'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Kasım 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak arabaşı çorbası tarifi, fırında köfteli sebze dizmesi tarifi, şehzade pilavı tarifi ve donut tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı arabaşı çorbası tarifi, fırında köfteli sebze dizmesi tarifi, şehzade pilavı tarifi ve donut tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

ARABAŞI ÇORBASI TARİFİ
Arabaşı çorbası malzemeler
- 2 adet tavuk göğüs eti
- 7 su bardağı su
- 2 çay kaşığı salça
- 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 20 gram tereyağı
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı nane
- Un
ARABAŞI ÇORBASI YAPILIŞI
5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuzu tencereye koyarak kaynatın. Kabın içine 1 su bardağı un, 2 bardak soğuk su koyun ve topaklanmadan karıştırın. Karışımı, kaynattığınız suya yavaş yavaş dökün. Kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Hamuru tepsiye dökün ve biraz soğumasını bekleyin. 1 saat de buzdolabında dinlendirin. Ardından hamuru kare şeklinde kesin. Tencereye 1 çay kaşığı salça koyun ve sulandırın. Tavukları, kırmızı pul biberi, tuzu içine ekleyin ve tavuk yumuşayana kadar pişirin. Ardından pişen tavukları da parmak büyüklüğünde parçalara ayırın. Bir tavada tereyağını eritip üzerine un ekleyin. Salça ve pul biberi de ekleyerek 3 dakika kadar kavurun. Bu karışımı tavukların üzerine dökerek 5 dakika daha pişirin. Çorbayı servis kasesine alın, içine hazırladığınız hamurdan koyun. Üzerine limon suyu gezdirerek nane serpebilirsiniz.

FIRINDA KÖFTELİ SEBZE DİZMESİ TARİFİ
Fırında köfteli sebze dizmesi malzemeler
Köftesi için;
- 500 gram az yağlı kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 3-4 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Sebzeler;
- 2 adet patates
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet havuç
Üzeri için;
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
FIRINDA KÖFTELİ SEBZE DİZMESİ YAPILIŞI
Önce köfteler hazırlanır. Soğanı rendeleyip, sarımsakları rendeleyin.
Yoğurma kabına kıymayı ve bütün köfte malzemelerini alın. İyice yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp şeklini verin. Bir fırın kabına yağlı kağıt serin ve köfteleri üzerine dizin.
Fırçayla üzerlerine çok az sıvı yağ sürüp 170 derece fırında 15 dakika pişirin.
Sebzeleri ince uzun olarak hepsini doğrayın. Tepsinin kenar kısımlarına sebzeleri dizin ve orta kısmına köfteleri dizin.
Üzerine salçalı sosu hazırlayın. Önce salçayı uygun bir kaba alın ve üzerine azar azar sıcak suyu ilave edip çırpın. Sıvı yağ ve kekik ilave edip köftelerin ve sebzelerin üzerine sosu gezdirin.
180 derece önceden ısınmış fırında ortalama 35-40 dakika kadar pişirin.

ŞEHZADE PİLAVI TARİFİ
Şehzade pilavı malzemeler
- 2 yemek kaşığı kabuksuz antep fıstığı
- 2 yemek kaşığı badem
- 2 yemek kaşığı kuru üzüm
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 soğan
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- Tuz
- Karabiber
ŞEHZADE PİLAVI YAPILIŞI
Lezzet yemek tarifleri arasında özel bir yeri olan pilavlara harika bir örnek. Tereyağı ve ayçiçek yağını tencereye alın. Fıstık ve bademleri 3 dakika kavurun. Pirinci ekleyip 5 dakika daha kavurun.
Kuru üzüm, tarçın, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Suyunu çekince ateşten alıp 10 dakika demlendirin ve servis yapın.

DONUT TARİFİ
Donut malzemeler
- 1 çay bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket kuru maya
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tane yumurta
Üzeri için:
- Eritilmiş çikolata
- Şekerleme süsleri
DONUT YAPILIŞI
Bir kapta sütü biraz ılıtın. Üzerine maya ve toz şekeri ekleyip karıştırın ve 5 dakika bekletin.
Derin bir kapta mayalı karışım, sıvı yağ, tuz, su, yumurtayı ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Yoğurduğunuz hamuru 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla açıp yuvarlak bir aparatla kesin.
Kızgın yağda iki tarafını kızartın. Kızarttığınız hamurların üzerine eritilmiş çikolata döküp şekerleme süsleriyle süsleyin.