Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün şehriye çorbası tarifi, taze fasulye tarifi, sebzeli pilav tarifi ve roka salatası tarifi var. Şehriye çorbası malzemeler1 çay bardağı arpa şehriye + 1 çorba kaşığı daha arpa Şehriye2 çorba kaşığı salça4 çorba kaşığı sıvı yağ2 çorba kaşığı kuru nane1 tatlı kaşığı kimyon1 çorba kaşığı pul biber1 adet et veya tavuk bulyonu1 tatlı kaşığı tuz2 litre sıcak su yaklaşıkŞEHRİYE ÇORBASI YAPILIŞIÖncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin. 1 dk kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin. 2-3 dk kadar kısık ateşte kavurun.Şehriyeyi ilave edip 2 dk daha kavurun, baharatını ekleyin. Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın. Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz.5 dk kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın.Kapağı kapalı şekilde 5-10 dk dinlendikten sonra servise hazır. Zeytinyağlı taze fasulye malzemelerYarım kilo taze fasulye1 adet kuru soğan2-3 diş sarımsak2 küçük domates (ya bir tane büyük. Pembe domates varsa, bir büyük pembe domates de harika olur)Yarım yemek kaşığından biraz az *domates salçasıİsteğe göre pul biber(ayrıca taze fasulyeye toz kırmızı biber de çok yakışıyor)1 su bardağı sıcak su1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı şeker (eğer seviyorsanız şekeri de 1 tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz. zeytinyağlılara yakışıyor)4 çorba kaşığı zeytinyağıZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YAPILIŞIFasulyeleri güzel bir şekilde yıkayın. Kılçıklıysa temizleyip istediğiniz boyutta kırın.Mevsimindeyse fasulye çok kılçıklı olmaz ama siz yine de kontrol edin.Soğanları yemeklik bir şekilde incecik doğrayın.Sarımsakları soyup ikiye bölün. İsterseniz incecik doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz.Domatesleri küçük küp küp doğrayın.Ardından önce fasulyeleri, üzerine soğanı, ardından sarımsağı ve son olarak domatesleri tencereye ekleyin (karıştırmayın)Son olarak yemeğin tuzunu ve şekerini ekleyin.1 bardak sıcak suda salçayı eritin ve üzerinde gezdirin (Dilerseniz salça eklemek yerine sadece su gezdirebilirsiniz)Yemeğin üzerinde çok az zeytinyağı gezdirin. Kalanını piştikten sonra ekleyin.Ocağın altını yakın. Su kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp pişmeye bırakın.Pişmeye yakın yemeğinizin üzerinde kalan zeytinyağını ekleyin.Biraz dinlendirdikten sonra ılık olarak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Sebzeli pilavı malzemeler1.5 su bardağı pirinç2 yemek kaşığı şehriye1 adet kapya biber1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)1 su bardağı bezelye1 su bardağı tavuk suyu1,5 bardak su ( kaynar su)2 yemek kaşığı sıvı yağ1 tatlı kaşığı tuzSEBZELİ PİLAV YAPILIŞIPilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve kızdırılır. Kızan yağın içerisine tel şehriye eklenir.Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçler koyulur ve 1 - 2 dakika kavrulur.Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısır eklenir.Hemen ardından kaynar su ve tavuk suyu eklenir ve tuz içerisine koyulup iyice karıştırılır.Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirilir.Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakınız. Roka salatası malzemeler1/2 demet roka (yeşil)1 orta boy havuç (turuncu)2 adet bebek turp (beyaz)4-5 dilim domates kurusu (kırmızı)Izgara patlıcan (mor)6 kaşık kinoa (veya buğday)8 kaşık nohut (veya mercimek)2 tatlı kaşığı zeytinyağı1 adet limonun suyuROKA SALATASI YAPILIŞIÖncelikle 6 kaşık kinoayı küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek 10 dk haşlayın.1 adet patlıcanı uzun dilimler halinde kesin ve dilimleri altı yapışmaz tavada orta derecede ızgara yapın.Bu arada rokayı çok fazla bıçak değdirmeden orta boy parçalara bölün.Havuçları jülyen doğrayın.Turbu iyice yıkadıktan sonra önce halka halka, ardından yarım ay şeklinde doğrayın.Domates kurularını 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ve yumuşamalarını sağlayın. Ardından suyunu ve nemini alın ve dilerseniz jülyen şeklinde dilerseniz bütün halinde bir kenara ayırın.Haşlanmış nohut veya mercimeği bir kenara alın.2 kaşık zeytinyağı ile 1 adet limonun suyunu bir kasede iyice karıştırın.Ardından büyük bir kaseye önce yeşillikleri, ardından kurubakliyatları (kinoa, nohut vs) koyun ve iyice karıştırın.Devamında salatanızı havuç, turp ve domates kuruları ile süsleyin.Son aşamada hazırladığınız salata sosunu üzerine dökün ve malzemeleri ezmeyecek şekilde hafifçe karıştırın.Bu salatayı dilerseniz ana öğün olarak tüketebilir veya günlük menünüze paylaşlatırarak ekleyebilirsiniz.