'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (16 Ekim 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası, hamsili pilav, çoban salata ve fırın sütlaç tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ezogelin çorbası tarifi, hamsili pilav tarifi, çoban salata tarifi ve fırın sütlaç tarifi var.
EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
EZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞI
- Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.
- Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
- 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.
- Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
- Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
- Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
- 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
- Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
- Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
- Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
- Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.

HAMSİLİ PİLAV TARİFİ
Hamsili pilav malzemeler
- 1 kg hamsi
- 2 su bardağı pirinç
- 2 soğan
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 demet taze soğan
- Yarım demet taze nane
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Kuş üzümü
- Dolmalık fıstık
- Tuz
- Karabiber
- Yeni bahar
HAMSİLİ PİLAV YAPILIŞI
- Hamsileri iyice temizleyip yıkadıktan sonra bir kevgirde mısır unuyla harmanlayın.
- 15 dakika bu şekilde bekletin.
- Pirinci birer tatlı kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş sıcak suda yarım saat beklettikten sonra süzün.
- Soğanları temizleyip ince kıyın.
- Pilav tenceresinde zeytinyağını ısıtıp soğanı kavurun.
- Dolmalık fıstıkları ilave edip birkaç dakika daha kavurun.
- Pirinç ve sıcak suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp kısık ateşe alın ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
- Ocaktan alıp tuz, şeker, kıyılmış taze soğan ve baharatı ekleyip iyice harmanlayın.
- Tencerenin kapağını sıkıca kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakın.
- Isıya dayanıklı yuvarlak ve derin kaseleri yağlayın.
- İçlerini ikiye ayrılmış hamsi filetolarıyla kaplayın.
- Üzerine pilavı yayın.
- Kalan filetoları da aynı şekilde sıralayın.
- Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
- Servis sırasında ters çevirerek servis tabağına aktarın.

ÇOBAN SALATA TARİFİ
Çoban salata malzemeler
- 4 adet orta boy domates
- 3 adet orta boy yeşil biber
- 2 adet orta boy salatalık
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- Yarım çay kaşığı tuz
ÇOBAN SALATA YAPILIŞI
- Domatesleri ince ince doğrayın.
- Kabuğu soyulan salatalıkları domatesler gibi ince ince kesin.
- Biberleri ortadan ikiye bölüp yarım ay şeklinde kesin.
- Kuru soğanı ince ince doğrayın ve maydanozu incecik kıyın.
- Kuru soğan hariç bütün malzemeleri salata kabında karıştırın.
- Salata tabağına aldığınızda üzerine kuru soğanları ekleyin.
- Tuzu, zeytinyağını ve taze limon suyunu üzerine ekleyip servis edin.

FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ
Balık yemeklerinin ardından fırında helva çok güzel olur ancak bugünkü menüde hem çorba olduğundan hem de hamsiyi pilavla Karadeniz usulü yaptığımızdan, bu menüde daha hafif bir lezzete, fırın sütlaca yer vermek daha doğru olacaktır. İşte fırın sütlacın en güzel tarifi!
FIRIN SÜTLAÇ MALZEMELERİ
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 su bardağı su
- 1 paket vanilya
FIRIN SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?
- Öncelikle pirinçleri yıkayıp süzün. Sonra orta ateşte suları çekilene kadar haşlayın.
- Soğuk süt ve şekeri tencerede şeker eriyinceye kadar karıştırın.
- Ardından tencereyi ocağa alıp kısık ateşte kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca içine vanilyayı da ilave edin.
- 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra içine haşlanmış pirinçleri ekleyin.
- Yumurtanın sarısını beyazından ayırın.
- Mısır nişastasını suyla ezip içine yumurta sarısını ilave edin.
- Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırın.
- Yumurtalı karışıma kaynamış sütten ekleyip ılıştırdıktan sonra tüm malzemeyi birleştirin ve hızlıca karıştırın.
- Sütlacı güveçlere ya da ısıya dayanıklı fırın kaplarına bölüştürün.
- Güveçleri derin bir fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip tepsiye kaselerin yarısına gelecek şekilde su doldurun.
- Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Tepsiyi fırına verip sütlaçları 15 dakika kadar pişirin.
- Üstleri kızaran sütlaçları fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
- Ardından buzdolabına kaldırıp iyice soğutun.