'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (23 Temmuz 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mısır unlu cennet çorbası tarifi, sebzeli sarma tarifi, yoğurtlu bulgur salatası tarifi ve sütlaç tarifleri var.

BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda mısır unlu cennet çorbası tarifi, sebzeli sarma tarifi, yoğurtlu bulgur salatası tarifi ve sütlaç tarifi var.

MISIR UNLU CENNET ÇORBASI TARİFİ
Mısır unlu cennet çorbası malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı dolu mısır unu
- 1 orta boy patates
- 1 orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- 5 su bardağı tavuk suyu bardak ölçüsü)
- Tuz
Üzeri için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
MISIR UNLU CENNET ÇORBASI YAPILIŞI
- Uygun bir tenceremizi ocağa alalım tereyağı ekleyip, kavurmaya başlayın.
- Mısır ununu ekleyip, unun kokusu çıkana kadar kavurun dikkat edin yanmasın.
- Ardından yemeklik doğranmış soğan, sarımsak ve patatesleri ilave edip iki üç dakika kadar kavurduktan sonra tavuk suyunu yada tavuk bulyonlu beş bardak suyu ekleyin bulyon kullanacaksanız tuz atmanıza gerek yok çok tuzlu olabilir.
- Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin ardından blenderden geçirip pürüzsüz hale getirin.
- Kaynamaya devam eden çorbanızın üzerine bir sos tavasının içerisinde iki yemek kaşığı tereyağı kızdırıp, toz biber ekleyip, çorbanın üzerine gezdirin kısık ateşte bir iki dakika daha kaynadıktan sonra istediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.
- Çorbanızın kıvamı koyu olursa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.

SEBZELİ SARMA TARİFİ
Sebzeli sarma malzemeler
Köftesi için;
- 400 gram kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı galeta unu
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 adet orta boy soğan (Rendelenmiş)
- Köfte baharatı (Kimyon, karabiber, pulbiber)
- Tuz
Sebze kısmı için;
- 4 adet kabak
- 5 adet patlıcan
- 3 adet kapya biber
Sosu için;
- 1, 5 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı salça
SEBZELİ SARMA YAPILIŞI
- Öncelikle kıymamızı hazırlayalım. Kıyma için derin bi kaseye malzemeleri alalım.
- Güzelce yoğurup buz dolabında 20 dakika dinlendirelim. Vaktiniz varsa daha fazlada dinlendirebilirsiniz.
- Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına incecik keselim. Acısının çıkması için tuzlu suda bekletelim.
- Kabak ve biberi de ince uzun doğrayalım.
- Patlıcanların suyunu süzüp bütün sebzelerimizi sıvı yağda önlü arkalı hafif kızartalım.
- Peçete serdiğimiz tabağa alalım.
- Dinlenen köftemizi dolaptan çıkaralım.
- Sebzelerin içerisine köftemizden koyup saralım.
- Tepsiye düzenli olarak dizip salçalı sosunu karıştırıp üzerine gezdirelim.
- Islattığımız yağlı kağıdı üzerine kapatalım.
- 190 derece fırında pişirelim.
- Pişmeye yakın yağlı kağıdı üzerinden alıp kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

YOĞURTLU BULGUR SALATASI TARİFİ
Yoğurtlu bulgur salatası malzemeler
- 2.5 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı mayonez
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı başbaşı bulgur (Pilavlık bulgur)
- Kornişon turşu
- Maydanoz
- Dereotu
- Mısır
Sos için
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
YOĞURTLU BULGUR SALATASI YAPILIŞI
- Öncelikle bulgurumuzu bir tencereye alalım. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyalım.
- Bulgurlar yumuşayana kadar haşlayalım. Ardından bir kapta yoğurt, mayonez, karabiber ve tuzu karıştıralım.
- Derin bir kabın içine haşlanan bulgurumuzu, minik doğradığımız turşu, maydanoz, dereotu ve mısırımızı, yoğurt karışımımızı döküp güzelce karıştıralım.
- Son olarak yağda ısıttığımız toz biberimizi dökelim ve salatamız hazır.

SÜTLAÇ TARİFİ
Sütlaç malzemeler
- 1 lt süt
- 2 çay bardağı pirinç
- 1 litre su
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
- 1,5 -2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- Tarçın
SÜTLAÇ YAPILIŞI
Pirinçleri yıkayıp tencereye koyun ve üzerine su ekleyerek haşlayın. Pirinçler şişip pişince üzerine sütü ekleyin. Bir kaç kere karıştırıp kaynamasını bekleyin. Bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı sütle eritin. Tencerede kaynayan sütten 1 - 2 kepçe alıp kasenin içerisine ekleyin. Kasedeki karışımı kaynayan tencerenin içerisine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Daha sonra toz şekeri ilave edin karıştırın ve 1 - 2 taşım kaynatın. Pişen sütlaçları kaselere dağıtın. Sütlaçlar soğuduğunda üzerine tarçın serperek servis edin.