Bugün ne pişirsem diyenlere günün menüsü (3 Ocak 2025)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, fındık lahmacun tarifi, mevsim salata ve şekerpare tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün ezogelin çorbası tarifi, fındık lahmacun tarifi, mevsim salata ve şekerpare tarifi var.

EZOGELİN ÇORBA TARİFİ
Ezogelin çorba tarifi malzemeler:
- 1 su bardağı dolusu kırmızı mercimek
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 1,5 yemek kaşığı salça
- 1,5 tatlı kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytin yağı
- 1,5 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı sıcak su
- 1,5 çay kaşığı tuz
EZOGELİN ÇORBA TARİFİ YAPILIŞI:
- Öncelikle soğanları güzelce doğrayın ve düdüklüye alın. İçerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek ocağın altını açın. Bu aşamada soğanları hafifçe kavurun.
- Soğanların üzerine salçayı ve yıkanmış olan mercimekleri ekleyin.
- Bu şekilde malzemeleri kavurmaya devam ediyoruz.
- Sıra geldi diğer malzemeleri düdüklüye eklemeye. Bu aşamada tüm baharatları, bulguru ve pirinci eklemeniz gerekmektedir.
- Ayrıca eklediğiniz baharatları arzunuza göre belirleyebilirsiniz.
- Son aşamaya geldiğinizde ise suyu ekleyin ve düdüklünün kapağını kapatın. Ayrıca ocağın altını da kısık seviyeye getirmelisiniz.15 dakika sonrasında ocağı kapatın ve kontrollü şekilde biraz bekleyerek düdüklünün kapağını açın.
- Düdüklünün kapağını açtıktan sonra çorbayı iyice karıştırın. Bu şekilde çorba kıvamını tam anlamıyla alacaktır. Ardından ezogelin çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun!

FINDIK LAHMACUN TARİFİ
Fındık lahmacun malzemeleri:
Hamuru için:
- 200 gram un
- 100 ml su
- Tuz
Üstü için:
- 200 gr kıyma
- Zeytinyağı 30 ml
- Limon 1/2 adet
- Sumak 20 gr
- 2 tam domates
- 1/2 demet maydanoz
- 1 tam soğan
- Kapya biberi 25 gr
- Yeşil biber 25 gr
- Frenk soğanı 30 gr
- Taze kekik 1 dal
- Sarımsak 1 diş
- Tuz
- Taze çekilmiş tane karabiber
YAPILIŞI:
- Bir kapta un, su ve tuzu yoğurun. Daha sonra hamuru dinlenmeye alın.
- Tüm malzemeleri blenderde kıyma haline gelinceye kadar çekin.
- Hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın ve ince olacak şekilde açın.
- Hazırlanan harcı açılan hamurların üzerine yayın.
- Fırın tepsisinin üzerine pişirme kağıdını açıp fındık lahmacunları tepsiye alın.
- Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 5 dakika pişirin. Daha sonra sunuma geçebilirsiniz.
- Afiyet olsun!

MEVSİM SALATA TARİFİ
Mevsim salatası malzemeleri:
- Yarım kırmızı lahana
- 2 havuç
- 1 göbek marul
- 3-4 kaşık konserve mısır
- Yarım demet roka
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
- Limon suyu
- Zeytinyağı
MEVSİM SALATASI YAPILIŞI:
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın. Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle ovun. Havucu rendeleyin.
- Roka ve maydanoz yapraklarını yıkayıp kurulayın. Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
- Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun. Mısırı üzerine serpin.
- Roka ve maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
- Limon suyu ve zeytin yağını gezdirip servis yapın.
- Afiyet olsun!

ŞEKERPARE TATLISI TARİFİ
Şekerpare malzemeleri:
- 2 su bardağı un
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 4 yemek kaşığı irmik
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Şekerpare üzeri için:
- 20 adet fındık içi
Şekerpare şerbeti için:
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
ŞEKERPARE TATLISI YAPILIŞI
- Toz şeker ve suyu karıştırdıktan sonra yüksek ateşte kaynatın.
- Kaynama noktasına gelen şerbete bir dilim limon ve suyunu ekledikten sonra ocaktan alın. Soğuması için bekletin.
- Oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, ayçiçek yağı, toz şeker, yumurta ve vanilyayı bir kapta krema haline gelene kadar eliniz ile karıştırın.
- Elenmiş un ve kabartma tozunu, irmik ile ayrı bir kapta karıştırın.
- Krema haline getirdiğiniz karışıma azar azar ekleyerek, şekerpare hamurunu tamamlamış olun.
- Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra kulak memesi kıvamında elde ettiğiniz hamuru, yirmi eşit parçaya bölün.
- Avuç içinde yuvarlayarak, şekil verdiğiniz şekerparelerin orta kısımlarına fındık içlerini yerleştirin. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
- Fırından çıkan şekerparelere, şerbetini ekleyin. İçini çeken tatlıları ılık ya da soğuk olarak servis edin.
- Afiyet olsun!