'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Nisan 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak bamya çorbası tarifi, kavurma tarifi, kuş üzümlü pilav tarifi ve zerde tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün bamya çorbası tarifi, kavurma tarifi, kuş üzümlü pilav tarifi ve zerde tarifi var.

BAMYA ÇORBASI TARİFİ
Bamya çorbası malzemeler
- 100 gram kuru bamya
- 2 orta boy havuç
- 100 gram yağsız kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 adet limon
- 1 yemek kaşığı domates salçası
BAMYA ÇORBASI YAPILIŞI
Kuru bamyaları kağıt havlu içerisine koyup havlunun diğer ucunu üzerine kapatıp bamyaları ovuşturun. Bu sayede dikenlerinin düşmesini sağlamış olacaksınız ve daha lezzetli olacak. Ovuşturduğunuz bamyaları 5 su bardağı suyla ortalama 10 dakika haşlayın. Başka bir tencereye yağı döküp, ince ince doğranan soğanları ilave edip kavurun. Daha sonra sırasıyla kıymayı, küçük küçük doğranmış havuçları ve salçayı ekleyin. Ortalama 2 dakika daha kavurun. Haşlanan bamyaları sudan çıkartıp yıkayın. Yıkanan bamyaları kıymaların üzerine ekleyin ve tuzunu atıp 4 su bardağı sıcak su döküp kapağını kapatın. Ortalama 10 dakika kaynadıktan sonra bamya çorbası hazır.

KAVURMA TARİFİ
Kavurma malzemeler
- 1 kilo kuzu ya da dana eti
- 250 gram kuyruk ya da iç yağı
- Piştikten sonra isteğe göre çeşitli baharatlar
KAVURMA YAPILIŞI
- Düdüklüde kavurma yapmak için etler kuşbaşı olacak şekilde doğranır ve hazır hale getirilir.
- Bu tarifte eğer kuyruk yağı ya da iç yağı kullanılacaksa minik doğranmış olan bu yağlar düdüklüye alınır ve bir süre kavrulur.
- Kavrulan yağın üzerine doğranmış etler ilave edilir.
- Etler 3 - 4 dakika karıştırılır.
- Etlerin rengi değiştikten sonra düdüklü tencerenin kapağı kapatılır.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika pişirilir.
- Pişip pişmediği kontrol edildikten sonra servis tabağına alınan kavurma soğan, domates ve ekmek ile servis edilir.

KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV TARİFİ
Kuş üzümlü pilav malzemeler
- 1 adet kuru soğan
- 1 kahve fincanı kuş üzümü
- 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
KUŞ ÜZÜMLÜ PİLAV YAPILIŞI
Pirinçler yarım saat öncesinde tuzlu ılık suya koyulur ve bekletilir. Kuru soğan ince ince kıyılır ve sıvı yağda 2 dakika kavrulur. Dolmalık fıstıklar eklenerek soğanla birlikte 2 dakika daha kavrulur. Yıkanıp suyu süzülen pirinçler de ilave edilerek 2 dakika daha kavrulur. Kuş üzümleri ilave edilir. Tereyağı ilave edilir. Tuzu ayarlanır. 3 su bardağı sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Önce yüksek ateşte üzeri göz göz olmaya başlayınca en düşük ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Kısık ateşe alacağınız zaman üzerine karabiber ve tarçın serpilir. Suyunu tamamen çektiğinde ocaktan alınarak üzerine bir peçete örtülür ve en az 15 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.

ZERDE TARİFİ
Zerde malzemeler
- 1 çay bardağı kırık pirinç
- 6-7 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 tatlı kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı su (nişastayı çözdürmek için)
- 1 çay kaşığı safran (veya zerdeçal)
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
ZERDE YAPILIŞI
- Su ve pirinç bir tencereye alınarak haşlanır.
- Pirinçler haşlanınca şeker, safran, güldüğü, dolmalık fıstık, kuş üzümü eklenir, bir taşım daha kaynatılır.
- 1 çay bardağı su ile nişasta eritilir ve tencereye eklenir.
- 2-3 dakika daha kaynatılıp kaselere bölünür.