'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (18 Haziran 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak yeşil mercimek çorbası, bulgur pilavı, çoban salata ve un helvası tarifleri....

YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
- Yeşil mercimek 2/3 su bardağı
- 6 su bardağı su
- 1 orta boy soğan
- 4 yemek kaşığı margarin ve tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1/4 çay bardağı pirinç
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 2 ince dilim bayat ekmek
- 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
NASIL YAPILIR?
Mercimekler yıkanır. 1 su bardağı su ile en az 5 - 6 saat önceden ıslatılır. Soğanı soyup yıkanır ve ince ince doğranır. Yağla birlikte tencereye koyulur ve kavrulur. Un eklenir rengi değişene kadar kavrulur. Pirinç yıkanır, mercimek ve kalan su ile birlikte tenceredeki karışıma eklenir, kaynayıncaya kadar pişirilir. Blenderdan geçirip içine tuz eklenir ve tekrar ateşe koyulur. Yumurta ayrı bir kapta sütle birlikte iyice çırpılır. Yumurtalı süte sıcak çorbadan biraz ilave edilir ve yine çırpılır, çorbaya yavaş yavaş sürekli karıştırılarak eklenir. Kaynayana kadar pişirilir. Diğer yandan, ekmeğin 1 cm iriliğinde doğranır ve tepsiye dizilir. Fırında pembeleşinceye kadar kızartılır. Çorbayı üzerine kızarmış ekmek ve kırmızı biber serperek servis edilir.

BULGUR PİLAVI
1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet orta boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası, 8 adet cherry domates, 1 adet orta boy dolmalık kırmızıbiber, 1 adet orta boy yeşil biber, 1,5 su bardağı pilavlık bulgur, 3 su bardağı sıcak tavuk suyu, 1/2 çay kaşığı tuz, 1/4 çay kaşığı karabiber
NASIL YAPILIR?
Pilavı kısık ateşte, çok fazla karıştırmadan pişirin. Tarifi, rendelenmiş domates yerine kiraz domates kullanarak hazırlayacaksanız domatesleri tavuk suyunu ekledikten sonra katın. Pilavı karıştırmadan pişirin.

ÇOBAN SALATASI
4 adet orta boy domates
3 adet orta boy yeşil biber
2 adet orta boy salatalık
1 adet büyük boy kuru soğan
1/4 demet maydanoz
5 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz
NASIL YAPILIR?
Domatesleri ince ince doğrayın. Kabuğu soyulan salatalıkları domatesler gibi ince ince kesin. Biberleri ortadan ikiye bölüp yarım ay şeklinde kesin. Kuru soğanı ince ince doğrayın ve maydanozu incecik kıyın. Kuru soğan hariç bütün malzemeleri salata kabında karıştırın. Salata tabağına aldığınızda üzerine kuru soğanları ekleyin. Tuzu, zeytinyağını ve taze limon suyunu üzerine ekleyip servis edin.

UN HELVASI
Un helvası malzemeleri
2,5 su bardağı un
200 gram tereyağ
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı toz şeker
NASIL YAPILIR?
Derin bir tencere içerisinde tereyağı eritilip içerisine bir miktar sıvı yağ eklenir. Ardından unu ilave ederek kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılır. Un kahverengi kıvama gelene kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu işlem yapılırken başka bir kapta oda sıcaklığındaki sütün içerisinde şeker eritilir. İstenilen renge gelen una şerbet ilave edilir ve tahta kaşığa yapışmayacak kıvama gelene kadar pişirilir. Tahta kaşığa yapışma olmayınca ocaktan alınır ve bir süre dinlendirilir. Servis edilirken tarçın, ceviz yada fındık ile süslenip sunum yapılabilir.