'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (22 Eylül 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak şehriye çorbası tarifi, taze fasulye tarifi, sebzeli pilav tarifi ve roka salatası tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün şehriye çorbası tarifi, taze fasulye tarifi, sebzeli pilav tarifi ve roka salatası tarifi var.

ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ
Şehriye çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı arpa şehriye + 1 çorba kaşığı daha arpa Şehriye
- 2 çorba kaşığı salça
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 adet et veya tavuk bulyonu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 litre sıcak su yaklaşık
ŞEHRİYE ÇORBASI YAPILIŞI
- Öncelikle yağı tencere koyun ardından naneyi ekleyin. 1 dakika kadar bekledikten sonra salçayı ilave edin.
- 2-3 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Şehriyeyi ilave edip 2 dakika daha kavurun, baharatını ekleyin. Bulyonu atın, sıcak suyu dökün karıştırın.
- Suyu az gelirse su ekleyebilirsiniz. 5 dakika kadar kaynaktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın.
- Kapağı kapalı şekilde 5-10 dakika dinlendikten sonra servise hazır.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE TARİFİ
Zeytinyağlı taze fasulye malzemeler
- Yarım kilo taze fasulye
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2 küçük domates (ya bir tane büyük. Pembe domates varsa, bir büyük pembe domates de harika olur)
- Yarım yemek kaşığından biraz az *domates salçası
- İsteğe göre pul biber(ayrıca taze fasulyeye toz kırmızı biber de çok yakışıyor)
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker (eğer seviyorsanız şekeri de 1 tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz. zeytinyağlılara yakışıyor)
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YAPILIŞI
- Fasulyeleri güzel bir şekilde yıkayın. Kılçıklıysa temizleyip istediğiniz boyutta kırın.
- Mevsimindeyse fasulye çok kılçıklı olmaz ama siz yine de kontrol edin.
- Soğanları yemeklik bir şekilde incecik doğrayın.
- Sarımsakları soyup ikiye bölün. İsterseniz incecik doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz.
- Domatesleri küçük küp küp doğrayın.
- Ardından önce fasulyeleri, üzerine soğanı, ardından sarımsağı ve son olarak domatesleri tencereye ekleyin (karıştırmayın)
- Son olarak yemeğin tuzunu ve şekerini ekleyin.
- 1 bardak sıcak suda salçayı eritin ve üzerinde gezdirin (Dilerseniz salça eklemek yerine sadece su gezdirebilirsiniz)
- Yemeğin üzerinde çok az zeytinyağı gezdirin. Kalanını piştikten sonra ekleyin.
- Ocağın altını yakın. Su kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp pişmeye bırakın.
- Pişmeye yakın yemeğinizin üzerinde kalan zeytinyağını ekleyin.
- Biraz dinlendirdikten sonra ılık olarak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

SEBZELİ PİLAV TARİFİ
Sebzeli pilavı malzemeler
- 1.5 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı şehriye
- 1 adet kapya biber
- 1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)
- 1 su bardağı bezelye
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1,5 bardak su ( kaynar su)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
SEBZELİ PİLAV YAPILIŞI
- Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve kızdırılır.
- Kızan yağın içerisine tel şehriye eklenir.
- Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçler koyulur ve 1 - 2 dakika kavrulur.
- Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısır eklenir.
- Hemen ardından kaynar su ve tavuk suyu eklenir ve tuz içerisine koyulup iyice karıştırılır.
- Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirilir. Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakınız.

ROKA SALATASI TARİFİ
Roka salatası malzemeler
- 1/2 demet roka (yeşil)
- 1 orta boy havuç (turuncu)
- 2 adet bebek turp (beyaz)
- 4-5 dilim domates kurusu (kırmızı)
- Izgara patlıcan (mor)
- 6 kaşık kinoa (veya buğday)
- 8 kaşık nohut (veya mercimek)
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
ROKA SALATASI YAPILIŞI
- Öncelikle 6 kaşık kinoayı küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek 10 dk haşlayın.
- 1 adet patlıcanı uzun dilimler halinde kesin ve dilimleri altı yapışmaz tavada orta derecede ızgara yapın.
- Bu arada rokayı çok fazla bıçak değdirmeden orta boy parçalara bölün
- Havuçları jülyen doğrayın
- Turbu iyice yıkadıktan sonra önce halka halka, ardından yarım ay şeklinde doğrayın.
- Domates kurularını 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ve yumuşamalarını sağlayın. Ardından suyunu ve nemini alın ve dilerseniz jülyen şeklinde dilerseniz bütün halinde bir kenara ayırın.
- Haşlanmış nohut veya mercimeği bir kenara alın.
- 2 kaşık zeytinyağı ile 1 adet limonun suyunu bir kasede iyice karıştırın.
- Ardından büyük bir kaseye önce yeşillikleri, ardından kurubakliyatları (kinoa, nohut vs) koyun ve iyice karıştırın.
- Devamında salatanızı havuç, turp ve domates kuruları ile süsleyin.
- Son aşamada hazırladığınız salata sosunu üzerine dökün ve malzemeleri ezmeyecek şekilde hafifçe karıştırın.
- Bu salatayı dilerseniz ana öğün olarak tüketebilir veya günlük menünüze paylaştırarak ekleyebilirsiniz.