Bugün ne pişirsem diyenlere günün menüsü (21 Eylül 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mantı çorbası tarifi, pirzola tarifi, şehriyeli pirinç pilavı tarifi ve tiramisu tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün mantı çorbası tarifi, pirzola tarifi, şehriyeli pirinç pilavı tarifi ve tiramisu tarifi var.

MANTI ÇORBASI TARİFİ
Mantı çorbası malzemeleri
- 2 su bardağı veya daha az küçük şekilli mantı (hazır veya el yapımı olabilir)
- 1 adet küçük boy soğan
- 1 su bardağı pişirilmiş nohut
- Domates salçası,
- Sıvı yağ ve tereyağı karışımı
- Tuz, nane ve isteğe göre pul biber
MANTI ÇORBASI YAPILIŞI
- Orta boy bir tencere içerisine 2 kaşık sıvı yağ ve 1 kaşık tereyağı ekleyin ve önceden ince ince doğramış olduğunuz soğanları ekleyerek karıştırın.
- Karışımın içerisine domates salçası da ekleyerek daha sonra 4 su bardağı sıcak su ile kaynamaya bırakın.
- Eğer hazır mantı kullanıyor iseniz pişirme süresini istediğiniz yumuşaklık ve pişme seviyesine göre ayarlamanız gerekebilir.
- İsteğe göre içerisine 3 diş sarımsak ezerek kaynamakta olan suya ekleyebilirsiniz. Üzerine önceden hazırladığınız hazır veya el yapımı mantıları da ekleyerek karıştırın. Mantıların küçük boyutlu olmasına özen gösterin.
- (Hamurlaşma ve soğudukça katılaşma görülmemesi adına bu detay önemlidir.)
- Mantıları da ekledikten sonra kaynamakta olan çorba içerisine nohutları ekleyin. Tuz, biber ve naneyi de karışıma kattıktan sonra kıvamı oluşuncaya kadar düşük ateşte kaynamaya bırakın.
- Mantı çorbasının kıvamı oluşunca daha fazla kaynamaması ve mantıların parçalanmaması için ocaktan alın. Mantı çorbasının servisinde tercihe göre taze nane ve tekrar tereyağı ekleyebilirsiniz.
- Afiyet olsun!

PİRZOLA TARİFİ
Pirzola malzemeleri
- 8 adet kuzu pirzola
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 dal biberiye
- 1 çay kaşığı iri çekilmiş deniz tuzu
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- Pirzola sosu için:
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 4 dal maydanoz
- 4 dal taze kişniş
PİRZOLA TARİFİ YAPILIŞI
- Kuzu pirzolaları derin bir karıştırma kabına alın. Zeytinyağı, biberiye ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle harmanlayın.
- Oda ısısında marine olan pirzolaları, üzerine deniz tuzu serptikten sonra önceden ısıtılmış döküm tavada ve yüksek ateşte 2-3 dakika mühürleyin.
- Dış kısmında bir kabuk oluşan ve mühürlenen pirzolaları önceden ısıtılmış sıcak fırın kabına yan yana yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında, 10-12 dakika aralığında fırınlayıp damak tadınıza uygun olan pişirme oranına getirin.
- İsteğe bağlı servis esnasında kullanacağınız sos için; ayıklanmış taze kişniş ve maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
- Rendelenmiş limon kabuğu, sarımsak ve zeytinyağı ilavesiyle karıştırın. Sonrasında servis edin, afiyet olsun!

ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı arpa şehriye
- 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)
- Tuz
ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI
- Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.
- Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.
- Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
- Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
- Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur.
- Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.
- Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

TİRAMİSU TARİFİ
Tiramisu malzemeleri
- Keki için:
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 3 çorba kaşığı kakao
- 1 paket şekerli vanilin
- Kreması için:
- 1 litre süt
- 1 yumurtanın sarısı
- 7 çorba kaşığı un
- 2 paket şekerli vanilya
- 250 gr labne peyniri veya 250 gr maskarpone
- 1 su bardağı toz şeker
- Keki ıslatmak için:
- 1, 5 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı granül kahve (nescafe)
- 4 tatlı kaşığı toz şeker
- Üzerine serpmek için:
- Kakao
TİRAMİSU YAPILIŞI
- Keki için toz şeker ve yumurtayı 5 dakika çırpın.
- Üzerine kakao, un ve kabartma tozunu ekleyin.
- En son vanilyayı da ekleyip iyice karıştırın.
- Yuvarlak kek kalıbına veya orta boy borcama hamuru dökün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
- Krema için, yumurtanın sarısı, süt, şeker ve unu bir tencereye alın iyice çırpın, ocağa alarak karıştırarak kaynatın.
- Kaynamaya başladıktan sonra vanilyayı ilave edin, kısık ateşte karıştırarak 4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
- Ocaktan aldığınız muhallebiye labne peyniri ekleyip iyice karıştırın.
- Kahveyi, su ve şekeri karıştırın.
- Pasta kekini tam ortadan ikiye kesin üzerini kahvenin yarısı ile ıslatın ve ardından kremanın yarısını yayın.
- Pasta kekinin diğer yarısını kremanın üzerine kapatın, aynı şekilde kahveli suyla ıslatın kalan kremayı üzerine sürün.
- Tiramisu tatlısını en az 2 veya 3 saat dinlendirin üzerine kakaoyu eleyip servis yapın. Afiyet olsun!