'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Mart 2025)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak toyga çorbası tarifi, pırasa yemeği tarifi, içli köfte tarifi ve lokma tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün toyga çorbası tarifi, pırasa yemeği tarifi, içli köfte tarifi ve lokma tarifi var.

TOYGA ÇORBASI TARİFİ
Toyga çorbası malzemeler
Yarım su bardağı yarma
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 su bardağı haşlanmış nohut
6 su bardağı su
Tuz
Üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
TOYGA ÇORBASI YAPILIŞI
Süzme yoğurt, un ve yumurta tencereye alınır üzerine bir su bardağı kadar su dökülerek çırpılır.
Sonrasında kalan 5 bardak su da tencereye eklenerek ocağa alınır.
Yarma da eklenerek kaynayana kadar sürekli karıştırılır.
Kaynadıktan sonra yarmalar pişene kadar arada karıştırılıp hem çorbanın kıvamı kontrol edilir hem de yarmaların tencerenin tabanına yapışmaması sağlanır.
10-15 dk. kadar sonra nohut ilave edilerek yarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirilir.
Çorba piştikten sonra küçük bir tavada tereyağı eritilir, nane eklenerek karıştırılır. Hazırlanan yağ çorbaya eklenerek karıştırılır.
Çorbanın kıvamı koyu ise su ilavesi yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

PIRASA YEMEĞİ TARİFİ
Pırasa yemeği malzemeler
4-5 dal pırasa (beyaz kısımları kullanılacak)
2 adet havuç
2 adet domates
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
PIRASA YEMEĞİ YAPILIŞI
Pırasa yemeği yapmak için öncelikle pırasaları temizleyin ve 1 cm uzunluğunda doğrayın. Bol su ile yıkayarak suyunu süzdürün.
2 adet orta boy havucun dış kısmı soyun ve ince ince halka şeklinde doğrayın.
Tencereye sıvı yağ alarak salça ekleyin ve kavurun.
Kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri ekleyerek 1-2 dk kavurma işlemine devam edin. Daha sonra havuç ilave edin ve 2-3 dakika hep birlikte kavrulmasını sağlayın.
Suyu süzülen pırasalar ilave edildikten sonra karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Pırasa suyunu salıp, suyunu çekene kadar bu şekilde pişirin.
Son olarak yıkanmış pirinç ilave edin, tuzu ayarlayın ve yemekle aynı hizaya gelecek kadar sıcak su ekleyin. Su miktarı gerekirse eğer sonradan ilave ederek ayarlayabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak havuçlar ve pırasalar pişene kadar pişirin. Afiyet olsun!

İÇLİ KÖFTE TARİFİ
Malzemeler
500 gr çiğ köftelik et
5 su bardağı ince bulgur
1 soğan
2 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Karabiber
İç harcı için
1 kg orta yağlı kıyma
1 su bardağı ceviz içi
4 orta boy soğan
Tuz
Kırmızı pul biber
Kızartmak için
Zeytinyağı
İÇLİ KÖFTE YAPILIŞI
İç harç için gereken kıymayı tencereye alıp orta ateşte karıştırarak kavurun. Kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
Ufalanmış ceviz içi, tuz ve kırmızı pul biber ekleyip tencereyi ocaktan alın. İnce bulguru geniş bir kaba alın.
Kıyılmış soğan, zırhla kıyılmış et, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip iyice yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
İşaret parmağınızla iç kısmını oyarak şekil verin. Oluşan boşluğa iç harç ekleyip ağız kısmını kapatın.
Tüm harcı aynı şekilde hazırlayın. Zeytinyağında kızartıp servis yapın.

LOKMA TARİFİ
Lokma malzemeler
Hamur için
3 su bardağı un
1.5 su bardağı ılık su
1.5 tatlı kaşığı kuru maya
1.5 tatlı kaşığı toz şeker
½ çay kaşığı tuz
Şerbeti için
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Dilim limon
LOKMA YAPILIŞI
Lokma tatlısının şerbetini hazırlayın. Şeker ve suyu kaynatın.
Kaynamaya başlayan şerbete dilim limon atın.
Kaynayan şerbeti soğumaya alın.
Lokma hamuru için mayayı aktifleştirin. Ilık su, şeker ve mayayı karıştırın ve sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.
Geniş bir kaba un, tuz ve aktifleşmiş mayayı alın ve güzelce yoğurun.
Hamuru yarım saat kadar dinlenmeye alın.
Hamurunuzdan yağlanmış yemek kaşığı yardımıyla bezeler koparın ve kızgın yağa atın.
Yağda pişen lokma hamurlarını soğuk şerbete atın.
Şerbetin içerisinde biraz bekleyen hamurları sunum tabağına alın.
Lokma tatlınız hazır. Afiyet olsun!