'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (15 Şubat 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mısır çorbası tarifi, hünkarbeğendi tarifi, sebzeli pilav tarifi ve tulumba tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı mısır çorbası tarifi, hünkarbeğendi tarifi, sebzeli pilav tarifi ve tulumba tarifi var.

MISIR ÇORBASI TARİFİ
Mısır çorbası malzemeler
- 500 g dondurulmuş mısır
- 2 yemekkaşığı tereyağı
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 8 çay bardağı süt
- 4 çay bardağı tavuk suyu
- 5-6 dal frenk maydanozu
MISIR ÇORBASI YAPILIŞI
- İlk olarak mısırın yarısını ayırıp ezerek püre haline getirin.
- Diğer yarısını bir kenarda bekletin. Derin bir tencerede tereyağını eritin.
- Soğanları piyazlık doğrayıp ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
- Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Ezdiğiniz mısırları tencereye ekleyip karıştırın.
- Üzerine sütü ve tavuk suyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin.
- Çorba kaynamaya başladığında, ayırmış olduğunuz tane mısırları da ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
- Üzerine ince kıyılmış frenk maydanozu serpebilirsiniz.

HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ
Hünkar beğendi malzemeler
- 4 dolu yemek kaşığı yağ
- 2 adet soğan
- 1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
- 2 diş sarımsak
- 1 adet dolmalık biber
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 3 bardak su
Beğendi malzemeleri;
- 1 çay bardağı (100 ml) yağ
- 3 yemek kaşığı tepeleme un
- 1,5 kg bostan patlıcanı
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
- 1 tutam tuz
- 1 tutam rende muskat
- 2,5 bardak ılık süt
HÜNKAR BEĞENDİ YAPILIŞI
- Sarımsakları ince ince kıyın ve biberleri irice kesin.
- Ardından soğanları küp küp doğrayın ve tavanın içerisinde yağı öldürünceye kadar döndürün.
- Soğanların üzerine etleri ilave edin.
- Orta ateşte suyunu bırakıp tekrar çekene kadar pişirin.
- Önce sarımsakları, sonra irice doğradığınız biberleri tencereye ekleyin.
- Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayın, suyunu çeken etin üzerine ekleyin.
- Domates salçası, tuz, karabiber ve 3 bardak suyu da tencereye ilave edin ve iyice karıştırıp kaynadıktan sonra altını kısın.
- Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.
- Beğendi kısmı için; tencereye yağı ve unu ekleyip, ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırın ve ateşten alın.
- Patlıcanları kürdan ile delin ve direkt ateş üzerinde pişirin.
- Dışı iyice pişen patlıcanları, kabuklarını soyduktan sonra tenceredeki unlu karışıma atın.
- Tencerenin altını tekrar yakın, ağır ateşte karışımı ezerek hepsini birbirine iyice yedirin.
- Kaşarı, tuzu, rende muskatı ve ılık sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.
- Son olarak kenarda dinlenmeye bırakın.
- Servis tabağına önce beğendiyi, daha sonra etleri koyun.

SEBZELİ PİLAV TARİFİ
Sebzeli pilavı malzemeler
- 1.5 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı şehriye
- 1 adet kapya biber
- 1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)
- 1 su bardağı bezelye
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1,5 bardak su ( kaynar su)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
SEBZELİ PİLAV YAPILIŞI
- Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve kızdırılır.
- Kızan yağın içerisine tel şehriye eklenir.
- Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçler koyulur ve 1 - 2 dakika kavrulur.
- Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısır eklenir.
- Hemen ardından kaynar su ve tavuksuyu eklenir ve tuz içerisine koyulup iyice karıştırılır.
- Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirilir.
- Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakınız.

TULUMBA TATLISI TARİFİ
Tulumba tatlısı malzemeler
Hamuru için:
- 2 su bardağı su
- 2,5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Yarım çay kaşığı tuz
- 3 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı limon suyu
Kızartmak için:
- Ayçiçeği yağı
TULUMBA TATLISI YAPILIŞI
- Tatlınızın şerbetiyle işe başlayın. Şeker ve suyu bir tencerede pişirip kaynamaya başlayınca altını kısın.
- Kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte 30-35 dakika daha pişirin.
- İçine limon suyunu da ilave edin ve ılınmaya bırakın.
- Şerbeti oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın ve iyice soğutun.
- Tatlının hamuru için su, tereyağı, şeker ve tuzu ekleyip kaynatın.
- Unu eleyip kaynayan karışıma ilave edin.
- Tahta kaşıkla iyice karıştırın ve altını kısın.
- 4-5 dakika da kısık ateşte karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.
- Hamuru oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirip içine teker teker yumurtaları ekleyin.
- Yumurtaları mikser yardımıyla hamura iyice yedirdikten sonra limon suyu ve irmiği de ilave edin ve yeniden 5 dakika kadar mikserle karıştırın.
- Sıvı yağı tencerenize alıp hamurdan soğuk yağa krema sıkma torbası ve yıldız uçla parçalar sıkın ve altını kısık ateşte açın.
- Nar gibi kızaran tulumbaları yağdan alıp soğuk şerbete atın ve 2-3 dakika bekletin.
- Kevgir yardımıyla şerbetten aldığınız tatlılarınızı servis tabağına aktarıp servis edin.