'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (23 Şubat 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak sarımsaklı un çorbası tarifi, Kayseri yağlama tarifi, sebze graten tarifi ve cevizli kurabiye tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün sarımsaklı un çorbası tarifi, Kayseri yağlama tarifi, sebze graten tarifi ve cevizli kurabiye tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

SARIMSAKLI UN ÇORBASI TARİFİ
Sarımsaklı un çorbası malzemeler
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 4 çorba kaşığı un
- 1 iri diş sarımsak
- Karabiber
- Tuz ve tavuk bulyon
- Yeteri kadar su
Üzeri için:
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- Toz kırmızı biber ve kuru nane
- İsteğe bağlı olarak da sirke
SARIMSAKLI UN ÇORBASI YAPILIŞI
- Tavuk bulyonu 1 bardak sıcak suda eritin.
- Tencereye yağı alıp eritin ve unu ilave edip kavurun.
- Üzerine tavuk suyunu ve yeterince suyu ekleyip hızlıca karıştırın.
- Topaklanma olursa blanderdan geçirin.
- Kaynamaya başlayınca karabiber ve tuzunu ekleyip karıştırmaya devam edin.
- İyice kaynayan çorbaya dövülmüş sarımsağı da ekleyip iyice karıştırıp ocağın altını kapatın.
- Üzerine tavada eritilen tereyağının içine toz kırmızı biberi ekleyip biraz ısıtın.
- Servis kasesine çorbayı aldıktan sonra üzerine tereyağlı sosu dökün.
- Nane ile süsleyin. İsteğe göre sirke ilave edilebilirsiniz.

YAĞLAMA TARİFİ
Yağlama malzemeler
Bazlama hamuru için
- 4 su bardağı un
- Bir tutam tuz
- Yarım paket yaş maya
- 1 çay bardağı su
Harcı için
- Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
- 30 gram margarin veya tereyağı
- 300 gram kıyma
- 2 soğan
- 3 domates
- Tuz
- Karabiber
- Bir yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı su
YAĞLAMA YAPILIŞI
- Hamuru için malzemeleri bir kaba alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika dinlendirin.
- Mayalanan hamuru küçük bezelere ayırın. Merdane yardımıyla 15 cm çapında açın. Tavayı tereyağı veya margarin ile yağlayıp hamurun iki yüzünü de pişirin.
- İç harcı için; Margarin veya tereyağını bir tencerede eritin. Kıymayı ekleyip kavurun.
- Yemeklik doğradığınız soğan, küp doğradığınız domates ve ayçiçek yağı ekleyerek pişirmeye devam edin.
- Yarım çay bardağı su ekleyip bir süre daha pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
- Kıymalı harcı yağlamaların arasına sırasıyla koyup üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edebilirsiniz.

SEBZE GRATEN TARİFİ
Sebze graten malzemeler
- 4 adet patates
- 3 adet patlıcan
- 4 adet kabak
- 4 adet biber
- 3 adet domates
- 2 adet havuç
- 1 su bardağı bezelye
- 3-4 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Baharatlar (pul biber, toz kırmızı biber, karabiber, kekik )
- Tuz
BEŞAMEL SOS MALZEMELERİ
- 3 su bardağı süt
- 2, 5 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Karabiber
- Tuz
ÜZERİ İÇİN
- Kaşar peynir
SEBZE GRATEN YAPILIŞI
- Öncelikle patlıcanları alacalı olarak soyup küp küp doğrayın ve tuzlu suda 15 dakika bekletin.
- Bu arada diğer sebzelerin de kabuklarını soyup hepsini küp küp doğrayın ve derin kabın içine alıp içine patlıcanları baharatları tuzu ve yağı döküp güzelce hepsini harmanlayın.
- Ardından fırın tepsisine döküp eşit şekilde yayın.
- Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin.
- Bütün sebzelerin iyice pişmesi için spatula ile mutlaka arada karıştırın. Yoksa sebzelerin bir kısmı çiğ kalabilir.
- Sebzeler pişerken beşamel sosu hazırlayın.
- Yağları eritip unu dökün.
- 2-3 dakika kavurduktan sonra yavaş yavaş sütü döküp çırpma teliyle pişinceye kadar sürekli karıştırıp son olarak tuzu biberi de döküp ocağın altını kapatalım.
- Beşamel sos bekledikçe kıvamı koyulaşabilir. Bun nedenle içine biraz süt döküp açabilirsiniz veya sebzelerin pişmesine yakın hazırlayabilirsiniz.
- Pişen sebzelerin üzerine beşamel sosunu döküp her tarafına yaydıktan sonra kaşar peynirini serpiştirin ve tekrar fırınlayın.
- Peynirler eriyip kızarana piştikten sonra fırından çıkartın.

CEVİZLİ KURABİYE TARİFİ
Cevizli kurabiye malzemeler
- 125 gram tereyağı
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta
- Yarım su bardağı iri parçalanmış ceviz
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
CEVİZLİ KURABİYE YAPILIŞI
- Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına alın.
- Karıştırdıktan sonra unu kontrollü bir şekilde kabartma tozu ile birlikte ekleyin.
- Yumuşak bir hamur elde edin.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak yapıp tepsiye dizilir.
- 180 derecede ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirilir.