'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (19 Şubat 2025)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, fellah köfte tarifi, cacık tarifi ve şekerpare tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ezogelin çorbası tarifi, fellah köfte tarifi, cacık tarifi ve şekerpare tarifi var.

EZOGELİN ÇORBA TARİFİ
Malzemeleri
1 su bardağı dolusu kırmızı mercimek,
1 yemek kaşığı pirinç,
2 yemek kaşığı bulgur,
1 adet orta boy soğan,
1,5 yemek kaşığı salça,
1,5 tatlı kaşığı tereyağı,
Yarım çay bardağı zeytin yağı,
1,5 tatlı kaşığı pul biber,
1 çay kaşığı karabiber,
6 su bardağı sıcak su,
1,5 çay kaşığı tuz.
EZOGELİN ÇORBA TARİFİ YAPILIŞI
Öncelikle soğanları güzelce doğrayın ve düdüklüye alın. İçerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek ocağın altını açın. Bu aşamada soğanları hafifçe kavurun.
Soğanların üzerine salçayı ve yıkanmış olan mercimekleri ekleyin.
Bu şekilde malzemeleri kavurmaya devam ediyoruz.
Sıra geldi diğer malzemeleri düdüklüye eklemeye. Bu aşamada tüm baharatları, bulguru ve pirinci eklemeniz gerekmektedir.
Ayrıca eklediğiniz baharatları arzunuza göre belirleyebilirsiniz.
Son aşamaya geldiğinizde ise suyu ekleyin ve düdüklünün kapağını kapatın. Ayrıca ocağın altını da kısık seviyeye getirmelisiniz.
15 dakika sonrasında ocağı kapatın ve kontrollü şekilde biraz bekleyerek düdüklünün kapağını açın.
Düdüklünün kapağını açtıktan sonra çorbayı iyice karıştırın. Bu şekilde çorba kıvamını tam anlamıyla alacaktır. Ardından ezogelin çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

FELLAH KÖFTESİ TARİFİ
Malzemeleri
1,5 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı irmik
2 su bardağı sıcak su
4 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Üzeri için;
1 kase yoğurt (isteğe bağlı)
2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
FELLAH KÖFTESİ YAPILIŞI
Bulguru ve irmiği yoğurma kabına alıp üzerine sıcak su ekliyoruz.
Üzerini kapatıp şişmesi için on dakika kadar bekletiyoruz.
Daha sonra unu, yumurtayı, salçayı ve baharatları ekleyip iyice yoğuruyoruz.
Yoğururken elimizi ara ara ıslatıyoruz.
Hazır olan harçtan misket büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz.
Bu aşamada da elimizi ıslatıyoruz.
Tencereye su koyup tuz ve biraz sıvı yağ ekledikten sonra köfteleri hafif una bulayıp kaynayan suya atıyoruz.
Köfteler suyun üzerine çıkınca pişmiş demektir.
Pişen köfteleri servis tabağına alıp hafif soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ve yağını gezdirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

CACIK TARİFİ
Malzemeleri
3 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı soğuk su
4 adet orta boy salatalık
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1/4 demet dereotu
Servisi için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sirke (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kuru nane
CACIK YAPILIŞI
Bol suda yıkayıp kuruladığınız salatalıkların uç kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.
Salatalıkları küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Küçük parçalar halinde kestiğiniz sarımsakları tuz ilavesiyle havanda ezin.
Dereotunu incecik kıyın. Salatalık küpleri, ezilmiş sarımsak ve incecik kıyılmış dereotunu yoğurda katın.
Azar azar eklediğiniz soğuk suyla karıştırdığınız cacığın kıvamını ayarlayın.
Servis öncesinde zeytinyağı ve kuru nane ilave ettiğiniz cacığı servis kaselerine paylaştırın. Afiyet olsun!

ŞEKERPARE TATLISI TARİFİ
Malzemeleri
2 su bardağı un
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı irmik
4 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şekerpare üzeri için:
20 adet fındık içi
Şekerpare şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
ŞEKERPARE TATLISI YAPILIŞI
Toz şeker ve suyu karıştırdıktan sonra yüksek ateşte kaynatın.
Kaynama noktasına gelen şerbete bir dilim limon ve suyunu ekledikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bekletin.
Oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, ayçiçek yağı, toz şeker, yumurta ve vanilyayı bir kapta krema haline gelene kadar eliniz ile karıştırın.
Elenmiş un ve kabartma tozunu, irmik ile ayrı bir kapta karıştırın.
Krema haline getirdiğiniz karışıma azar azar ekleyerek, şekerpare hamurunu tamamlamış olun.
Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamuru, yirmi eşit parçaya bölün.
Avuç içinde yuvarlayarak, şekil verdiğiniz şekerparelerin orta kısımlarına fındık içlerini yerleştirin. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
Fırından çıkan şekerparelere, şerbetini ekleyin. İçini çeken tatlıları ılık ya da soğuk olarak servis edin.