Bugün ne pişirsem diyenlere günün menüsü (15 Haziran 2024)

Pek çok kişi, arefe gününde hararetli bayram temizliği yapıyor. Camlar, kapılar, yerler derken temizlik bitse de yemek derdi bitmiyor. Bu yoğun günde akşama ne yapsam diyenler, hızlı ve pratik bir şekilde hazırlayabilecekleri yemek tariflerini araştırıyorlar. Çorbasından tatlısına hazır bir menüyü bulmak ise işi kolaylaştırıyor. İşte sizin için hazırladığımız günün menüsü!

Yoğurtlu çorbadan ayva tatlısına kadar detay detay hazırladığımız günün menüsü damaklarınızda adeta yer edinecek. Yaz mevsimine uygun sebze ve meyvelerle pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu menüye bayılacaksınız. İşte tarifleri ve ipuçları…

YOĞURTLU ÇORBA
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı su veya tavuk suyu
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limonun suyu
- Tuz
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
YAPILIŞI:
- Derin bir kasede yoğurdu ve unu iyice karıştırın. Unun yoğurda iyice yedirilmesi önemlidir.
- Başka bir tencerede su veya tavuk suyunu kaynatın.
- Kaynayan suyun içine yoğurt ve un karışımını yavaşça ekleyerek sürekli karıştırın. Böylece topaklanma olmaz.
- Çorbayı kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynatın. Yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin, çorba kıvam alıncaya kadar.
- Ayrı bir kapta yumurta sarısını ve limon suyunu iyice çırpın. Pişen çorbadan biraz alıp bu karışıma ekleyin ve hızlıca karıştırın (bu işlemi yaparken çorbayı ocaktan alabilirsiniz).
- Yavaşça çorbaya ekleyerek karıştırın. Böylece çorbanızın kesilmemesini sağlamış olursunuz.
- Tuzunu ayarlayın ve birkaç dakika daha karıştırarak ocakta tutun.
- Küçük bir tavada tereyağını eritin, içine nane ekleyip hafifçe kavurun.
- Çorbanın üzerine tereyağı ve nane karışımını dökerek sıcak olarak servis yapın.
İpuçları:
- Yoğurtlu çorba yaparken yoğurdunuzun ekşiliğine göre limon suyu miktarını ayarlayabilirsiniz.
- Un miktarını artırarak veya azaltarak çorbanın kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Malzemeler:
- 6 adet taze enginar
- 1 büyük havuç
- 1 büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 2-3 dal taze soğan (isteğe bağlı)
- Yarım limonun suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı su
- Tuz
- Şeker (isteğe bağlı)
Üzeri için:
- Maydanoz veya dereotu
YAPILIŞI:
- Enginarları temizlemek için öncelikle limonlu su dolu bir kapta bekletin. Enginarları temizleyip, saplarını kesin ve uçlarını keskin bir bıçakla düzleştirin. Daha sonra dört eşit parçaya bölün.
- Havucu soyup küp küp doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsakları ince dilimler halinde doğrayın. Taze soğanı da isterseniz ince doğrayabilirsiniz.
- Tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın. Doğradığınız soğanı ve sarımsağı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Kavrulan soğanların üzerine enginarları ekleyin. Havuçları da ilave edin ve birkaç dakika karıştırarak soteleyin.
- Üzerine suyu ekleyin. Limon suyunu ve isteğe bağlı olarak bir tutam şeker ekleyin. Tuzunu da ekleyip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Arada bir kontrol ederek suyunu kontrol edebilir ve gerektiğinde azar azar su ekleyebilirsiniz.
- Zeytinyağlı enginarlar piştikten sonra ocağı kapatın. Üzerine maydanoz veya dereotuyla süsleyerek sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
İpuçları:
- Enginarlarınızın acılaşmaması için limonlu su içinde bekletmek önemlidir.
- Pişirme süresi enginarların boyutuna bağlı olarak değişebilir. Enginarlar yumuşayıp, bıçakla kolayca kesilebilecek kıvama gelene kadar pişirmeye devam edin.

