'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (23 Haziran 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kremalı mantar çorbası tarifi, mantı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve krem karamel tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı kremalı mantar çorbası tarifi, mantı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve krem karamel tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeler
- 500 gr kültür mantarı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı su
- 200 ml krema
- Tuz
- Karabiber
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
- İlk olarak mantarları bol suda durulayın ve süzün. İri iri doğrayın.
- Mantarları tereyağında 3-4 dakika soteleyin.
- İnce ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun.
- Topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar suyu ilave edin.
- Tuz ve karabiber ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırıp kaynatın.
- Son olarak koyulaşan çorbanın içerisine kremayı ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin.
- Pişirme işleminden sonra çorbayı ocaktan alın.

MANTI TARİFİ
Ev yapımı mantı malzemeler
- 1,5 su bardağı un
- 1/4 su bardağı su
- 1 adet yumurta
Mantı iç harcı için:
- 200 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Mantı haşlama suyu için:
- 4 su bardağı su veya et suyu
Mantı sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyu kullanılabilir)
Mantı üzeri için:
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
EV YAPIMI MANTI YAPILIŞI
- Yuvarlak karıştırma kabının içerisine unu alıp ortasını açın.
- Yumurtaları ekleyip azar azar su ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Hamur iyice toparlanacak ve biraz sert olacaktır.
- Hazırlanan hamuru 10 dakika bekletin.
- Bu arada mantının iç harcını hazırlayın.
- Kuru soğan rendelenir ve üzerine kıyma, tuz, karabiber eklenir iyice karıştırılır.
- Hamuru iki beze olacak şekilde bölün ve tezgah üzerinde hamuru unlayarak merdane yardımıyla açın.
- İnce açtığınız hamuru iki parmak kalınlığında kesin.
- Enine ve boyuna kesilmiş küçük kare hamurların içine kıymaları koyup ister üçgen olacak şekilde köşeleri birleştirin, isterseniz de bohça şeklinde köşesini birleştirerek kapatın.
- Bütün hamurları aynı şekilde kapatmaya özen gösterin.
- Tencerenin içerisine 4 su bardağı suyu ekleyip kaynayınca mantıların hepsini suya atın ve 10 dakika haşlayın.
- Mantı haşlanırken sosunu ve yoğurdunu hazırlayın.
- Ezilmiş sarımsakları yoğurdun içine koyup iyice çırpın.
- Sosu içinde tereyağını küçük bir sos tenceresine alın ve eritin.
- Biber salçasını ekleyip 3 dakika kavurun.
- Naneyi ekleyip karıştırın.
- Mantıyı haşladığınız et suyundan biraz ilave edip sosun kıvamını açın.
- Süzgeç yardımıyla aldığınız mantıların üzerine yoğurt ekleyip onun üzerine de sos ekleyin ve sıcak servis edin.

MOR LAHANA SALATASI TARİFİ
Mor lahana salatası malzemeler
- 1/2 adet mor lahana
- 1 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı ceviz içi
- 1 adet kırmızı elma
- 1/3 demet kıyılmış maydanoz
MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI
- Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
- Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.
- Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.
- Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin.

KREM KARAMEL TARİFİ
Krem karamel malzemeler
- 7 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 litre süt
Krem karamelin karamelin için
- 1 su bardağı toz şeker
- 6 yemek kaşığı su
KREM KARAMEL YAPILIŞI
- Toz şeker ve suyu yapışmaz yüzeyli bir tavaya koyun.
- Orta ateşte şeker eriyip rengi hafif koyulaşana kadar pişirip ocaktan alın.
- Krem karamel kaplarına eşit olarak paylaştırın.
- Derin bir kasede yumurtaları kırın.
- Toz şekeri ilave edip krema kıvamına gelene kadar çırpın.
- Vanilyayı ekleyin ve 2 dakika daha çırpın.
- Sütü yavaş yavaş çırparak ekleyin ve 3-4 dakika daha yüksek devirde çırpın.
- Üzerinde oluşan köpüğü kepçe yardımıyla temizleyin ve yumurta karışımın karamel kaplarına paylaştırın.
- Kapları bir fırın tepsisine yerleştirin ve yarısına gelecek şekilde sıcak su ekleyin.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkarın ve oda ısısına gelene kadar bekletin.
- Bir gece buzdolabında bekletirseniz daha da lezzetli olur.
- Krem karamel kaplarını servis tabaklarına ters çevirip soğuk servis yapın.