'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (22 Şubat 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak çeşmi nigar çorbası tarifi, biber dolması tarifi, közlenmiş patlıcan salatası tarifi ve profiterol tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı çeşmi nigar çorbası tarifi, biber dolması tarifi, közlenmiş patlıcan salatası tarifi ve profiterol tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI TARİFİ
Çeşmi nigar çorbası malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı un
- Tuz
- Sıcak su
Terbiyesi için:
- 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı süt
- Yarım limon suyu
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Nane
- Pul biber
ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI YAPILIŞI
- Mercimeği yıkayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Soğanı soyup ince ince doğrayın.
- Ayrı bir tencerede tereyağı ve zeytinyağını ısıtıp soğanı yağda kavurun.
- Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Ardından haşladığınız mercimekleri tencereye alın.
- Tuz ekleyip karıştırın ve suyu azalmışsa ekleyip yaklaşık 10 dakika orta ateşte kaynatın.
- Çorbanız kaynadıktan sonra blender'dan geçirin.
- Kıvamı çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Bir kasede süt, yumurta sarısı ve limon suyunu çırpıp çorbanın terbiyesini hazırlayın.
- Terbiyeye çorbadan ekleyerek ılıştırın ve azar azar tencereye ekleyip karıştırın.
- Sosu için tereyağı ve zeytinyağını bir tavada eritin.
- Üzerine salça, nane ve pul biberini de ekleyip kavurun.
- Çorbanız kaynadıktan sonra sosu da üzerinde gezdirerek servis edin.

BİBER DOLMASI TARİFİ
Biber dolması malzemeler
- 15-16 adet orta boy dolmalık biber
- 2 orta boy kuru soğan
- 150 gram kıyma
- 2 adet domates
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı salça
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
- Maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Dolmaların ağız kısmını kapatmak için:
- 1 adet domates
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıcak su
BİBER DOLMASI YAPILIŞI
- Biberlerin kapakları çıkartılarak içleri boşaltılır.
- Yıkanır ve suyu süzülmesi için süzgece alınır.
- İç harcını ben pişirerek yapıyorum, dilerseniz çiğden tüm malzemeleri karıştırarak da yapabilirsiniz.
- Tencereye sıvı yağ alınarak küçük küçük doğranmış soğan hafif kavrulur.
- Üzerine kıyma ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavrulmaya devam edilir.
- Kabuklarını soyduğumuz küçük doğradığımız domatesler eklenir ve 3-4 dakika kavrulur.
- Salça, pul biber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırılır.
- Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır, bekletmeden ocaktan alınır.
- Biberlerin içleri doldurularak üzerlerine domates ile kapak yapılır ve tencereye dizilir.
- Sos için salça sıcak su ile çözdürülür.
- Dolmaların üzerlerinden gezdirerek tencereye dökülür.
- Dolmaların yarısını geçecek kadar sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılır ve orta ateşteki ocağa alınır.
- Biberler ve pirinçler pişene kadar pişirilir.

PATLICAN SALATASI TARİFİ
Patlıcan salatası malzemeler
- 3 orta boy patlıcan
- 1 büyük boy soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 3 orta boy domates
- 5 adet yeşil biber
- 1/3 demet maydanoz
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
PATLICAN SALATASI YAPILIŞI
- Patlıcanlar yıkanır ve kurulanır daha sonra ocakta közlenir.
- Közlenen patlıcanların kabukları soyulur ve sapları kesilip ince ince kıyılır.
- Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır.
- Yağla birlikte bir tencereye koyulur kapağını kapatıp kısık ateşte 4 - 5 dakika kavrulur.
- İçine patlıcanlar eklenir 1 - 2 kere karıştırılır ve sonra ocaktan alınır.
- İçerisine sarımsak soyulup ezilir ve ilave edilir.
- Diğer sebzeler yıkanır, biberlerin sap ve çekirdekleri ayrılır, maydanoz ayıklanıp ince ince kıyılır.
- Biber ve domatesler ince ince kıyılır, limon suyu, tuz ve baharatla birlikte patlıcana eklenir.
- İyice karıştırılır ve servis tabağına alınır.
- Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenir servis edilir.

PROFİTEROL TARİFİ
Profiterol malzemeler
Profiterol hamuru için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 3 adet büyük yumurta
- 1/ 2 paket margarin
Profiterol kreması için:
- 3 yemek kaşığı un
- 500 ml. süt
- 1 paket vanilin
- 1 adet yumurta
- 1.5 çay bardağı toz şeker
Çikolata sosu için:
- 200 gram krema
- 220 gram bitter çikolata
PROFİTEROL YAPILIŞI
- Profiterol kreması için; Sos tenceresine 1.5 çay bardağı toz şeker ve 2.5 su bardağı sütü ekleyin. Ardından 1 adet yumurta ve 3 yemek kaşığı unu ekleyerek orta ateşte pişirin. Koyulaşan profiterol kremasına, 1 paket vanilin ekleyin ve tekrar karıştırın. Profiterol kremasını ocaktan alarak oda sıcaklığında soğutun. Krema soğuduğunda sıkma poşetine alarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
- Profiterol hamuru için; 125 gram margarini ve 1 su bardağı suyu tencerede kaynatın. Üzerine 1 su bardağı un ekleyerek topaklanmaması için karıştırın. Hamur toparlandığında ocaktan alın ve oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika dinlendirin. Hamura 3 adet yumurtayı tek tek ekleyerek yedirin. Hamur yumurtalarla tamamen özdeşleştiğinde, 15 dakika daha dinlendirin. Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Aralarında boşluk bırakın.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında profiterol hamurunu 40 dakika pişirin. Profiterol hamurları piştiğinde, 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Profiterol hamurunun alt kısımlarında bıçakla küçük delikler açın. Bu delikten, hazırladığınız profiterol kremasını sıkarak içini doldurun.
- Çikolata sosu için; Bitter çikolatayı kırarak küçük parçalara ayırın. Küçük sos tenceresinde krema ve bitter çikolatayı eriyene kadar karıştırın. İçini doldurduğunuz profiterolleri üst üste dizin. Hazırladığınız çikolata sosunu profiterollerin üzerinde gezdirin.