"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (16 Ekim 2020)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem? " diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, fırında tavuk but tarifi, közlenmiş biber salatası tarifi ve kadayıf sarma tarifleri.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olacak günün menüsünde ezogelin çorbası tarifi, fırında tavuk but tarifi, közlenmiş biber salatası tarifi ve kadayıf sarma tarifi var.
"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü

Ezogelin çorbası tarifi
Ezogelin çorbası malzemeleri
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ezogelin çorbası yapılışı
Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın. 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın. Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun. Kavrulan sosunuzu ocaktan alın. Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin. Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin. Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.

Fırında tavuk but tarifi
Fırında tavuk but malzemeleri
- 4 adet kalçalı but
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 diş sarımsak
- Pul biber, kekik, kimyon, karabiber
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 küçük soğan
- Sıvı yağ
Fırında tavuk but yapılışı
Soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz. Yoğurda ekleyerek karıştırıyoruz. Son olarak sıvı yağı ve baharatları da ekleyip harmanlıyoruz. Tavukları temizliyoruz ve fazla derilerini kesiyoruz. Üzerine içinin de iyi pişmesi için çizikler atıyoruz. Hazırladığımız sosu her tarafına (derinin altına, çiziklerin içine) iyice sürüyoruz. Fırın tepsimize tavukları koyuyoruz ve fırına veriyoruz. 200 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Eğer fırınınızda ızgara özelliği varsa son dakikalarda ızgara konumuna getirebilirsiniz. Bu şekilde daha güzel kızarmasını sağlayabilirsiniz.
İpucu
Tavukları geceden veya 2 saat önceden sosa bulayıp bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır.

Közlenmiş biber salatası tarifi
Közlenmiş biber salatası malzemeleri
- 5 adet közlenmiş kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- 1 diş sarımsak
- Maydanoz
- Dereotu
- Yarım limon suyu
Közlenmiş biber salatası yapılışı
Biberlerin içini çıkartıp iyice yıkayın . Kırmızı biberleri fırında közleyip kabuklarını soyun. Küp küp doğrayıp karıştırma kabına koyun. Üzerine doğranmış, maydanoz, dereotu, tuz, limon suyu, zeytinyağı ve sarımsağı alarak iyice karıştırın.

Kadayıf sarma tatlısı tarifi
Kadayıf sarma tatlısı malzemeleri
- 650 gram kadayıf
- 400 gram yakın çekilmiş ceviz (ne çok ince nede çok iri çekilmeyecek)
Kadayıf sarma üzeri için
- 200 gram margarin
- 100 gram tereyağı
Kadayıf sarma şerbeti için
- 6 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- Yarım limon
- 1 kaşık margarin (parlak olması için)
Kadayıf sarma yapılışı
Sarma işlemine başlamadan önce kadayıflarımızı tel tel oluncaya dek didikleyip yeteri kadarını avuç içimize alıp cevizini de koyup yaprak sarması sarar gibi saralım (Ben elimden geldiğince resimlerde de anlatmaya çalıştım) ve margarinle yağlamış olduğumuz tepsiye sarma işlemi bitip tepsiniz doluncaya kadar devam edelim. Daha sonrada margarini ve tereyağını pembeleşinceye kızartıp her birinin üzerine kaşık kaşık döküp 175 derece önceden ısıtılmış fırına verelim. Kızarmaya yakında derecesini 150 ye düşürelim. Nar gibi kızarınca da fırından çıkartıp, ılımasını bekledikten sonrada önceden hazırladığımız şerbetini ılık olarak dökelim. (Ben tatlımı 1 gün öncesinden yaptığım için tatlım soğuktu şerbeti de ilk sıcaklığı çıktıktan sonra döktüm. Eğer siz hemen yapıp pişirdikten sonra dökmek isterseniz de tatlıda şerbeti de elimizi yakmayacak şekilde ılık olacak. Şerbetin koyuluğu da şerbet kaynarken belli bir süre sonra kabarcıklanmaya başlar işte o an kaşığınızı şerbete sokup çıkardıktan sonra kaşıkta kalan şerbet kaşığa bulaşıyorsa olmuş demektir.