'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (21 Ocak 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak havuç çorbası tarifi, portakallı pırasa yemeği tarifi, salçalı makarna tarifi ve şerbetli irmik tatlısı tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı havuç çorbası tarifi, portakallı pırasa yemeği tarifi, salçalı makarna tarifi ve şerbetli irmik tatlısı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ
Havuç çorbası malzemeler
- 3 adet orta boy havuç
- 1 adet büyük boy soğan
- 1/2 su bardağı pirinç
- 5 büyük su bardağı sıcak tavuk suyu (yoksa sıcak içme suyu)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
HAVUÇ ÇORBASI YAPILIŞI
- Soğanları çok iri olmayacak şekilde doğrayın.
- Sıvıyağı kızdırdığınız tencereye soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın.
- 1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyin.
- Hemen ardından aynı soğanlar gibi çok iri olmayacak şekilde doğradığınız havuçları ilave edin.
- 1 dakika kadar soteledikten sonra pirinci ekleyip bir çevirin ve sıcak tavuk suyunu yada içme suyunu ekleyin.
- Tavuk suyunu ekledikten sonra minik bir tülbentin içine hafif ezilmiş 1 diş sarımsağı, karabiberi koyup, bir iple bağlayıp çorbanın içine atın.
- Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişmeye bırakın.
- Havuçlar iyice yumuşayıp, pirinçler pişince, baharat kesesini çıkarıp, parçalayıcı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin.
- Son olarak tuzunu da ekleyip, çorbanın altını kapatın.

PORTAKALLI PIRASA YEMEĞİ TARİFİ
Portakallı pırasa yemeği malzemeler
- 5 dal pırasa (beyaz kısımları kullanılacak)
- 2 adet havuç
- 2 adet domates
- 1 portakal
- 1 orta boy soğan
- Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
PORTAKALLI PIRASA YEMEĞİ YAPILIŞI
- Pırasa yemeği yapmak için öncelikle pırasalar temizlenir ve 1 cm uzunluğunda doğranır.
- Bol su ile yıkanarak suyunu süzdürün.
- Soğan soyulup yemeklik doğranır ve zeytinyağ eklediğiniz tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur.
- 2 adet orta boy havucun dış kısmı soyulur ve ince ince halka şeklinde doğranır.
- Kabukları soyulup küçük doğranmış domates eklenerek 1-2 dk kavrulur.
- Daha sonra havuç ilave edilir ve 2-3 dakika hep birlikte kavrulması sağlanır.
- Suyu süzülen pırasalar ilave edildikten sonra karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.
- Pırasa suyunu salıp, suyunu çekene kadar bu şekilde pişirilir.
- Son olarak yıkanmış pirinç ilave edilir, tuzu ayarlanır ve yemekle aynı hizaya gelecek kadar sıcak su eklenir.
- Su miktarı gerekirse eğer sonradan ilave ederek ayarlayabilirsiniz.
- İyice yıkayıp kabuğunu sorduğunuz portakallar yemeğin üzerine dizilir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak havuçlar ve pırasalar pişene kadar pişirilir.
- Servis ederken portakallar içinden çıkartılır.

SALÇALI MAKARNA TARİFİ
Salçalı makarna malzemeler
- 1 paket makarna
- Tereyağı
- Sıvıyağ
- Salça (domates ve biber)
- Tuz
- 6 su bardağı kaynamış su
SALÇALI MAKARNA YAPILIŞI
- Tencereye kaynamış suyu ekleyin orta ateşte kaynatmaya devam edin.
- Suyun içine sıvıyağ ve tuz ekleyin.
- Kaynayan suya makarnaları dökün ve ortalama 8 - 10 dakika haşlayın.
- Haşlanan makarnayı süzgeçe alıp makarna suyundan 1 çay bardağı ayırın ve haşladığınız tencereye tereyağ ekleyip eritin.
- Üzerine salçalardan ekleyin ve biraz kavurun.
- Kavrulan salçanın üzerine biraz makarna suyundan ekleyin, kıvamını kendi isteğinize göre verin.
- Makarnaları üstüne ekleyin ve 1 - 2 dakika karıştırdıktan sonra sıcak servis edin.

ŞERBETLİ İRMİK TATLISI TARİFİ
Şerbetli irmik tatlısı malzemeler
- 3,5 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 tane yumurta
- 1 paket vanilya
- Yarım paket kabartma tozu
- 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 125 gram tereyağı veya margarin
Şerbeti için
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
ŞERBETLİ İRMİK TATLISI YAPILIŞI
- Yoğurma kabına oda sıcaklığında beklemiş tereyağı veya margarini alın.
- Üzerine sıvı yağı ekleyin ve katı yağ dağılana kadar ezin.
- Yoğurt, yumurta, sirke, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.
- İyice karıştırın.
- Son olarak irmik ve unu ilave edin.
- Hamuru iyice yoğurup toparlayın.
- Yoğurulan hamurun 5/1'ini kenara ayırın.
- Kenara ayrılmış az hamura 4 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve tarçın ekleyin.
- Daha sonra bütün malzemeler birbirine karışması için iyice yoğurun.
- Fazla olan hamur açık az olan hamur koyu renk olacak.
- Açık renk hamurdan bir miktar alıp tezgah üzerinde biraz açın.
- Ortasına 2 parmak kalınlığında, 1 parmak yüksekliğine koyu renk hamurdan koyun ve açık renk hamurla etrafını iyice sarın.
- Tezgaha irmik serpin ve dışını irmiğe bulayıp hafif yatsılaşması için bastırın.
- Üzerine 3-4 çizik atıp julyen kesin.
- Tepsiyi yağlamadan tatlıları dizin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin.
- Bu arada şerbeti hazırlayın.
- Fırından çıkan tatlıların ilk sıcağı çıktığında şerbet ise eli yakmayacak sıcaklıkta olduğunda tatlının üzerine dökün ve en az yarım saat bekletin.