'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Kasım 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tel şehriye çorbası tarifi, nohut yemeği tarifi, içli köfte tarifi ve balkabağı tatlısı tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda tel şehriye çorbası tarifi, nohut yemeği tarifi, içli köfte tarifi ve balkabağı tatlısı tarifi var.

TEL ŞEHİRYE ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
- 1 çay bardağı tel şehriye + 1 çorba kaşığı daha tel Şehriye
- 2 çorba kaşığı salça
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 adet et veya tavuk bulyonu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 litre sıcak su yaklaşık
TEL ŞEHRİYE ÇORBASI YAPILIŞI
- Öncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin.
- 1 dk kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin.
- 2-3 dk kadar kısık ateşte kavurun.
- Şehriyeyi ilave edip 2 dk daha kavurun, baharatını ekleyin.
- Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın.
- Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz. 5 dk kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın.
- Kapağı kapalı şekilde 5-10 dk dinlendikten sonra servise hazır.

NOHUT YEMEĞİ TARİFİ
Nohut yemeği malzemeler
- 2 su bardağı nohut
- 2 adet sivri biber
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 5 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
NOHUT YEMEĞİ YAPILIŞI
- Nohutları bir gece önceden sıcak suya koyun içine biraz karbonat ekleyin.
- Ertesi gün süzüp iyice durulayın.
- Süzdüğünüz nohutları üzerine temiz su ilave edip 20 dakika kadar haşlayın.
- Sıvı yağı düdüklü tencereye alın.
- Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavurmaya başlayın.
- Biberleri de soğanlarla aynı boyutta doğrayıp tencereye ekleyin ve
- kavurma işlemine devam edin. Daha sonra salçayı ilave edin.
- Kavurma işlemini salçanın kokusu çıkana sürdürün.
- Bir gece önceden ıslatıp haşladığınız nohutları, tencereye ekleyin ve nohutları ezmeden birkaç tur karıştırın.
- Üzerine kaynar su, tuz, karabiber ve pul biberini ekleyin.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Nohut güzelce pişince tencerenin altını kapatın.
- Nohut yemeğiniz hazır, sıcak servis edebilirsiniz.

İÇLİ KÖFTE TARİFİ
Malzemeler
- 500 gr çiğ köftelik et
- 5 su bardağı ince bulgur
- 1 soğan
- 2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
- Tuz
- Karabiber
İç harcı için
- 1 kg orta yağlı kıyma
- 1 su bardağı ceviz içi
- 4 orta boy soğan
- Tuz
- Kırmızı pul biber
Kızartmak için
- Zeytinyağı
İÇLİ KÖFTE YAPILIŞI
- İç harç için gereken kıymayı tencereye alıp orta ateşte karıştırarak kavurun. Kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Ufalanmış ceviz içi, tuz ve kırmızı pul biber ekleyip tencereyi ocaktan alın. İnce bulguru geniş bir kaba alın.
- Kıyılmış soğan, zırhla kıyılmış et, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
- İşaret parmağınızla iç kısmını oyarak şekil verin. Oluşan boşluğa iç harç ekleyip ağız kısmını kapatın.
- Tüm harcı aynı şekilde hazırlayın. Zeytinyağında kızartıp servis yapın.

BALKABAĞI TATLISI TARİFİ
Balkabağı tatlısı malzemeler
- 2 kg balkabağı
- 1,5 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre artabilir)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- Arzuya göre tahin
- İsteğe bağlı kaymak
BALKABAĞI TATLISI TARİFİ
- Kabak ince ince dilimlenir ve sonra soyulup çekirdekleri çıkartılır.
- Yıkandıktan sonra 2 - 3 parmak genişliğinde doğranır.
- Büyük ve yayvan bir tencereye aralarına şeker serperek kabaklar kat kat dizilir.
- 5 - 6 saat veya bir gece şekere yatırılmış şekilde bekletilir ve sonrasında kısık ateşte kendini salmış suyuyla kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Şerbetinin koyulaşması için pişirme işlemi sırasında kapağını açık tutun.
- Soğuduktan sonra üzerine tahin, kaymak ve dövülmüş ceviz ile servis edebilirsiniz.