'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (15 Eylül 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yayla çorbası tarifi, beyti kebabı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve trileçe tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yayla çorbası tarifi, beyti kebabı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve trileçe tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
- Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.
- Şık bir sunum olması açısından;
- Çorba kaselere alınır.
- Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır. Kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir.
- Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın.

BEYTİ KEBABI TARİFİ
Beyti kebabı malzemeler
- 1 kg kuzu kıyma
- 1 soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yufka
- 3 patlıcan
Ara sosu için:
- 1 şişe maden suyu
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
Domatesli sos için:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 su bardağı rendelenmiş domates
- 1 su bardağı domates suyu
- 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
BEYTİ KEBABI YAPILIŞI
- Kıymayı yoğurma kabına alın.
- Üzerine rendelenmiş soğanı, tuzu ve baharatı ekleyin.
- Yaklaşık 15 dakika boyunca iyice yoğurun.
- Köfte hamurunun üzerini kapatın ve diğer hazırlıkları yapmak için buzdolabında dinlendirin.
- Patlıcanları boyuna ince ince dilimleyin ve her iki tarafını yağlayıp tost makinesinin ızgarasında kızartın.
- Sosu için maden suyu ile zeytinyağını bir kasede karıştırın.
- Yufkalardan birini tezgaha serin. Üzerine hazırladığınız sostan fırça yardımıyla sürün.
- Yufkanın üç kenarından üç parmak genişliğinde ortaya doğru katlayın.
- Katladığınız bölümleri de aynı şekilde yağlayın.
- Patlıcanları katladığınız kısmın kenarından dik olacak şekilde yan yana dizin (Piyano tuşları gibi).
- Patlıcanların üzerine hazırladığınız kıymadan uzun bir rulo (İki parmak genişliğinde) yapın.
- Bütün ruloyu üç parmak yüksekliğinde keserek yuvarlak dilimler oluşturun.
- Kalan iki yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Isıya dayanıklı fırın kabının içine yağlı kağıt serin.
- Üzerine hazırladığınız ruloları dik olacak (Kıymalar içinden gözükecek) şekilde yerleştirin.
- Üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.
- 190 dereceye ayarlı fırında, yufkalar kızarana kadar pişirin.
- Bu arada sosunuzu hazırlayın.
- Tereyağını eritin, salçaları, domates suyunu ve rendelenmiş domatesi ekleyin.
- 10 dakika sonra ince kıyılmış sarımsakları ekleyin.
- Sos kıvamına gelene dek pişirin.
- Fırından çıkardığınız beytilerin üzerindeki boşlukları dolduracak şekilde, bekletmeden hazırladığınız domatesli sosu gezdirin.
- Tekrar sıcak fırına verin. 10 dakika sonra fırından alın.
- Çırpılmış süzme yoğurt ile birlikte sıcak servis yapın.

MOR LAHANA SALATASI TARİFİ
Mor lahana salatası malzemeler
- 1/2 adet mor lahana
- 1 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı ceviz içi
- 1 adet kırmızı elma
- 1/3 demet kıyılmış maydanoz
MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI
- Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
- Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.
- Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.
- Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin.

TRİLEÇE TARİFİ
Trileçe malzemeler
- 5 adet yumurta
- 1 paket vanilya
- 7 yemek kaşığı un
- 1 paket kabartma tozu
- 6 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti için:
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı keçi sütü
- 2 su bardağı inek sütü
- 1 su bardağı manda sütü
Karameli için:
- 1 paket krema
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 büyük çay bardağı toz şeker
TRİLEÇE YAPILIŞI
- Yumurta ve şekeri derin bir karıştırma kabının içine ekleyin.
- Şekerler tamamen eriyip krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Karıştırma kabının içine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin.
- Spatula kullanarak, bütün malzemeleri alttan üste doğru sürekli olarak karıştırın.
- Kek harcının tamamen karıştığına emin olun. Hazırladığınız harcı yağlanmış fırın kabına döküp üzerini düzeltin.
- Trileçenin kek tabanını önce 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.
- Daha sonra fırının sıcaklığını 150 dereceye indirip 20 dakika daha pişirmeye devam edin.
- Pişen keki oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Daha sonra kürdan kullanarak, kekin üzerinde delikler açın.
- Sütlü şerbetini yapmaya başlayın.
- İnek sütü, manda sütü ve keçi sütünü derin bir tencerede karıştırın.
- Tencereye şekeri ilave edin ve tamamen eriyene kadar karıştırın.
- Bu aşamada sütlü şerbet için manda ve keçi sütünü kullanmadan, 3 su bardağı inek sütü ve 1 su bardağı krema kullanarak da şerbetinizi hazırlamanız mümkün.
- Şeker tamamen eriyip, sütler kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kapatıp bırakın.
- Bu sırada karamelini hazırlayın.
- Ayrı bir sos tenceresinde toz şekeri dikkatlice eritin. Üzerine tereyağını ilave edin.
- Tereyağlı şeker karışımı fokurdamaya başlayınca üzerine kremayı ekleyin.
- Güzelce karıştırıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Ilık sütlü şerbeti, oda sıcaklığında soğumuş olan trileçe kekinin üzerine dökün.
- Kek sütü iyice çektikten sonra buzdolabında soğumaya bırakın.
- Bu arada 1 paket krem şantiyi hazırlayın.
- Buzdolabında soğuyan kekin üzerine ince bir tabaka halinde krem şantiyi eşit bir şekilde yayın.
- Hazırladığınız karameli de krem şantinin üzerine güzelce yaydıktan sonra trileçe tatlınız hazır.
- Bu aşamada dilerseniz karamel kullanmak yerine frambuaz, çikolata ya da portakal sosu ile çeşitlendirerek servis edebilirsiniz.
- Hemen dilimleyip soğuk olarak servis edin.