Bugün ne pişirsem diyenlere günün menüsü (15 Nisan 2025)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak şehriyeli yoğurt çorbası tarifi, güveçte kuru fasulye tarifi, tel şehriyeli pilav tarifi ve kakaolu ıslak kurabiye tarifi.

ŞEHRİYELİ YOĞURT ÇORBASI TARİFİ
Şehriyeli yoğurt çorbası malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 çorba kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 litre su
- 1 çay bardağı arpa ya da tel şehriye
- İsteğe bağlı olarak sarımsak
- Nane
- Tereyağı
ŞEHRİYELİ YOĞURT ÇORBASI YAPILIŞI:
- Şehriyeli yoğurt çorbasının yapımında ilk olarak 1 yumurta çırpılır.
- Sonrasında bu yumurta 1 su bardağı yoğurt ile karıştırılır.
- Bu aşamada 2 çorba kaşığı un da eklenerek güzelce çırpılır.
- Bu süreçte çırpma teli veya mikser kullanılır.
- Pişirme tenceresine 1 litre kadar su alınır. Suyun içine çırpılmış ve hazırlanmış yukarıdaki karışım eklenir.
- Kısık ateşte su ve karışım iyice özleşene kadar karıştırılarak pişirilir.
- Bu aşamada su kaynadıktan sonra içine 1 çay bardağı arpa veya tel şehriyeyi de ekleyin.
- Şehriyeler pişene kadar çorbayı iyice kaynatmaya devam edin.
- Çorbayı bu şekilde piştikten sonra servis için kaseye alın.
- Üzerine tereyağı ve naneyi ocakta pişirerek ekleyin.
- Bu aşamada nane ve tereyağı çorba sosunun içine biraz lezzet vermek için dövülmüş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
- Hazırlanmış nane sosu çorbanın üzerine dökülerek gezdirilir.
- Şehriyeli yoğurt çorbası bu şekilde hazırlanır ve servis edilir.
- Afiyet olsun!

GÜVEÇTE KURU FASULYE TARİFİ
Güveçte kuru fasulye malzemeler:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 300 gram kuzu veya dana kuşbaşı
- 4 adet sivri biber
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 6 su bardağı et suyu veya sebze suyu (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
GÜVEÇTE KURU FASULYE YAPILIŞI:
- Kuru fasulyeleri bir gece önceden veya en az 6 saat önceden ıslatın.
- Soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın.
- Domateslerin kabuğunu soyup, minik minik küp küp doğrayın.
- Fırını 170 derecede ısıtın, güvecinizi yağlayıp fırının içene koyun.
- Önceden ısladığınız fasulyeleri yarı haşlamak üzere suyla beraber ocağa alın.
- Bu arada sıvıyağı bir tencerede kızdırın, kuzu etlerini kavurmaya başlayın.
- Kuzu etleri kavrulduğunda kenara alın, aynı tencerede soğanları soteleyin.
- Soğanların üzerine tereyağını ekleyin. Soğanlar hafif yumuşayınca sarımsakları da ekleyin ve sotelemeye devam edin.
- Salçaları ekleyin ve salçayı yakmadan kokusu çıkana kadar kavurun.
- Salçanın kokusu çıkınca, domates ve biberleri de ekleyin, domatesler yumuşayana kadar soteleyin.
- Isınmış güveci fırından dikkatlice çıkarın.
- Önceden kavurduğunuz kuzu etini, yarım haşladığınız kuru fasulyeyi(suyuyla birlikte) ve soğan domates karışımını güveçte harmanlayın.
- Tuz ve biberini de ekleyip şöyle bir karıştırın.
- Önceden 170 derece ısıttığınız fırında, güvecin kapağı kapalı bir şekilde 1 saat pişirin.
- Afiyet olsun!

TEL ŞEHRİYELİ PİLAV TARİFİ
Tel şehriyeli pirinç pilavı malzemeler:
- Yarım çay bardağı tel şehriye
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet bulyon (tavuk veya et)
- İsteğinize göre et suyu da kullanabilirsiniz.
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağından 2 parmak fazla sıcak su
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir kaşık tereyağı
TEL ŞEHRİYELİ PİLAV YAPILIŞI:
- Pilav yapmaya başlamadan önce pirinçleri iyice sıcak suda yıkayın.
- 7 - 8 su yıkadıktan sonra en az yarım saat sıcak suda bekletin.
- Pilav tenceresine zeytinyağını ekleyin.
- Üzerine şehriyeleri ekleyip kavurun.
- Renk almaya başlayan şehriyelerin üzerine suyu süzülmüş pirinçleri ekleyin.
- 1 dakika daha pirinçleri kavurun.
- Ardından tereyağını ekleyin.
- Kavrulan pirinçlerin üzerine bulyonu parçalayarak ekleyin.
- Gerçek et sulu yapacaksanız üzerine koyulan su miktarından et suyunu çıkartarak yapın.
- Tuz ilave edildikten sonra kaynar suyu ekleyin.
- Pilavın rengi beyaz olsun istiyorsanız 3-4 damla limon suyu damlatın.
- Kısık ateşte suyunu çekene kadar kapağını kapatıp pişirin.
- Afiyet olsun!

KAKAOLU ISLAK KURABİYE TARİFİ
Kakaolu ıslak kurabiye malzemeler:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı şeker
- 125 gr. (yarım paket) margarin
- 4 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 su bardağı un
Kakaolu ıslak kurabiye şerbeti için:
- 2 çay bardağı su
- 2 çay bardağı şeker
KAKAOLU ISLAK KURABİYE YAPILIŞI:
- İlk olarak şerbeti hazırlayın. Suyun içine şekeri ekleyin ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca soğumaya bırakın.
- Yumurtayı karıştırma kabına alın ve mikserle çırpın.
- Yağı ve şekeri ekleyip 5 dakika daha çırpın.
- Kalan malzemelerin tamamını ekleyip yoğurun.
- Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle şekil verin ve tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzeri çatlayana kadar pişirin.
- Pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edin.
- Sıcak kurabiyeleri soğuk şerbetin içine bırakıp 4 saniye bekletin ve servis tabağına alın.
- Afiyet olsun!