'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (17 Temmuz 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak köfte, patates kızartması, çoban salata ve trileçe tarifi...

KÖFTE TARİFİ
MALZEMELER
500 gr kıyma
1 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
1 orta boy rendelenmiş soğan
ince kıyılmış maydanoz
1 diş sarımsak ezilmiş ya da küçük kesilmiş
kimyon
tuz
karabiber
NASIL YAPILIR?
Tüm malzemeyi bir kapta yoğurun ve şekil verin.
İster fırında isterseniz tava da az yağda kızartabilirsiniz. Afiyet olsun..

ÇITIR PATATES KIZARTMASI
MALZEMELER
4 adetorta boy kızartmalık patates
2 su bardağı ayçiçek yağı
1/2 çay kaşığı tuz
Tercihe göre 1/2 çay kaşığıkuru baharat karışımı
PATATES KIZARTMASI PÜF NOKTALARI
Aynı oranda ve eşit sürede kızarmaları için kesmiş olduğunuz patateslerin aynı kalınlık ve uzunlukta olmasına dikkat edin.Patatesleri oda ısısında dinlendirdikten sonra üzerlerine hafifçe un eleyip yeniden kızdırdığınız yağda da kızartabilirsiniz. Un da çıtırlık verecektir.Kızartma yağının tavaya aldığınız patateslerle yaklaşık olarak aynı seviyede olması önemli bir ayrıntı.Doğranmış patatesleri birkaç partide kızartın.

ÇOBAN SALATASI TARİFİ
MALZEMELER
4 orta boy domates
3 adet yeşil biber
2 orta boy salatalık
1 kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Zeytinyağı
Limon suyu
Yarım çay kaşığı tuz
NASIL YAPILIR?
Çoban salatası için öncelikle domates, biber, salatalık ve kuru soğanı ince ince doğrayın.
Soğan hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra soğanları ekleyin.
Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kapta karıştırıp salatanın üzerinde gezdirin.
Sulanmaması için bekletmeden servis edin.

TRİLEÇE TARİFİ
MALZEMELER
5 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sütlü sosu için;
3,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
200 g sıvı krema
Karamel sosu için;
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
200 g sıvı krema
Üzeri için;
1 paket krem şanti
NASIL YAPILIR?
Kremşantili trileçe yapmak için öncelikle karıştırma kabımıza yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpalım.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına dökelim.
170°lik fırında 10 dk, sonra ısıyı 150° düşürüp yaklaşık 30 dk pişirelim.
Trileçenin sütlü sosu için uygun bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletelim.
Karamelli sosu için, tavamıza şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım.
Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyelim ve yağın erimesini sağlayalım.
Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim.
Ilımış olan kekimizi ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açalım.
Soğuk şerbetimizi kekin üzerine dökelim.
1 paket köpürtülmüş krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine yayalım.
Ilımış olan karamel sosumuzu krem şantinin üzerine dökelim.
Ayırmış olduğumuz krem şanti ile süsleyip kürdan ile şekil verelim.
5-6 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.
Muhteşem karamelli trileçemizi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.