'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (29 Ekim 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak patates çorbası tarifi, pırasa yemeği tarifi, makarna börek tarifi ve fincan tatlısı tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda patates çorbası tarifi, pırasa yemeği tarifi, makarna börek tarifi ve fincan tatlısı tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

PATATES ÇORBASI TARİFİ
Patates çorbası malzemeler
- 2,5 litre et suyu
- 2 orta boy soğan
- 3 - 4 adet patates
- 1 kahve fincanı un
- 1 küçük paket tereyağı veya margarin
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi
- Tuz
Terbiyesi için
- 1 bardak süt
- 2 yumurta sarısı
Garnitürü
- 2 adet yumurta akı
- 1 çay bardağı kaşar peynir (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- 2 - 3 dilim bayat ekmek
PATATES ÇORBASI YAPILIŞI
- Soğanları küçük parçalar halinde doğrayın, iki kaşık yağla açık renk olacak şekilde kavurun.
- Unu ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kavurun.
- Et suyu ile kuşbaşı doğranmış patatesleri, hindistan cevizi ve tuz koyup yavaş yavaş kaynatarak 30 dakika pişirin.
- Çorbayı başka bir kaba süzün ve tekrar ocağa koyup kaynatın.
- Terbiyesini yapıp yavaş yavaş ekleyin ve 2 kaşım pişirdikten sonra ocaktan alın.
- Ayrı bir kapta yumurta akına kaşar peyniri, kırmızıbiber ve maydanoz katın.
- Bu karışımı ekmeklerin üzerine sürün ve küçük küpler halinde kesip çorbayla servis edin.

PIRASA YEMEĞİ TARİFİ
Pırasa yemeği malzemeler
- 1 kg pırasa
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet havuç
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 kg kemikli kuzu etinin haşlanmış suyu (4 su bardağı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım limon suyu
PIRASA YEMEĞİ YAPILIŞI
- Öncelikle 1 kg kemikli eti 1,5 litre su ile 40 dakika haşlayıp suyunu hazırlayın.
- 1 kg pırasayı verev doğrayın.
- Tencere içerisine 1 çay bardağı sıvı yağ ile 1 yemek kaşığı biber salçasını alın.
- Salçayı ezdikten sonra 1 kg pırasayı ve 1 adet havucu ekleyip 10 dakika kavurun daha sonra 1 su bardağı haşlanmış nohudu ekleyip karıştırın.
- Üzerine 4 su bardağı haşlanmış et suyunu ekleyip 1 tatlı kaşığı tuz atın ve pişmeye bırakın.
- Pişmesine 5 dakika kala limon suyunu ekleyin, yemek servise hazır.

MAKARNA BÖREK TARİFİ
Makarna börek malzemeler
- Yarım paket penne makarna
- 2 adet yufka
- 200 gram beyaz peynir
- 100 gram kaşar peyniri
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım su bardağı + 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı süt
- 3 adet yumurta
- 10 dal maydanoz
MAKARNA BÖREK YAPILIŞI
- Öncelikle makarnayı haşlayın ve suyunu süzün.
- Beyaz peyniri ufalayın, kaşar peynirini rendeleyin ve kıyılmış maydanozu peynire ilave edip karıştırın.
- Peynir harcını makarnaya ekleyin.
- Karabiberi de döküp hepsini karıştırın.
- Sosu için karıştırma kabına 3 yumurtayı kırın üzerine yarım su bardağı sıvı yağ ekleyip karıştırın.
- İçine sütü ekleyip tekrar karıştırın ve sos hazır.
- 2 yemek kaşığı yağ ile borcamı yağlayın.
- Yufkayı üzerine kenarlardan taşacak şekilde serin.
- Üzerine bir kalan yufkayı dörde bölün ve iki parçasını tabanına borcamdaki yufkanın üzerine serin.
- İçine makarnalı harcı eşit şekilde dökün.
- Sosu her tarafına gelecek şekilde makarnanın üstüne dökün.
- 2 kepçesini ayırın.
- Yufkanın kenarlardan kalan kısımları kapatın.
- Kalan 2 parça yufkayı da böreğin üzerine kapatıp kalan sosu üstüne gezdirin.
- Önceden ısıtılan 175 derece fırında böreği pişirin.
- Yaklaşık yarım saat kadar altı üstü kızarana kadar pişirin.
- Pişen böreği fırından çıkarıp yarım saat dinlendirdikten sonra servis edin.

FİNCAN TATLISI TARİFİ
Fincan tatlısı malzemeler
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- Hindistan cevizi
FİNCAN TATLISI YAPILIŞI
- Muhallebisi için tencereye sütü, unu ve şekeri alıp karıştırın ve ocağı açın.
- Muhallebi koyulaşıp göz göz oluncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin.
- Muhallebi piştikten sonra ocağı kapatın. Son olarak muhallebiye tereyağı ve vanilyayı ilave edin.
- Tereyağı eriyip pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
- Hazır olan muhallebinin içerisini çok az ıslatılan fincanlara paylaştırın.
- Ardından hamur paylaştırma aparatı yardımıyla muhallebiyi fincanlara paylaştırın.
- Muhallebi soğudukça yoğunlaşacağı için bu aşamada hızlı olmanızda fayda var.
- Tüm fincanları doldurduktan sonra oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.
- Ardından tatlıları buzdolabına kaldırarak 3-4 saat dinlenmeye bırakın.
- Sürenin sonunda dinlenen ve soğuyan tatlıları dolaptan alın, ters çevirerek fincanlardan çıkartın.
- Fincanların kenarlarından el ile hafifçe havasını alarak kolaylıkla tatlı fincandan çıkacaktır.
- Tatlıları daha sonra Hindistan cevizine bulayarak servis edebilirsiniz.