Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı yayla çorbası tarifi, sebze graten tarifi, içli köfte tarifi ve mini ekler tarifi var.'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ Yayla çorbası malzemeler1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)7 su bardağı su1 su bardağı yoğurt1 yumurtaYarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)3 yemek kaşığı zeytinyağı2 yemek kaşığı tereyağıTuz ve naneYAYLA ÇORBASI YAPILIŞISu, zeytinyağı, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır.Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.Şık bir sunum olması için, çorba kaselere alınır.Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır.Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir.Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın. Sebze graten malzemeler4 adet patates3 adet patlıcan4 adet kabak4 adet biber3 adet domates2 adet havuç1 su bardağı bezelye3-4 diş sarımsak1 çay bardağı sıvı yağBaharatlar (pul biber, toz kırmızı biber, karabiber, kekik )TuzBEŞAMEL SOS MALZEMELER3 su bardağı süt2, 5 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı tereyağ2-3 yemek kaşığı sıvı yağKarabiberTuzÜZERİ İÇİNKaşar peynirSEBZE GRATEN YAPILIŞIÖncelikle patlıcanları alacalı olarak soyup küp küp doğrayın ve tuzlu suda 15 dakika bekletin.Bu arada diğer sebzelerin de kabuklarını soyup hepsini küp küp doğrayın ve derin kabın içine alıp içine patlıcanları baharatları tuzu ve yağı döküp güzelce hepsini harmanlayın.Ardından fırın tepsisine döküp eşit şekilde yayın.Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin.Bütün sebzelerin iyice pişmesi için spatula ile mutlaka arada karıştırın. Yoksa sebzelerin bir kısmı çiğ kalabilir.Sebzeler pişerken beşamel sosu hazırlayın.Yağları eritip unu dökün.2-3 dakika kavurduktan sonra yavaş yavaş sütü döküp çırpma teliyle pişinceye kadar sürekli karıştırıp son olarak tuzu biberi de döküp ocağın altını kapatın.Beşamel sos bekledikçe kıvamı koyulaşabilir. Bun nedenle içine biraz süt döküp açabilirsiniz veya sebzelerin pişmesine yakın hazırlayabilirsiniz.Pişen sebzelerin üzerine beşamel sosunu döküp her tarafına yaydıktan sonra kaşar peynirini serpiştirin ve tekrar fırınlayın.Peynirler eriyip kızarana piştikten sonra fırından çıkartın. İçli köfte malzemeler2 su bardağı ince köftelik bulgur1 çay bardağı irmik1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber1 tatlı kaşığı biber salçasıYarım su bardağı un1 çay kaşığı tuz1 su bardağı soğuk suİç harcı için:2 yemek kaşığı sıvı yağ300 gr kıyma3 adet kuru soğanYarım tatlı kaşığı salçaYarım demet maydanoz1 küçük çay bardağı çekilmiş cevizTuzPul biberKarabiberİÇLİ KÖFTE YAPILIŞISoğanları ince ince doğrayın.Tavaya sıvı yağı alıp soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.Kavrulan soğanlara kıyma ekleyin ve suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavurun.Daha sonra salçayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun.Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip ocağın altını kapatın.Soğumaya bırakılır.İnce bulgur 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır.Suyu çekilince irmik salça baharatlar ve tuzu ekleyip 15 dakika boyunca azar azar su ekleyip yoğurun.Daha sonra unu ekleyin ve yaklaşık 5 dakika daha yoğurun.Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açın.İç harcından biraz koyun ve şeklini verin.Hepsine aynı işlem uygulanır.Biten içli köfteler kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartın. Mini ekler malzemeler100 gram margarinBir tutam tuzBir tutam şeker1 su bardağı su1 paket vanilin3 adet yumurta1 su bardağı unKrema dolgusu için:2,5 su bardağı süt1 adet yumurta sarısı2 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı nişasta3 yemek kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı tereyağı1 paket vanilyaYarım paket toz krem şantiÇikolata sosu için:1 paket bitter çikolata1 su bardağı kremaMİNİ EKLER YAPILIŞISu, tereyağı, tuz, şeker ve vanilyayı tencereye alın ve kaynatın. Kaynayan suyun içerisine elenmiş unu azar azar ekleyin ve aralarda karıştırarak yoğun bir kıvam alana kadar şu hamurunu hazırlayın.Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında soğutun.Kullanacağınız yumurtaları, tek tek iyice çırparak karıştırın.Yumurtalar sayesinde daha az kıvamlı, krema görünümlü ve sarı bir renk alan hamuru, sıkma torbasına alın. Hazırladığınız şu hamurunu, karışım bitene kadar dikdörtgenler halinde tepsiye sıkın.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika, hamurların üzeri hafif bir renk alana kadar pişirin.Krema dolgusunu hazırlamak için;2 su bardağı süt, yumurta sarısı un ve şekeri bir tepsiye alarak karıştırın. Kaynayıp boza kıvamını aldıktan sonra içerisine tereyağı ve vanilini ekleyip ocaktan alın. Soğuması için kenara alın.Krem santiyi ekleyerek çırpın. Güzelce karıştırın ve streç filmle örterek kullanana dek buzdolabında bekletin.Çikolata sosu için;Bitter çikolatayı küçük parçalar halinde kırın ve bir sos tenceresine alın.Sıvı durumda olan kremayı ekleyin. Derin bir tencerede kaynayan su buharı üzerinde benmari usulü aralarda karıştırarak çikolatayı eritin.Fırından çıkan ekler hamurlarını bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin. Hazırladığınız krema dolgusunu bir krema torbasına alın ve ekler hamurlarının iç kısımlarını krema ile doldurun.Ekler pastaların üst kısımlarını çikolata sosa batırdıktan sonra servis tabağına yerleştirin.Hazırladığınız tüm eklerlere aynı işlemi uyguladıktan sonra çikolatanın kıvam alması için oda ısısında bekletin.