'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (17 Haziran 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak un çorbası tarifi, zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi, kuru domatesli şehriye salatası tarifi, güllaçtan soğuk baklava tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı közlenmiş sebze çorbası tarifi, tepside kumpir tarifi, nohut salatası tarifi, limonlu çatlak kurabiye tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

SARIMSAKLI UN ÇORBASI TARİFİ
Sarımsaklı un çorbası malzemeler
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 4 çorba kaşığı un
- 1 iri diş sarımsak
- Karabiber
- Tuz ve tavuk bulyon
- Yeteri kadar su
Üzeri için:
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Toz kırmızı biber ve kuru nane
- İsteğe bağlı olarak da sirke
SARIMSAKLI UN ÇORBASI YAPILIŞI
- Tavuk bulyonu 1 bardak sıcak suda eritin.
- Tencereye yağı alıp eritin ve unu ilave edip kavurun.
- Üzerine tavuk suyunu ve yeterince suyu ekleyip hızlıca karıştırın.
- Topaklanma olursa blanderdan geçirin.
- Kaynamaya başlayınca karabiber ve tuzunu ekleyip karıştırmaya devam edin.
- İyice kaynayan çorbaya dövülmüş sarımsağı da ekleyip iyice karıştırıp ocağın altını kapatın.
- Üzerine tavada eritilen tereyağının içine toz kırmızı biberi ekleyip biraz ısıtın.
- Servis kasesine çorbayı aldıktan sonra üzerine tereyağlı sosu dökün.
- Nane ile süsleyin. İsteğe göre sirke ilave edilebilir.

PIRASA YEMEĞİ TARİFİ
Pırasa yemeği malzemeler
- 4-5 dal pırasa (beyaz kısımları kullanılacak)
- 2 adet havuç
- 2 adet domates
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
PIRASA YEMEĞİ YAPILIŞI
- Pırasa yemeği yapmak için öncelikle pırasalar temizlenir ve 1 cm uzunluğunda doğranır.
- Bol su ile yıkanarak suyunu süzdürün.
- 2 adet orta boy havucun dış kısmı soyulur ve ince ince halka şeklinde doğranır.
- Tencereye sıvı yağ alınarak salça eklenir ve kavrulur.
- Kabukları soyulup küçük doğranmış domates eklenerek 1-2 dakika kavrulur.
- Daha sonra havuç ilave edilir ve 2-3 dakika hep birlikte kavrulması sağlanır.
- Suyu süzülen pırasalar ilave edildikten sonra karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.
- Pırasa suyunu salıp, suyunu çekene kadar bu şekilde pişirilir.
- Son olarak yıkanmış pirinç ilave edilir, tuzu ayarlanır ve yemekle aynı hizaya gelecek kadar sıcak su eklenir.
- Su miktarı gerekirse eğer sonradan ilave ederek ayarlayabilirsiniz.
- Tencerenin kapağı kapatılarak havuçlar ve pırasalar pişene kadar pişirilir.

