ASTARLI SÜTLAÇ TARİFİ
- Pirinç tencereye alınır ve ılık suyla yıkanır suyu süzülür.
- Üzerine 1 su bardağı su ilave edilerek orta ateşte pişirilir.
- Pirinç suyunu çekine kadar pişer.
- Süt tencereye alınır ve ardından aralıklarla karıştırılarak kaynaması beklenir.
- Kaynamaya başlayınca toz şekeri eklenir, orta ateşte yaklaşık 8-10 dakika kadar kaynatılır.
- Nişasta yarım çay bardağı su içerisinde karıştırılarak eritilir ve tencerede kaynamakta olan sütlaca eklenir.
- Bir taşım kaynayıp kıvam alınca ocaktan indirilir ve servis kaplarının yarısına gelecek şekilde doldurulur.
Zerde yapılışı
- Safran küçük bir kaseye alınır, üzerine ölçülen sıcak su eklenerek rengini verinceye kadar bir kenarda bekletilir.
- Pirinç yıkanır ve süzülür.
- Üzerine yarım su bardağı su ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir.
- 4 su bardağı su ve toz şeker tencereye eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
- Kaynayacak düzeye geldiğinde 7-8 dakika sonra ayıklanıp yıkanan kuş üzümleri ve yarım çay bardağı su içine eritilen nişasta ilave edilir.
- Safranlı su da süzülür, zerdeye eklenir ve bir taşım kaynatılarak ateşten alınır.
Zerde ve sütlaç birleştirme
- Yarısı sütlaçla dolu olan kapların kalan kısımları da zerde ile doldurulur.
- Üzerine kuş üzümleri ve isteğe göre çam fıstıkları serpilerek servise hazır edilir.