'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (17 Eylül 2024)

Bugün ne pişirsem diye düşünenler için harika bir önerimiz var! Mutfağınızda kolayca hazırlayabileceğiniz, lezzetiyle damaklarda iz bırakacak tarifler günün menüsünde sizi bekliyor. Hem pratik hem de birbirini mükemmel tamamlayan bu tarifler, sofralarınıza renk katacak. İşte tüm detaylar...

Menümüzdeki her lezzet, hem yapımı kolay hem de birbirini tamamlayan uyumlu tatlarla dolu. Eğer “Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?” diyorsanız, bu menüyle sofranızı unutulmaz kılacaksınız. Hemen mutfağa geçin ve bu pratik tariflerle harika bir yemek ziyafeti hazırlayın!

BALKABAĞI ÇORBASI
Balkabağı çorbası malzemeleri:
- 2 su bardağı balkabağı püresi
- 2 su bardağı süt
- 2 adet küçük kuru soğan
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Balkabağı çorbası yapılışı:
- Küçük küçük kesilmiş soğanları zeytinyağı ile soteleyin.
- Daha önce haşlayarak püre haline getirdiğiniz püreye, tuz ve karabiberi ilave edin.
- 2 su bardağı sütü karışıma yavaş yavaş ilave ederek kısık ateşte karıştırarak pişirin.
- Kaynadıktan 5-10 dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz.

FIRINDA TAVUK
Fırında tavuk but malzemeleri:
- 4 adet kalçalı but
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 diş sarımsak
- Pul biber
- Kekik
- Kimyon
- Karabiber
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 küçük soğan
- Zeytinyağı
Fırında tavuk but yapılışı:
- Soğanları ve sarımsakları rendeleyin.
- Yoğurda ekleyerek karıştırın.
- Son olarak zeytinyağını ve baharatları ekleyip harmanlayın.
- Ardından tavukları temizleyin, varsa fazla derilerini kesin.
- Butların içlerinin iyi pişmesi için üzerine çizikler atın.
- Hazırladığınız sosu, tavuk butların her tarafına iyice yedirin.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine tavukları yerleştirin.
- Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırınızın gücüne göre 45 dakika gibi bir sürede pişecektir.
- Eğer fırınınızda ızgara özelliği varsa son dakikalarda ızgara konumuna getirebilirsiniz. Böylece tavuk butlarınız daha iyi bir şekilde kızarır.
- Şimdiden afiyet olsun!

SEBZELİ BULGUR PİLAVI
Sebzeli bulgur pilavı malzemeleri:
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 orta boy soğan
- 3 biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 kapya biber
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı su (kaynar)
Sebzeli bulgur pilavı yapılışı:
- Pilav tenceresine yağı alın ve eritin. Eriyen yağın içerisine yemeklik doğranan soğanları ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.
- Soğanların üzerine küp küp doğranan biberleri ve kapya biberi ekliyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulunca üzerine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar yine kavuruyoruz.
- Üzerine bulgurları ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerine kaynar suyu ekleyip tuzu ilave edip kapağını kapatıyoruz.
- Bulgurlar şişip suyu çekince altını kapatıyoruz.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Zeytinyağlı enginar malzemeler:
- 5 enginar
- 150 gr arpacık soğan
- 3 patates
- 2 havuç
- 2 çorba kaşığı un
- 1.5 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 limonun suyu
- 1 su bardağı su
- 1 demet dereotu
- Tuz
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR YAPILIŞI:
- Enginarların alt kısımlarından 5 cm bırakarak kesin.
- Yaprak kısımlarını da 5 cm bırakarak kesin.
- Çanak yaprakları 1 cm bırakarak kesin.
- Saplarını körpe kısmına kadar kesin.
- Ortasındaki tüylü kısmı kaşıkla temizleyin.
- Temizlenmiş enginarları limonla ovun.
- Bir miktar suya 1 limonun suyu ve un ilave edip karıştırın.
- Enginarları kararmamaları için bu karışımda bekletin.
- Havuçları temizleyip dörder parça halinde kesin. Verev şekilde doğrayın.
- Arpacık soğanları soyun.
- Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın.
- Enginarların çukur kısımları üste gelecek şekilde tencereye dizin.
- Ortasına havuç, soğan ve dereotunu ilave edin.
- Zeytinyağı, tuz, şeker, yarım limonun suyu ve 1 bardak suyu ekleyin.
- Üzerini yağlı kağıtla kapatıp orta ateşte 15 dakika pişirin.
- Patatesleri ilave edip 10 dakika daha pişirin.
- Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Enginarları servis tabağına yerleştirin.
- Tencerede kalan suyu üzerine gezdirerek döküp servis yapın.

İNCİR TATLISI
İncir tatlısı malzemeleri:
- 20 adet kuru incir
- Ceviz (iri dövülmüş)
- 1 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
İncir tatlısı yapılışı:
- Öncelikle incirleri 1 saat kadar ılık suda bekletin. Sonra bıçak yardımıyla incirlerin ortasını açın. Ortası açılan incirlerin içlerini dövülmüş ceviz ile doldurun.
- Doldurmuş olduğunuz incirleri tencereye dizin.
- Üzerine 1 su bardağı şekerli suyu ve sıvı yağı gezdirin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Servis ederken üzerine kaymak ve ceviz koyun.