Bugün ne pişirsem diyenlere günün menüsü (29 Eylül 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tarhana çorbası tarifi, kavurma tarifi, zeytinyağlı biber dolması tarifi ve etimek tatlısı tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün tarhana çorbası tarifi, kavurma tarifi, zeytinyağlı biber dolması tarifi ve etimek tatlısı tarifi var.

TARHANA ÇORBASI TARİFİ
Tarhana çorbası malzemeler
- 3 yemek kaşığı toz haldeki tarhana
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı nane
- Tuz
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
TARHANA ÇORBASI YAPILIŞI
- 1 çorba kaşığı tereyağı bir tencereye alınır ve eritilir.
- 1 çorba kaşığı salça da tencereye eklenir ve yağda kızdırılır.
- 5 su bardağı su ilave edilir.
- Bir başka kabın içerisinde de 1 su bardağı suya, toz tarhana eklenir ve karıştırılır.
- Kaynar halde bulunan tencerenin içerisine bu karışım ilave edilir.
- 15 ile 20 dakika arasında pişirilir.
- 1 çay kaşığı kırmızı biber ve 1 çay kaşığı nane ilave edilerek servis yapılır.

KAVURMA TARİFİ
Kavurma malzemeler
- 1 kilogram dana kuşbaşı
- 1 baş orta büyüklükte kuru soğan
- 3 ya da 4 diş sarımsak
- Bir miktar sıvı yağ
KAVURMA YAPILIŞI:
- İlk olarak orta büyüklükteki bir tavanın içerisine kavurmalık dana kuşbaşı etleri koyun. Ocağın altını açın ve hiçbir şey ilave etmeden, ama sürekli karıştırarak etleri pişirmeye başlayın.
- Tavadaki etlerin rengi değişmeye başladığında ve etler suyunu salmaya başladığında bir miktar sıvı yağ ilave edin. Ocağı kısık ateşe alın ve bu şekilde arada karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Etler pişerken ayrı bir yerde soğanları ve sarımsakları soyun.
- Sonrasında soğanı dörde bölün. Doğranmış soğanları ve tüm şekilde olan sarımsakları tavanın içerisine ilave edin. Etler suyunu yeniden çekene kadar tüm malzemeler ile birlikte pişirin.
- Eğer etler pişmeden etlerin suyu biterse takriben yarım çay bardağı kadar kaynar su ilave edip bir süre daha etleri pişirin. Etler tamamen piştikten ve lokum kıvamına geldikten sonra içerisine bir miktar tuz
- ilave edip yemeği ocaktan alın ve servis edin.

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ
Zeytinyağlı biber dolması malzemeler
- 1 kilogram dolmalık biber
- 2 adet kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Birkaç dal taze nane
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım kahve fincanı kuş üzümü
- Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
- 1 adet büyük boy domates
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI YAPILIŞI
- Öncelikle iç malzemesi için kuru soğanları doğrayın ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun. Soğanlar kavrulunca rendelenmiş veya robottan geçirilmiş 1 adet domatesi ekleyin ve karıştırın.
- Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçleri ilave ederek hafifçe kavurun.
- Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker ve tuzu da ilave edin. Karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Son olarak ince doğradığınız maydanoz ve taze naneyi de ekleyin, karıştırın. Ardından dolmalık biberlerin kapak kısmını açın ve güzelce yıkayın.
- Her biberin içine yarısını biraz geçecek kadar iç harcı doldurarak tencereye yerleştirin. Dolmaların kapağına domates veya patates kapatabilirsiniz.
- Daha sonra uygun bir tencereye doldurulur.
- Son olarak üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin ve biberlerin yarısına gelecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
- Pirinçler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

ETİMEK TATLISI TARİFİ
Etimek tatlısı malzemeler
- 1 paket etimek (orta boy borcama sığacak kadarını kullanmanız yeter)
ŞERBETİ İÇİN
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
MUHALLEBİSİ İÇİN
- 4,5 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı un
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin.
ÜZERİ İÇİN (ARZUYA GÖRE)
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt
SERVİS İÇİN (ARZUYA GÖRE)
- İsteğe göre ekmek tatlısının üzerine ceviz, fındık ya da fıstık dökebilirsiniz.
- Orman meyveleri ile süsleyebilirsiniz...
ETİMEK TATLISI YAPILIŞI
- Etimek tatlısı olarak da bilinen ekmek tatlısını yapmak için öncelikle şerbetine başlamak gerekir.
- 2 su bardağına 1,5 su bardağı toz şeker konulur ve şerbet kaynamaya bırakılır.
- Şerbet kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika kadar dinlendirilir, ılımaya bırakılır.
- Bu sırada etimekler orta boy bir borcama dizilir.
- Eğer borcamınız daire şeklindeyse veya farklı bir şekilde servis etmek istiyorsanız, etimekleri tek parça değil, parçalayarak da dizebilir ve daha sonra dilim pasta gibi servis edebilirsiniz.
- Dinlenmiş şerbet, etimeklerin üzerine dökülür. Etimekler şerbetini çekerken, muhallebi hazırlanmaya başlanır. Bıunun için bir tencereye süt, şeker, nişasta ve un konulur, koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
- Muhallebi kıvamını aldıktan sonra içine vanilya ve tereyağı eklenir. Karıştırılıp acaktan alınır.
- Vanilyanın 1 dakikadan fazla pişmemesi gerekir, bu nedenle terayağı erir erimez muhallebiyi almak gerekir.
- Ardından muhallebinin biraz daha ılınması için karıştırılmaya devam edilir.
- İyice kıvam alan muhallebi, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine dökülür ve eşit bir şekilde yayılır.
- Son şeklini aldıktan sonra muhallebi dolapta dinlendirilmeye bırakılır. İyice dinlendikten ve soğuduktan sonra servis edilir.
- Ekmek tatlısı genelde üzerinden biraz zaman geçtikten sonra tüketilmesi tavsiye edilen bir tatlı. Bu nedenle hemen değil, buzdobında dinlendikten ve etimekler şerbetle, muhallebi ile iyice kıvam aldıktan sonra çok daha lezzetli olacaktır.