şerbeti hazırlayın.
Su ve şekeri bir tencerede güzelce karıştırıp ocağa alın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 5 dakika daha kaynatın. Bu arada içine limon suyu ilave edin. Biraz daha kaynadıktan sonra kenara alın ve soğutun. Muhallebiyi hazırlamaya başlayın.
Süt, un, şeker ve nişastayı bir tencereye alıp güzelce karıştırın. Ocağın altını açın ve kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Muhallebi kaynayıp koyulaşınca vanilyayı ekleyin.
Altını kapatıp ılımasını bekleyin. Ilıyan muhallebinin içerisine toz kremşanti ekleyip mikser yardımı ile iyice çırpın.
Kek piştikten sonra fırından alın ve kek sıcakken üzerine soğumuş şerbeti dökün. Kek şerbeti emince muhallebiyi üzerine eşit bir şekilde yayın. Servis ederken üzerini süslemeyi unutmayın.