'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (30 Aralık 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yayla çorbası tarifi, kağıt kebabı tarifi, domatesli pilav tarifi, havuçlu tarçınlı kek tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yayla çorbası tarifi, kağıt kebabı tarifi, domatesli pilav tarifi, havuçlu tarçınlı kek arifi var.

YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı)
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz ve nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, zeytinyağı, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
- Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorbamız piştikten sonra altı kapatılır.
- Şık bir sunum olması için, çorba kaselere alınır.
- Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır.
- Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir.
- Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın. Afiyet olsun!

KAĞIT KEBABI TARİFİ
Kağıt kebabı malzemeler
- 600 g kuşbaşı dana eti
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet domates
- 1 su bardağı bezelye
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağın kadar sıvı yağ
- Bir kase arpacık soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- Tuz
KAĞIT KEBABI YAPILIŞI
- Tencereye sıvı yağ ekleyin ve kızınca üzerine soğanlar ekleyin.
1 - 2 dakika sonra kuşbaşı doğranmış etleri de tencereye alın.
Tencerenin kapağını kapatın ve etler suyunu saldıktan sonra salçayı ve 1 su bardağı sıcak su ekleyin. - Güzelce karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak pişirmeye devam edin.
- Etler yumuşayana kadar yaklaşık 8-9 dakika daha pişirin.
Bu arada patatesleri ve kabuğu soyulmuş domatesleri küp küp doğrayın, havuçları da minik küpler halinde doğrayın. - Yumuşamış etlere patates, domates ve havuç eklenerek karıştırılır.
- Sebzeler yumuşayana tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edin.
- Patates yumuşamaya başladığında yıkayıp suyunu süzdüğünüz bezelyeyi, karabiber, kekik ve tuzu ekleyip 3-4 dakika daha kaynatın.
- Yemeği ocaktan alın.
- Ortalama 30x30 cm boyutunda yağlı kağıda yemekten birer porsiyonluk koyun ve bohça gibi katlayın.
- Kağıdın bitiş yerleri alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!

DOMATESLİ PİLAV TARİFİ
Domatesli pilav malzemeler
- 1,5 su bardağı beyaz pirinç
- 2 adet rendelenmiş domates
- 3 kaşık tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı kaynar su
- 3-4 damla limon suyu
DOMATESLİ PİLAV YAPILIŞI
- Pirinçleri yıkayın ve kaynar suyun içerisine birkaç damla limon sıkıp 20 dakika bekletin.
- Daha sonra pirinçleri süzdürün.
- Domateslerin kabukların soyup rendeleyin.
- Tencerede tereyağını eritin. Eriyen tereyağın içine domatesleri ekleyin.
- Domates suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine kaynar suyu ilave edin.
- Tenceredeki su kaynamaya başlayınca pirinçleri ilave edin. Tuzu ilave edin.
- Güzelce karıştırıp kapağını kapatın. Suyu çeken pilavı kontrol edin.
- Piştiğinde üzerine kağıt havlu ekleyip 5 dakika dinlendirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun!

HAVUÇLU TARÇINLI KEK TARİFİ
Havuçlu tarçını kek malzemeler
- 2,5 su bardağı havuç rendesi
- 2,5 su bardağı tam buğday unu
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı ceviz veya fındık
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı süt
- ¾ çay bardağı zeytin yağ
- 1,5 su bardağı dut şekeri (dut kurusunu rondo dan çekebilirsiniz.) veya
- 8-10 adet sıcak suda beklemiş hurmayı püre haline getirip kullanabilirsiniz.
HAVUÇLU TARÇINLI KEK YAPILIŞI
- Havuçları soyduktan sonra iyice yıkayın ve kurutun. Ardından rendenin kalın tarafı ile rendeleyin.
- Bir kap içinde dut şekeri ile yumurtayı, yumurta köpük olana kadar çırpın.
- Ardından karışımına süt ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın.
- Tam buğday unu, kabartma tozu, vanilyayı da ekleyip mikser ile karıştırın.
- Ardından havuç, ceviz, tarçını ekleyin ve dikkatlice karıştırın. Alttan üste hafif şekilde karıştırmanız yeterli.
- Kek kalıbını yağladıktan sonra karışımı kaba alın.
- 170 derece ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika süre ile pişirin. Afiyet olsun!