'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (23 Temmuz 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak Kavurma, pirinç pilavı, cacık ve peynir tatlısı tarifleri...

KAVURMA TARİFİ
2 kg kuşbaşı
250 gram iç yağ
Tuz
NASIL YAPILIR?
İlk olarak tencere hazırlanır ve ateşe bırakılır. Tencere ısındıktan sonra iç yağ koyulur ve erimesi beklenir. (3 dakika)
Tenceredeki yağ eridikten sonra, dibine çöken et parçaları bir kevgir yardımıyla alınır.
Sonrasında ise sıcak iç yağına istenilen ebatta doğranan etler ilave edilir ve karıştırılır.
Karıştırma işleminin ardından ise tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirmeye bırakılır.
Pişen etler arada karıştırılır ve dibi tutmaması için kontrol edilir.
Et tamamen pişinde tuz ilave edilir ve servise hazır hale getirilir.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
NASIL YAPILIR?
Pirinci bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Birazda tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yıkayarak suyunu süzün. Nişastası gidene kadar yıkıyoruz. Çıkan suyun berrak olması gerekiyor.
Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz.
Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Tavuk suyunuz yağlı ise bu şekilde su ile karıştırmanızı tavsiye ederim ancak yağlı değilse tamamı tavuk suyu ile çok daha lezzetli olacaktır.
Son olarak tuzu ekleyin.
Pilavımızı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakalım.
Üzeri göz göz olduğunda yani üzerindeki suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğunda kısık ateşe alalım. Pirinçler yumuşayıp suyu tamamen çekene kadar pişirelim.
Pişen pilavımızı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatalım.
Pilavı 10-15 dk dinlendirelim. Daha sonra tahta kaşık ile karıştırarak servis yapabilirsiniz.

CACIK TARİFİ
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı soğuk su
4 adet büyükçe salatalık
2 diş sarımsak
Bir tutam dereotu (isteğe bağlı)
Tuz, nane, zeytinyağı
NASIL YAPILIR?
Salatalıkların kabukları soyulur.
Bir kap içine rendelenir.
Yoğurt ve soğuk su bir tel karıştırıcı ile çırpılır.
Yoğurda dövülmüş sarımsak ve salatalıklar eklenerek karıştırılır.
İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış dereotu eklenerek karıştırılır.
Tuz ve nane ilave edilir.
Servis kaselerine alınır.
Üzerine zeytinyağı, kuru nane eklenir.
Servise hazır, afiyet olsun.

PEYNİR TATLISI TARİFİ
MALZEMELER
Yarım kg tuzsuz peynir ya da süt kesiği
3 adet yumurta
3 fincan un
3 fincan irmik
1 paket kabartma tozu
Şerbet İçin ;
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
NASIL YAPILIR?
Yarım kg kadar süt kesiğine 3 yumurta kırılıp karıştırılır.
Diğer malzemelerde eklenip hamur yapılır. Güzelce yoğurulur.
Cevizden biraz iri yuvarlak şekil verilip tepsiye diziler.
180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Soğuduktan sonra şerbet kaynatılır.
Kaynamakta olan şerbete 3-4 tatlı atılır şerbeti çekene kadar kaynatılır.
Diğer tatlılar da aynı şekilde şerbetlenir. Kalan şerbet üzerlerine dökülerek dinlendirilir.