'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (17 Aralık 2024)

Sevdikleri için lezzetli bir sofra kurmak isteyenler, çareyi farklı tarifleri uygulamakta buluyor. Çekirdek ailesini ya da kalabalık arkadaş gruplarını sofrada ağırlayacak olanlar, bugün ne pişirsem sorusunun cevabını arıyor. Posta.com.tr okuyucuları için hazırladığımız günün menüsü, çorbadan tatlıya kadar pek çok lezzeti içeriyor. İşte tüm detaylar…

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda arayışta olanlar buraya! Sizin için hem lezzetli hem de şık bir sunum yapabileceğiniz yemekleri derledik. Çorba, ana yemek, tatlı derken tek tek arama yapmaktan sizi kurtaracak olan günün menüsü sayesinde sevdiklerinizi dilediğiniz gibi ağırlayabilirsiniz.

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeler:
- 500 g kültür mantarı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı su
- 200 ml krema
- Tuz
- Karabiber
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI:
- İlk olarak mantarları bol suda durulayın ve süzün. Ardından mantarları iri formda doğrayarak tereyağında 3-4 dakika soteleyin.
- İnce ince ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun.
- Topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar suyu ilave edin. Tuz ve karabiber ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırıp kaynatın.
- Son olarak koyulaşan çorbanın içerisine kremayı ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin.
- Pişirme işleminden sonra çorbayı ocaktan alın.
- Sıcak servis edin.

KARNIYARIK TARİFİ
Karnıyarık malzemeleri:
- 4 tane patlıcan
- 1 kase kıyma
- 1 kaşık salça
- 1 soğan
- 1 domates
- 2 sivri biber
- Kimyon
- Karabiber
- Tuz
- Sıvı yağ
KARNIYARIK YAPILIŞI:
- Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur. Enine ve boyuna bölerek 4 parçaya ayrılır. Bol yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye dizilir.
- İç harcı hazırlamak için kıymayı, salçayı, soğanı ve baharatları sıvı yağ ile kavurun.
- Tepsideki patlıcanların içini doldurup üzerine bir dilim domates ve biber koyun.
- 1 bardak salçalı suyu üzerine döküp 180 derece fırında 15 dakika pişirin.

ŞEHRİYELİ PİLAV TARİFİ
Şehriyeli pilav malzemeleri:
- Yarım çay bardağı tel şehriye
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet bulyon (tavuk veya et, isteğinize göre et suyu da kullanabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağından 2 parmak fazla sıcak su
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir kaşık tereyağı
ŞEHRİYELİ PİLAV YAPILIŞI:
- Pilav yapmaya başlamadan önce pirinçleri iyice sıcak suda yıkayın.
- 7 - 8 su yıkadıktan sonra en az yarım saat sıcak suda bekletin.
- Pilav tenceresine zeytinyağını ekleyin.
- Üzerine şehriyeleri ekleyip kavurun.
- Renk almaya başlayan şehriyelerin üzerine suyu süzülmüş pirinçleri ekleyin.
- 1 dakika daha pirinçleri kavurun.
- Ardından tereyağını ekleyin.
- Kavrulan pirinçlerin üzerine bulyonu parçalayarak ekleyin.
- Gerçek et sulu yapacaksanız üzerine koyulan su miktarından et suyunu çıkartarak yapın.
- Tuz ilave edildikten sonra kaynar suyu ekleyin.
- Pilavın rengi beyaz olsun istiyorsanız 3-4 damla limon suyu damlatın.
- Kısık ateşte suyunu çekene kadar kapağını kapatıp pişirin.

KEREVİZ SALATASI TARİFİ
Kereviz salatası malzemeleri:
- 1 adet orta boy kereviz
- 1,5 su bardağı süzme yoğurt
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 2 diş sarımsak
- Dereotu
- 1 çay bardağı ceviz
- Tuz
Kereviz salatası üzeri için;
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı ceviz
KEREVİZ SALATASI YAPILIŞI:
- İlk olarak sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve isteğe bağlı içerisine mayonez eklenebilir.
- Bir avuç kadar dereotu ve ceviz yoğurdun içine atılıp karıştırılır.
- Kereviz kabukları soyulup rendelenir. Bu işlemi yaparken oldukça hızlı olunması gerekir çünkü kereviz kararma yapar.
- Hazırlanan yoğurdun içine kerevizler eklenir. Kullanıma göre tuz ilave edip iyice karıştırılır.
- Servis tabağına alınıp üzerine zeytinyağında kızdırılan ceviz ilave edilir.

FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ
Fırın sütlaç malzemeler:
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 su bardağı su
- 1 paket vanilya
FIRIN SÜTLAÇ YAPILIŞI:
- Öncelikle pirinçleri yıkayıp süzün. Sonra orta ateşte suları çekilene kadar haşlayın.
- Soğuk süt ve şekeri tencerede şeker eriyinceye kadar karıştırın.
- Ardından tencereyi ocağa alıp kısık ateşte kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca içine vanilyayı da ilave edin.
- 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra içine haşlanmış pirinçleri ekleyin.
- Yumurtanın sarısını beyazından ayırın.
- Mısır nişastasını suyla ezip içine yumurta sarısını ilave edin.
- Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırın.
- Yumurtalı karışıma kaynamış sütten ekleyip ılıştırdıktan sonra tüm malzemeyi birleştirin ve hızlıca karıştırın.
- Sütlacı güveçlere ya da ısıya dayanıklı fırın kaplarına bölüştürün.
- Güveçleri derin bir fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip tepsiye kaselerin yarısına gelecek şekilde su doldurun.
- Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Tepsiyi fırına verip sütlaçları 15 dakika kadar pişirin.
- Üstleri kızaran sütlaçları fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
- Ardından buzdolabına kaldırıp iyice soğutun.