KURU DOMATESLİ ŞEHRİYE SALATASI TARİFİ
Kuru domatesli şehriye salatası malzemeler
ŞEHRİYE İÇİN
- 1 su bardağı arpa şehriye
- 1,5 su bardağı kaynar su
SALATA MALZEMELER
- 8 adet biber (farklı renkte olurlarsa daha şık bir görünüm yakalayabilirsiniz)
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 2 adet salatalık
- 20 adet renkli çeri domates
- 1/4 demet maydanoz
- 1 demet fesleğen yaprağı
- 15-20 adet zeytin
- 15 adet ceviz
- 1 parmak kalınlığında kesilmiş beyaz peynir veya 2 kaşık lor peyniri 1 çay kaşığı sumak
- 8 adet kurutulmuş domates
PEMBE SOĞAN TURŞUSU İÇİN
- 1 adet büyük kırmızı soğan
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı veya tüm malzemenin üzerini geçecek kadar elma sirkesi
SOSU İÇİN
- 1 adet limon suyu
- 1/4 bardak elma sirkesi
- 1/2 bardak zeytinyağı
- Tuz ve karabiber
KURU DOMATESLİ ŞEHRİYE SALATASI YAPILIŞI
- Önce pembe soğan turşusunu hazırlayın. Soğanları ince bir şekilde dilimleyin.
- Genişte yayvan bir kaba alın, üzerine 2 çay kaşığı tuz ekleyin.
- Tuzla iyice ovduktan ve biraz yumuşattıktan sonra bir kavanoza alın.
- Üzerine elma sirkesi ve zeytinyağını ekleyin, kavanozun kapağını kapatıp oda sıcaklığında 1 saat bekletin. (Kalanını buzdolabında saklayabilirsiniz.
- Şimdi şehriyelerimizi pişirelim.
- Bir kaba şehriyeleri alın, üzerine su ekleyin ve şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Salataya eklemeden önce soğuması gerektiğinden, pişirdikten sonra ayrı bir kaba alın ve dinlendirin.
- Şimdi kuru domateslerimizi salataya hazırlayalım.
- Kuru domatesleri sıcak suda bekletin ve yumuşamalarını sağlayın.
- Ardından sudan alın ve bir havlu peçete ile suyunu iyice alın. Kuruduktan sonra küçük küçük doğrayın. Salata malzemelerinizin büyüklüğü ile aynı büyüklükte olması ideal olanı.
- Şimdi salata malzemelerimizi doğramaya başlayabiliriz.
- Salatalık ve biberleri küçük küpler halinde, tüm malzemelerin eşit büyüklükte olmasına dikkat ederek doğrayın.
- Çeri domatesleri sadece 4'e bölün.
- Maydanozu kıyın, fesleğen yapraklarını ellerinizle küçük parçalara bölün, bıçak değdirmeyin.
- Cevizleri iri parçalar halinde kırın.
- Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün.
- Tuzsuz lor peynirini veya beyaz peyniri ufak parçalara ayırın.
- Sos için 1 adet limonun suyunu, 1/4 bardak elma sirkesini, 1/2 bardak zeytinyağını ve tuz ile karabiberi bir kavanozda iyice karıştırın.
- Tüm malzemeleri altta salatalık malzemeler, zeytinler ve kuru domatesler, üstte şehriye, onun üzerinde peynir olacak şekilde birleştirin.
- Üzerine sumağı ekleyin ve son aşamada üzerine hazırladığınız sosu döküp alttan üste, nazik bir şekilde karıştırın.
- Malzemeler tamamen karıştıktan sonra hazırladığınız pembe soğan turşusu parçaları ile süsleyin.

GÜLLAÇTAN SOĞUK BAKLAVA TARİFİ
Güllaçtan soğuk baklava malzemeler
- 12 yaprak güllaç
- 1,5 litre süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 paket krem şanti
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Üzeri için;
- 100 gram bitter yada sütlü çikolata
- 3 yemek kaşığı kakao
GÜLLAÇTAN SOĞUK BAKLAVA YAPILIŞI
- Öncelikle çikolatayı 30-40 dakika donması için buzluğa koyun.
- Cevizi kavurun.
- Sütü derince tencereye alarak ılıktan biraz sıcak olana dek pişirin.
- Şekerini ekleyerek eritin.
- Krem şantiyi ve vanilyasını da ekleyerek çırpın.
- Dikdörtgen borcama yaprağın altısını kırarak yerleştirin ve sütün yarısıyla eşit şekilde yaprakları ıslatın.
- Cevizi yayın.
- Kalan yaprakları eşit şekilde yerleştirerek kalan sütü de yayın.
- 30 dakika buzdolabında streçleyerek bekletin.
- Güllacı dilediğiniz şekilde bölün.
- Üzerine kakaoyu elek yardımıyla eleyin.
- Rondoda iri olarak çekilen çikolataları da yayarak buz dolabında 2,5-3 saat dinlendirerek servis yapın.