'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (18 Şubat 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak körili karnabahar çorbası, Gelinim Mutfakta tarifi güveçte püreli tavuk sote, fırında pırasa dilimleri ve galeta tatlısı tarifleri

KÖRİLİ KARNABAHAR ÇORBASI MALZEMELERİ
- 1 kg karnabahar
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı hardal tozu
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kişniş
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 su bardağı süt
- 5 su bardağı su
- Tuz

KÖRİLİ KARNABAHAR ÇORBASI TARİFİ
- Soğanı küp küp doğrayın.
- Kimyon, zencefil ile birlikte sıvı yağda kavurun.
- Karnabaharı parçalara ayırıp üzerine ekleyerek soteleyin.
- Su ile baharatları da katıp karnabahar yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Çorba piştiği zaman üzerine sütü de ilave edin.
- Oda sıcaklığındaki sütün kesilmemesi ve topaklanmaması için, önce süte çorba karışımından azar azar ilave edip karıştırın.
- Süt ve çorba homojen bir şekilde karıştıktan sonra tencereye ilave edin.
- Afiyet olsun.

GÜVEÇTE PÜRELİ TAVUK SOTE MALZEMELERİ
Patates püresi için:
- 3 adet patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı süt (62,5 ml)
- 2 çay kaşığı tuz
Tavuk sotesi için;
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 adet tavuk göğsü
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt (300 ml)
- 1 çay kaşığı tuz
- Çeyrek çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
- 1 su bardağı tam yağlı taze kaşar peyniri

- Tavuk göğsünü küp küp doğrayın.
- Zeytinyağında kavurun.
- Tavuklar piştikten sonra üzerine doğranan kırmızı ve yeşil biberi ilave ederek 2-3 dakika daha pişirin.
- Salçayı ve baharatları ilave ederek güzelce karıştırın.
- Püre için patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyduktan sonra derin bir kap içerisine alın.
- Üzerine tereyağı, süt ve tuzu ekleyerek ezin ve püre haline getirin ve sıkma torbasına doldurun.
- Sıkma torbasının ucunu keserek güveçlere püreden sıkın.
- Üzerine hazırlanan tavukları yerleştirin.
- Beşamel sosu için sos tenceresine tereyağını alarak eritin.
- Tereyağı eridikten sonra unu ilave ederek kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun.
- Daha sonra bir taraftan karıştırırken yavaş yavaş sütü ilave edin.
- Kaynayıp koyulaştıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyip karıştırarak ocaktan alın.
- Tavukların üzerine beşamel sosunu paylaştırın.
- Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine koyduktan sonra önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 15-20 dakika pişmeye bırakın.
- Sıcak olarak servis edin.

FIRINDA PIRASA DİLİMLERİ MALZEMELERİ
- Yarım çay bardağı ince bulgur
- Yarım çay bardağı sıcak su (60 ml)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 5-6 adet pırasa
- 1 adet havuç
- 1 adet yeşil biber
- 3 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 3 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 250 gram peynir
Üzeri için;
- Susam
- Çörek otu

FIRINDA PIRASA DİLİMLERİ TARİFİ
- İlk olarak ince bulguru uygun bir kaseye alın.
- Üzerine sıcak su ekleyin, streç filmle kapatarak bulgurun şişmesi için yaklaşık 10-15 dakika bekletin.
- Bu arada pırasaları ince ince dilimleyin.
- Biberin de içini temizleyerek ince ince doğrayın.
- Dışını soyulan havucu da rendenin ince kısmı ile rendeleyin.
- Uygun bir tavaya sıvıyağı alın.
- Ardından doğranan pırasaları ekleyin.
- Biberleri ve havuçları da ekleyerek kavurmaya başlayın.
- Pırasaları hafif deliğini kaybedince kadar sürekli karıştırarak kavurun.
- Kavrulan pırasaları soğumaları için bekletin.
- Yumurtaları genişçe bir kaseye alın. Üzerine tuz, kabartma tozu ve unu da ekleyerek çırpın.
- Yumuşayan bulgurları ekleyin.
- Beyaz peyniri çatalla ufaladıktan sonra onları da karışıma ekleyin.
- Pırasaları da ekledikten sonra tüm iç harcını karıştırın.
- İçerisine pişirme kağıdı yerleştirilmiş fırın kabına pırasalı iç harcını boşaltın.
- İç harcını spatulayla, eşit bir şekilde fırın kabının tamamına yayın.
- Son olarak üzerlerine biraz kavrulmuş susam ve çörek otu serpin.
- Hazır olan pırasaların üzerleri güzelce kızarıncaya kadar önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 35-40 dakika pişmeye bırakın.
- Sıcak olarak servis edin.

GALETA TATLISI MALZEMELERİ
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı toz şeker
- 3 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
- Yarım çay bardağı Hindistan cevizi
Muhallebisi için:
- 3 su bardağı süt
- 2 kahve fincanı tam buğday unu
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilin
- 1 paket krem şanti
Galeta tatlısını süslemek için:
- Yarım su bardağı Hindistan cevizi
Galeta unlu tatlı şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 2 damla limonun suyu
