'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (30 Haziran 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ayran aşı çorbası tarifi, mantı tarifi, mor lahana salatası tarifi, karamelli ve muzlu kup tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ayran aşı çorbası tarifi, mantı tarifi, mor lahana salatası tarifi, karamelli ve muzlu kup tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

AYRAN AŞI ÇORBASI TARİFİ
Ayran aşı çorbası malzemeler
- 1 su bardağı buğday veya karabuğday
- 1/2 su bardağı nohut
- 500 g süzme yoğurt
- 6 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı nane
Servis için;
- 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
- 1/4 demet dereotu ve taze nane
AYRAN AŞI ÇORBASI YAPILIŞI
- Karabuğday ve nohudu bir gece öncesinden ıslayın.
- Nohut ve karabuğdayı pişene kadar orta ateşte haşlayın.
- Haşlama sularını mineral vitamin açısından zengin olduğu için dökmeyip çorba yapımında kullanın.
- Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek süzme yoğurdu, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.
- Haşlanan nohut ve karabuğdayı birleştirip hafifçe karıştırın.
- Karabuğday ve nohut piştikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın
- Soğuyan bu karışımı, süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştırın.

MANTI TARİFİ
Ev yapımı mantı malzemeler
- 1,5 su bardağı un
- 1/4 su bardağı su
- 1 adet yumurta
Mantı iç harcı için:
- 200 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Mantı haşlama suyu için:
- 4 su bardağı su veya et suyu
Mantı sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyu kullanılabilir)
Mantı üzeri için:
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
EV YAPIMI MANTI YAPILIŞI
- Yuvarlak karıştırma kabının içerisine unu alıp ortasını açın.
- Yumurtaları ekleyip azar azar su ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Hamur iyice toparlanacak ve biraz sert olacaktır.
- Hazırlanan hamuru 10 dakika bekletin.
- Bu arada mantının iç harcını hazırlayın.
- Kuru soğan rendelenir ve üzerine kıyma, tuz, karabiber eklenir iyice karıştırılır.
- Hamuru iki beze olacak şekilde bölün ve tezgah üzerinde hamuru unlayarak merdane yardımıyla açın.
- İnce açtığınız hamuru iki parmak kalınlığında kesin.
- Enine ve boyuna kesilmiş küçük kare hamurların içine kıymaları koyup ister üçgen olacak şekilde köşeleri birleştirin, isterseniz de bohça şeklinde 4 köşesini birleştirerek kapatın.
- Bütün hamurları aynı şekilde kapatmaya özen gösterin.
- Tencerenin içerisine 4 su bardağı suyu ekleyip kaynayınca mantıların hepsini suya atın ve 10 dakika haşlayın.
- Mantı haşlanırken sosunu ve yoğurdunu hazırlayın.
- Ezilmiş sarımsakları yoğurdun içine koyup iyice çırpın.
- Sosu içinde tereyağını küçük bir sos tenceresine alın ve eritin.
- Biber salçasını ekleyip 3 dakika kavurun.
- Naneyi ekleyip karıştırın.
- Mantıyı haşladığınız et suyundan biraz ilave edip sosun kıvamını açın.
- Süzgeç yardımıyla aldığınız mantıların üzerine yoğurt ekleyip onun üzerine de sos ekleyin ve sıcak servis edin.

MOR LAHANA SALATASI TARİFİ
Mor lahana salatası malzemeler
- 1/2 adet mor lahana
- 1 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı ceviz içi
- 1 adet kırmızı elma
- 1/3 demet kıyılmış maydanoz
MOR LAHANA SALATASI YAPILIŞI
- Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
- Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.
- Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.
- Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin.

KARAMELLİ VE MUZLU KUP TARİFİ
Karamelli ve muzlu kup malzemeler
- Yarım litre süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- Yarın su bardağı toz şeker
- 10 gr vanilya
Karamel için:
- 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı krema
Araları için:
- 2 adet muz
- 1 su bardağı yer fıstığı
KARAMELLİ VE MUZLU KUP YAPILIŞI
- Tüm malzemeler bir tencerede karıştırın.
- Muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
- Altını kapatıp soğuması için kenara alın.
- Bu sırada muzu çatal ile ezin ve yer fıstıklarını yağsız bir tavada kavurun.
- Karamel için; Şekeri tavaya alıp kısık ateşte hiç dokunmadan karamel olmasını bekleyin.
- Karamel hazır olduğunda ocağı kapatıp kremayı hızlıca ekleyin ve sürekli karıştırarak kremayı karamele yedirin.
- Servis için ilk olarak muhallebi ile başlayarak, muz fıstık ve karamel şeklinde iki kat kuplara doldurun.
- Dilerseniz, vanilyalı dondurma ekleyebilirsiniz.