ISPANAKLI BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 2 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 2 su bardağı doğranmış taze ıspanak yaprakları
- 1 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
- Yarım limonun suyu
- Tuz
- Karabiber (isteğe bağlı)
YAPILIŞI:
- Soğanı yemeklik doğrayın.
- Taze ıspanak yapraklarını iyice yıkayın ve doğrayın.
- Geniş bir tencere veya derin bir tavaya zeytinyağını ekleyin ve orta ateşte ısınmasını sağlayın. Doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğanların üzerine doğranmış ıspanakları ekleyin. Ispanaklar yumuşayıp hacim kaybedinceye kadar karıştırarak soteleyin.
- Sotelediğiniz ıspanakların üzerine yıkayıp süzdüğünüz köftelik bulguru ekleyin. Birkaç dakika daha kavurarak bulgurun tane tane olmasını sağlayın.
- Sıcak suyu veya tavuk suyunu bulgurun üzerine ekleyin. Limon suyunu, tuzu ve isteğe bağlı olarak karabiberi de ekleyin. Karıştırın ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve bulgur suyunu çekene kadar pişirin. Yaklaşık 15-20 dakika sürebilir. Bulgur piştiğinde ocaktan alın.
- Pilavın üzerine temiz bir bez veya kağıt havlu sererek 10 dakika kadar dinlendirin. Bu süreçte bulgur daha da yumuşayacak ve pilavın lezzeti artacaktır.
- Ispanaklı bulgur pilavını sıcak olarak servis yapın. Yanında yoğurt veya salata ile servis edebilirsiniz.
İpuçları:
- Ispanaklı bulgur pilavı, sağlıklı ve hafif bir yan yemek olarak tercih edilebilir.
- Pişirme süresi bulgurun cinsine ve büyüklüğüne göre değişebilir, bu yüzden zaman zaman kontrol etmekte fayda var.

PATLICAN EZMESİ
Malzemeler:
- 2 adet közlenmiş patlıcan
- 1 büyük domates
- 1 büyük yeşil biber veya kapya biber
- 2 diş sarımsak
- Yarım limonun suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- Taze maydanoz veya dereotu (isteğe bağlı)
YAPILIŞI:
- Patlıcanları közleyin. Bunun için patlıcanları ocak üzerinde doğrudan ateşte veya fırında közleyebilirsiniz. Patlıcanlar tamamen yumuşayıp, kabukları siyahlaşıncaya kadar közleyin. Daha sonra kabuklarını soyun ve içini bir kaşık yardımıyla iyice ezin.
- Domatesi küp küp doğrayın. Yeşil biber veya kapya biberi de küçük küçük doğrayın. Sarımsakları rendeleyin veya ezin.
- Geniş bir tavaya zeytinyağını alın ve ısıtın. Doğradığınız yeşil biber veya kapya biberi ekleyin. Birkaç dakika soteleyin.
- Sotelediğiniz biberlerin üzerine ezilmiş patlıcanı ekleyin. Karıştırarak birkaç dakika daha soteleyin.
- Tencereye doğradığınız domatesi ve sarımsakları ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.
- Tüm malzemeler bir arada kavrulduktan sonra ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.
- Patlıcan ezmesini ocaktan aldıktan sonra üzerine taze maydanoz veya dereotu serpip, zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
İpuçları:
- Patlıcan ezmesi, sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Ekmek veya lavaş eşliğinde veya meze olarak sunabilirsiniz.
- Patlıcanın közlenmiş olması ezmenin lezzetini artırır ve kıvamını iyileştirir.

AYVA TATLISI
Malzemeler:
- 3 adet orta boy ayva
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- 4-5 adet karanfil (isteğe bağlı)
- Yarım çay bardağı nar veya ceviz içi (üzeri için)
- Yarım çay bardağı su (üzeri için)
YAPILIŞI:
- Ayvaları yıkayın, kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkartın ve halka halka dilimleyin.
- Bir tencereye ayva dilimlerini yerleştirin. Üzerine toz şeker, limon suyu ve isteğe bağlı olarak karanfilleri ekleyin. Ardından üzerine suyu ilave edin.
- Tencereyi orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve ayvalar yumuşayıp şurup kıvamına gelene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın.
- Pişen ayvaları şuruplarıyla birlikte servis tabağına alın. Üzerine nar veya ceviz içi serpip, biraz da şurubundan gezdirin.
- Ayva tatlısını oda sıcaklığında biraz soğuduktan sonra buzdolabında iyice soğutun ve servis yapın.
İpuçları:
- Ayva tatlısı soğuk olarak servis edilir ve üzerine ceviz veya nar gibi malzemelerle süslenir.
- Ayvaların pişme süresi çeşidine göre değişebilir, bu yüzden yumuşayıp şurubunu çekene kadar kontrol edin.