'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Ocak 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak terbiyeli mercimek çorbası tarifi, ali nazik tarifi, mevsim salatası ve MasterChef usulü astarlı sütlaç tarifi.

ALİ NAZİK TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 1 kg patlıcan
- 4 diş sarımsak
- 50 ml süzme yoğurt
- 30 gram margarin
- 900 gram orta yağlı kıyma
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 sivri biber
- 1 kırmızı kapya biberi
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber

ALİ NAZİK YAPILIŞI
- Öncelikle patlıcanları yıkayın.
- Üst kısımlarını çatalla delip fırında ya da ocakta közleyin.
- Közlenen patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra, ince ince doğrayın ve bir servis tabağına alın.
- Sarımsakları ezip süzme yoğurdun içine ekleyin.
- Margarini bir sos tenceresinde eritin.
- Kıyma, salça ve önceden doğradığınız biberleri ekleyin.
- Kıymanın rengi dönene kadar iyice kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın.
- Bir servis tabağına sırasıyla közleyip doğradığınız patlıcan, sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harçtan koyup sıcak servis yapın.

TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI MALZEMELERİ
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 6 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
TERBİYESİ İÇİN MALZEMELER
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı un
ÜZERİ İÇİN MALZEMELER
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
- Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
- Zeytinyağı ve tereyağını tencerede kızdırın.
- Soğanları bu yağda kavurmaya başlayın.
- Bu esnada mercimekleri bol suyla yıkayın ve soğanlara ilave edin.
- Suyunu da ekleyip mercimekleri 15-20 dakika kadar pişmeye bırakın.
- Mercimekler yumuşayınca çorbayı blender’dan geçirin.
- İçine baharatları ilave edip ocağın altını kısın.
- Yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve unu çırpıp çorbanın terbiyesini hazırlayın.
- Sıcak çorbadan bir iki kepçe alıp terbiyeyi ılıştırın ve çorbaya ilave edin.
- İyice karıştırıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatın.
- Çorbayı kaselere bölüştürün.
- Tereyağını kızdırıp pul biberi yağda çevirin.
- Çorbaların üzerine biberli yağı gezdirip sıcak servis edin.

MEVSİM SALATASI MALZEMELERİ
- Yarım göbek kırmızı lahana
- 2 adet havuç
- 1 göbek marul veya kıvırcık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
- Tuz
- 1 limonun suyu
- Zeytinyağı

MEVSİM SALATA TARİFİ
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur. Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
- Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
- Havucu rendeleyin.
- Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
- Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
- İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.
- Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
- Dereotu ile süsleyin.
- Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahananyı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.
- Afiyet olsun.

ASTARLI SÜTLAÇ MALZEMELERİ
- 1 litre süt
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağı toz şeker (damak zevkinize göre azaltabilirsiniz)
- 1,5 tatlı kaşığı mısır nişastası
- Yarım çay bardağı su
Zerde için malzemeler:
- 800 ml içme suyu (4 su bardağı)
- 1 kahve fincanı pirinç
- Yarım su bardağı su
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası& yarım çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı safran & yarım çay bardağı sıcak su

ASTARLI SÜTLAÇ TARİFİ
- Pirinç tencereye alınır ve ılık suyla yıkanır suyu süzülür.
- Üzerine 1 su bardağı su ilave edilerek orta ateşte pişirilir.
- Pirinç suyunu çekine kadar pişer.
- Süt tencereye alınır ve ardından aralıklarla karıştırılarak kaynaması beklenir.
- Kaynamaya başlayınca toz şekeri eklenir, orta ateşte yaklaşık 8-10 dakika kadar kaynatılır.
- Nişasta yarım çay bardağı su içerisinde karıştırılarak eritilir ve tencerede kaynamakta olan sütlaca eklenir.
- Bir taşım kaynayıp kıvam alınca ocaktan indirilir ve servis kaplarının yarısına gelecek şekilde doldurulur.
Zerde yapılışı
- Safran küçük bir kaseye alınır, üzerine ölçülen sıcak su eklenerek rengini verinceye kadar bir kenarda bekletilir.
- Pirinç yıkanır ve süzülür.
- Üzerine yarım su bardağı su ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir.
- 4 su bardağı su ve toz şeker tencereye eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
- Kaynayacak düzeye geldiğinde 7-8 dakika sonra ayıklanıp yıkanan kuş üzümleri ve yarım çay bardağı su içine eritilen nişasta ilave edilir.
- Safranlı su da süzülür, zerdeye eklenir ve bir taşım kaynatılarak ateşten alınır.
Zerde ve sütlaç birleştirme
- Yarısı sütlaçla dolu olan kapların kalan kısımları da zerde ile doldurulur.
- Üzerine kuş üzümleri ve isteğe göre çam fıstıkları serpilerek servise hazır edilir.

ALTERNATİF TATLI MI ARIYORSUNUZ?
Dilerseniz klasik sütlaç da yapabilirsiniz. Alternartif sütlaç ve muhallebi tariflerimiz aşağıda: