Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ayran aşı çorbası tarifi, mantı tarifi, mor lahana salatası tarifi, karamelli ve muzlu kup tarifi var.'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ Ayran aşı çorbası malzemeler1 su bardağı buğday veya karabuğday1/2 su bardağı nohut500 g süzme yoğurt6 su bardağı su1 çay kaşığı tuz1 tatlı kaşığı naneServis için;1 çay kaşığı kırmızı pulbiber1/4 demet dereotu ve taze naneAYRAN AŞI ÇORBASI YAPILIŞIKarabuğday ve nohudu bir gece öncesinden ıslayın.Nohut ve karabuğdayı pişene kadar orta ateşte haşlayın.Haşlama sularını mineral vitamin açısından zengin olduğu için dökmeyip çorba yapımında kullanın.Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek süzme yoğurdu, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.Haşlanan nohut ve karabuğdayı birleştirip hafifçe karıştırın.Karabuğday ve nohut piştikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakınSoğuyan bu karışımı, süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştırın. Ev yapımı mantı malzemeler1,5 su bardağı un1/4 su bardağı su1 adet yumurtaMantı iç harcı için:200 gram kıyma1 adet kuru soğan1 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı karabiberMantı haşlama suyu için:4 su bardağı su veya et suyu Mantı sosu için:2 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı nane1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyu kullanılabilir)Mantı üzeri için:1 kase yoğurt2 diş sarımsakEV YAPIMI MANTI YAPILIŞIYuvarlak karıştırma kabının içerisine unu alıp ortasını açın. Yumurtaları ekleyip azar azar su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Hamur iyice toparlanacak ve biraz sert olacaktır.Hazırlanan hamuru 10 dakika bekletin. Bu arada mantının iç harcını hazırlayın. Kuru soğan rendelenir ve üzerine kıyma, tuz, karabiber eklenir iyice karıştırılır. Hamuru iki beze olacak şekilde bölün ve tezgah üzerinde hamuru unlayarak merdane yardımıyla açın.İnce açtığınız hamuru iki parmak kalınlığında kesin. Enine ve boyuna kesilmiş küçük kare hamurların içine kıymaları koyup ister üçgen olacak şekilde köşeleri birleştirin, isterseniz de bohça şeklinde 4 köşesini birleştirerek kapatın.Bütün hamurları aynı şekilde kapatmaya özen gösterin. Tencerenin içerisine 4 su bardağı suyu ekleyip kaynayınca mantıların hepsini suya atın ve 10 dakika haşlayın.Mantı haşlanırken sosunu ve yoğurdunu hazırlayın. Ezilmiş sarımsakları yoğurdun içine koyup iyice çırpın. Sosu içinde tereyağını küçük bir sos tenceresine alın ve eritin. Biber salçasını ekleyip 3 dakika kavurun.Naneyi ekleyip karıştırın. Mantıyı haşladığınız et suyundan biraz ilave edip sosun kıvamını açın.Süzgeç yardımıyla aldığınız mantıların üzerine yoğurt ekleyip onun üzerine de sos ekleyin ve sıcak servis edin. Mor lahana salatası malzemeler1/2 adet mor lahana1 adet limonun suyu2 yemek kaşığı üzüm sirkesi1 yemek kaşığı nar ekşisi2 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz2 yemek kaşığı ceviz içi1 adet kırmızı elma1/3 demet kıyılmış maydanozMOR LAHANA SALATASI YAPILIŞIKırmızı lahanayı ince ince doğrayın.Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin. Karamelli ve muzlu kup malzemelerYarım litre süt2 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı nişastaYarın su bardağı toz şeker10 gr vanilyaKaramel için:1 su bardağı şeker2 yemek kaşığı kremaAraları için:2 adet muz1 su bardağı yer fıstığıKARAMELLİ VE MUZLU KUP YAPILIŞITüm malzemeler bir tencerede karıştırın.Muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.Altını kapatıp soğuması için kenara alın.Bu sırada muzu çatal ile ezin ve yer fıstıklarını yağsız bir tavada kavurun.Karamel için; Şekeri tavaya alıp kısık ateşte hiç dokunmadan karamel olmasını bekleyin.Karamel hazır olduğunda ocağı kapatıp kremayı hızlıca ekleyin ve sürekli karıştırarak kremayı karamele yedirin.Servis için ilk olarak muhallebi ile başlayarak, muz fıstık ve karamel şeklinde iki kat kuplara doldurun.Dilerseniz, vanilyalı dondurma ekleyebilirsiniz.