"Bugün ne pişirsem" diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?" diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak zerdeçallı tavuk çorbası tarifi, atomlu balkabağı, mevsim salatası, şehriyeli pilav ve ayva tatlısı tarifi.
29 Aralık 2021 - 10:43 | Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
2
ZERDEÇALLI TAVUK SUYUNA ÇORBA MALZEMELERİ
1 adet tavuk but veya yarım tavuk göğsü
4 yemek kaşığı tam buğday unu
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı doğal sirke
Tuz, karabiber, nane
1 çay kaşığı toz zerdeçal
3
ZERDEÇALLI TAVUK SUYUNA ÇORBA YAPILIŞI
Ayrı bir yerde 4 yemek kaşığı unu 2 bardak suyla iyice karıştırın.
Bir yandan kepçeyle karıştırıp, bir yandan unu tavuk suyuna ilave edin.
Sirke ve tuzu koyup çorbayı pişirmeye devam edin.
Pişen çorbaya didiklenmiş tavuk ve nane ekleyin.
Karıştırdıktan sonra servis edin.
4
ATOMLU BALKABAĞI MALZEMELERİ
1 adet soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
500 gr kuşbaşı kuzu eti
Tuz
Karabiber
4-4,5 su bardağı sıcak su
2 domates
700 gr balkabağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için:
Taze soğan
5
ATOMLU BALKABAĞI TARİFİ
Küp doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
Kuzu eti, tuz, karabiber ve suyu ekleyip etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 - 45 dakika pişirin.
Küp doğradığınız domates, balkabağı ve limon suyunu ekleyip 30 dakika daha pişirin.
İnce kıyılmış taze soğanla süsleyerek sıcak servis yapın.
6
ŞEHRİYELİ PİLAV MALZEMELERİ
Yarım çay bardağı şehriye
1 su bardağı pirinç
1 adet bulyon (tavuk veya et)
İsteğinize göre et suyu da kullanabilirsiniz.
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağından 2 parmak fazla sıcak su
4 yemek kaşığı sıvı yağ
7
ŞEHRİYELİ PİLAV TARİFİ
Pilav yapmaya başlamadan önce pirinçleri iyice sıcak suda yıkayın.
7 - 8 su yıkadıktan sonra en az yarım saat sıcak suda bekletin.
Pilav tenceresine sıvıyağı ekleyin.
Üzerine şehriyeleri ekleyip kavurun.
Renk almaya başlayan şehriyelerin üzerine suyu süzülmüş pirinçleri ekleyin.
1 dakika daha pirinçleri kavurun.
Kavrulan pirinçlerin üzerine bulyonu parçalayarak ekleyin.
Gerçek et sulu yapacaksanız üzerine koyulan su miktarından et suyunu çıkartarak yapın.
Tuz ilave edildikten sonra kaynar suyu ekleyin.
Pilavın rengi beyaz olsun istiyorsanız 3-4 damla limon suyu damlatın.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar kapağını kapatıp pişirin.
8
MEVSİM SALATASI MALZEMELERİ
Yarım göbek kırmızı lahana
2 adet havuç
1 göbek marul veya kıvırcık
Yarım demet roka
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
Tuz
1 limonun suyu
Zeytinyağı
9
MEVSİM SALATA TARİFİ
Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle ovun.
Havucu rendeleyin.
Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.
Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
Dereotu ile süsleyin.
Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın.
10
AYVA TATLISI MALZEMELERİ
2 adet büyük boy ayva
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı vişne suyu
1/2 adet limonun suyu
1 adet çubuk tarçın
3 karanfil
Üzeri için
Vanilyalı dondurma
Toz Antep fıstığı
11
AYVA TATLISI TARİFİ
Ayvaların kabuğunu soyup ortadan ikiye kesin.
Çekirdeklerini çıkarın.
Kararmasını önlemek için limonlu su içine ayvaları ve ayva kabuklarını yerleştirin.
Geniş tabanlı bir tencereye ayvaları dizin.
Her ayvanın üzerine ortalama 2 yemek kaşığı toz şeker serpiştirin.
Ardından limon suyu, ayva çekirdekleri, ayva kabukları, su ve baharatları tencereye yerleştirin.
Kısık ateşte yumuşayıp, rengi pembeleşinceye kadar pişirin.
Kaynayan suyun içerisine vişne suyunu da ekleyin ve kapağını kapatarak bir süre daha pişirin.
Ortalama 1 saat sonunda suyunu çeken ayvaları çatal ile kontrol edin.
Eğer ayvalar pişmişse ocaktan alın ve ilk sıcaklıklarının geçmesi için 10 dakika bekleyin.
Pişen ayvaları servis tabağının içerisine alın.
Tencerede kalan suyu süzdükten sonra ayvaların üzerinde gezdirin.
Ayvaların en üst kısmına vanilyalı dondurma ve antep fıstığı serpiştirerek servis edin.