'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (24 Temmuz 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tavuk sote, cacık, pilav ve zerde tatlısı tarifi...

TAVUK SOTE
MALZEMELER
- Yarım kg tavuk göğsü
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 adet domates
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
- 1 su bardağı su
Tavuk sote yapılışı
Tavuk göğüsü kuşbaşı doğranır. Soğanları piyazlık, biberleri julyen, domatesleri küp küp doğrayın. Kısık ateşte tavukları arada karıştırarak kavurun. Suyunu çekince soğanları ve doğranmış sarımsakları ekleyin. 1 - 2 dakika kavurduktan sonra biberleri ilave edin. Biberler sotelenince domatesleri, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyip pişirmeye devam edin. Üzerine 1 bardak su ekleyin ve tavuk pişene kadar kapağı kapalı pişirmeye devam edin. Sıcak servis edin.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
MALZEMELER
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1,5 su bardağı baldo pirinç
1 çay bardağı şehriye
2 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet kesme şeker
4 damla limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz
NASIL YAPILIR?
Tereyağı ve ay çiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Şehriyeleri ekleyin rengi değişene kadar kavurun. Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün. Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın. Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin. Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin. Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın. Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin.

CACIK TARİFİ
MALZEMELER
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı soğuk su
4 adet büyükçe salatalık
2 diş sarımsak
Bir tutam dereotu (isteğe bağlı)
Tuz, nane, zeytinyağı
NASIL YAPILIR?
Salatalıkların kabukları soyulur.
Bir kap içine rendelenir.
Yoğurt ve soğuk su bir tel karıştırıcı ile çırpılır.
Yoğurda dövülmüş sarımsak ve salatalıklar eklenerek karıştırılır.
İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış dereotu eklenerek karıştırılır.
Tuz ve nane ilave edilir.
Servis kaselerine alınır.
Üzerine zeytinyağı, kuru nane eklenir.
Servise hazır, afiyet olsun.

ZERDE TATLISI
MALZEMELER
Yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı sıcak su
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı gül suyu
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tutam safran
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Süslemek için
Kuş üzümü
Antep fıstığı
Nar
NASIL YAPILIR?
Pirinci haşlayın ve suyunu süzün. Su, zerdeçal ve safranı tencereye alıp 30 dakika bekletin.
Daha sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. Şeker ve pirinci ekleyin. Nişastayı 5-6 yemek kaşığı soğuk su ile karıştırıp zerdeye ekleyin.
Kuş üzümü, vanilya, gül suyu ve dolmalık fıstığı ilave edin ve kaynadıktan sonra kaselere paylaştırın.
Soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, fıstık ve nar ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.