'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (29 Ekim 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kremalı sebze çorbası tarifi, ev yapımı hamburger tarifi, fırında patates kızartması tarifi ve çiroz tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size kremalı sebze çorbası tarifi, ev yapımı hamburger tarifi, fırında patates kızartması tarifi ve çiroz tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

KREMALI SEBZE ÇORBASI TARİFİ
Kremalı sebze çorbası malzemeler
- Orta boy bir adet patates,
- Bir adet havuç,
- Bir adet kabak,
- Bir çay bardağı bezelye,
- Bir kutu krema,
- Bir yemek kaşığı un,
- Bir yemek kaşığı tereyağı,
- Su, tuz.
KREMALI SEBZE ÇORBASI YAPILIŞI
- Patatesler, kabaklar ve havuçlar küp şeklinde doğranır. Önceden kaynamakta olan suyun içerisinde önce havuçlar eklenerek arkasından patates ve kabaklar eklenerek iyice pişene kadar kaynatılır. Patatesler pişirildikten sonra içerisine bezelyeler eklenerek karıştırılır.
- Patates ve havuçların pişmesinin anlaşılabilmesi için çatalla ezmek gerekebilmektedir. İyice pişmesinden sonra bezelyeler eklemek daha iyi sonuçlar elde etmeye yaramaktadır. Kaynayarak pişirilen sebzeler hazırlanırken bir yandan da içinin kıvamını arttırmak için diğer işlemler yapılmalıdır.
- Ayrı bir tencere içerisinde tereyağı eritilerek içerisine un konulduktan sonra kavrulan un üzerine su eklenerek kaynamaya bırakılır. Daha sonra kaynamakta olan ve pişmiş olan sebzeli karşımdan eklenerek yavaş yavaş kıvam alması sağlanır.
- Un ve terayağı içerisine sebzeli karışım tamamen eklendikten sonra içerisine krema eklenerek karışım tamamlanır. Hazırlanan çorba kaynatıldıktan sonra içerisine en son tuz eklenir. Servis yapılmadan önce üzerine isteğe bağlı dereotu eklenerek servis yapılabilir.

HAMBURGER TARİFİ
Hamburger malzemeler
- 300 gr dana kıyma
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kekik
- 8 dilim cheddar peyniri
- 2 domates
- 4 yaprak marul
- 2 salatalık turşusu
- 4 hamburger ekmeği
- Ketçap
- Mayonez
Kızartmak için
- Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
HAMBURGER YAPILIŞI
- Soğan ve sarımsağı rendeleyin.
- Derin bir kasede soğan, sarımsak, kıyma, tuz ve baharatları yoğurun.
- Üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
- Hamburger ekmeklerini ikiye ayırın.
- Ekmeklerin üzerine marul yapraklarını, dilimlediğiniz domatesi ve salatalık turşusunu yerleştirin.
- Son olarak birer dilim cheddar peyniri yerleştirin.
- Buzdolabında çıkardığınız köfte harcını tekrar yoğurup hamburger ekmeklerinin büyüklüğünde 4 adet köfte yapın.
- Ayçiçeği yağını tavada ısıtın.
- Köftelerin her iki tarafını da kızartın.
- Ocaktan almaya yakın köftelerin üzerine birer dilim cheddar peyniri yerleştirip tavanın kapağını kapatın.
- Peynirler erimeye başlayınca ocaktan alın.
- Hazırladığınız hamburger ekmeklerinin üzerine alıp diğer ekmekle kapatın.
- İsteğe göre ketçap ve mayonez sıkıp servis yapın.

FIRINDA BAHARATLI PATATES TARİFİ
Fırında baharatlı patates tarifi malzemeler
- 3 adet büyük boy patates
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 2 dal biberiye
- 1 çay kaşığı karabiber
FIRINDA BAHARATLI PATATES YAPILIŞI
- Bir kabın içerisine tuz, kırmızı biber, sarımsak, kekik, taze biberiye, karabiber ve zeytinyağı alınır.
- Bütün malzemeler çırpıcıyla karıştırılır.
- Patatesler soyulur ve yıkanır.
- Elma dilimi şeklinde kesilir.
- Tepsiye pişirme kağıdı serilir ve hazırladığımız baharatlı karışım üzerine eklenir.
- Her yerine gelecek şekilde dağıtılır.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30 dakika pişirilir.

ÇİROZ TARİFİ
Çiroz malzemeler
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 3 adet yumurta
- 125 g tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
KIZARTMAK İÇİN
- 2 su bardağı sıvı yağ
SERVİS İÇİN
- Pudra şekeri
- Çikolata sos
ÇİKOLATA SOSU İÇİN
- 150 ml su
- 150 g pudra şekeri
- 90 g % 80 bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı kakao
ÇİROZ YAPILIŞI
- Suyu, tereyağını ve tuzu orta boy bir tencereye alın, orta ateşte kaynatın. Unu ekleyip tencerenin altını kısın ve kısık ateşte un toparlanıncaya kadar karıştırarak pişirin.
- Toplanan hamuru ocaktan alın ve cam bir kaseye aktarın. Bir süre ılınması için bekletin. Ilınan hamura yumurtaları tek tek ekleyerek tahta kaşıkla ya da silikon spatula ile karıştırın.
- Yumurtaların pişmemesi için hamura tek tek ilave edin. Yumurta tamamen hamura karışınca diğer yumurtayı ekleyin, son yumurta için de aynı işlemi uygulayın. Yumuşak ve hafifçe yapışkan bir hamur elde ettiğinizde hamurunuzu duy takılı krema sıkma torbasına aktarın.
- Ayçiçek yağını derin bir tavada kızdırın. Yağın içine istediğiniz uzunlukta veya halka şeklinde hamur sıkın ve elinizle kesin. Altın rengini alıncaya kadar kızartın. Kevgir yardımıyla yağını süzdürerek havlu kağıt serilmiş tabağa alın.
- Sıcak tatlıların üzerine pudra şekeri serpin ve hazırladığınız çikolata sosu üzerine gezdirip servis yapın.
- Çikolatalı sos için; Pudra şekerini su ile birlikte bir tencereye alın. Orta ısıda şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Çikolata ve kakaoyu ekleyip, çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın ve ocaktan alın.
- Bu sosu ara ara karıştırarak soğutun. Bir kavanoza aktarıp kapağını hava almayacak şekilde kapatarak iki hafta kadar muhafaza edebilirsiniz.
- Daha yoğun kıvamlı bir sos yapmak isterseniz çikolata miktarını 20 g daha artırabilirsiniz.