'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (30 Ocak 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak analı kızlı çorbası tarifi, fırında köfteli patates tarifi, penne makarna tarifi ve kadayıflı muhallebi tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı analı kızlı çorbası tarifi, fırında köfteli patates tarifi, penne makarna tarifi ve kadayıflı muhallebi tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

ANALI KIZLI ÇORBASI TARİFİ
Analı kızlı çorbası malzemeler
- 400-500 gr biftek kuşbaşı et (dana veya kuzu)
- 1 tas dolusu haşlanmış nohut
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Yaklaşık 2 - 2,5 litre sıcak su
- Tuz
Analı kızlı çorbası hamuru için malzemeler
- 1 su bardağı
Köftelik bulgur(simit) - Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı un
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz, kırmızı toz biber, yarım kaşık biber salçası
- Yarım bardak su
Hamurun içini doldurmak için iç malzemesi
- 400 gr kıyma
- 2 soğan
- Tuz, kırmızı toz biber, yarım kaşık biber salçası
- 1 çay bardağı ceviz içi
- 1 kaşık tereyağı
ANALI KIZLI ÇORBASI YAPILIŞI
- Bulgur ve irmiği 1 su bardağı kaynar su ile ıslat yumuşaması için 15-20 dk beklenir.
- Bu arada iç malzemeyi hazırlayın, küçük kıyılmış soğanları tereyağın da kavurup kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
- Baharatlar, biber salçası ve rondo da ufaltılmış cevizleri de ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
- Ilıdıktan sonra 10-15 dk buzlukta bekleyin ki doldurma işlemi kolay olsun.
- Yumuşayan hamura yarim bardak un, tuz, toz kırmızı biber, ve biber salçası ekleyip hamuru özleşene kadar yoğurun.
- Gerekirse yoğururken yarim bardak su ilavesi yapın.
- Kıvamı sakız gibi olacak.
- Küçük parçalar alarak baş parmağınızla içini oyun.
- Kıymalı harçtan bir yemek kaşığı doldurup ağzını kapatın.
- Bu işlemi yaparken arada elinizi ıslatın.
- Bu şekilde köftelerimizi hazırlayalım.
- Hamurun bir parçasına da nohuttan büyük olacak şekilde toplar yapalım.
- Tencereye sıvıyağ koyalım eti kuşbaşı doğrayalım ve yağda kavuralım salçasını ilave edip devam kavuralım, sıcak su ilave edelim ve düdüklü tencerenin kapağını kapatalım yaklaşık 10-15 dakika etimizi haşlayalım.
- Nohutu ister bir gece önceden ıslatıp et ile birlikte haşlayın, isterseniz konserve kullanın tercihi size kalmış.
- Haşlanan etimizin içine nohutları ilave edelim orta ateşte 3-5 dakika kaynamaya bırakalım.
- Küçük toplar ekleyip yaklaşık 3 dakika kaynatalım.
- En son olarak içli köfteyi de ilave edelim ve yaklaşık 5-8 dakika orta ateşte kaynatalım.
- Pişen çorbayı ocaktan alıp sıcak servis edelim.

FIRINDA PATATES KÖFTE TARİFİ
Fırında patates köfte malzemeler
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy domates
- 2 adet orta boy kırmızı biber
Köfte harcı için:
- 500 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı galeta unu (ya da bayat ekmek içi)
- 10 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı yenibahar
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Yarım çay kaşığı tuz
FIRINDA PATATES KÖFTE YAPILIŞI
- Kuru soğanı rendeleyin ve yoğurma kabına aldığınız kıymaya ilave edin.
- Galeta unu, yumurta ve ince ince doğradığınız maydanozları da kıymaya ekleyin.
- Tuz, karabiber ve kimyonu da ekleyip yoğurun.
- Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin.
- Kıymadan küçük parçalar koparıp elinizle köfte şekli verin.
- Sıvı yağı sos tenceresinde kızdırıp içine domates salçasını ekleyin ve kısa bir süre kavurun.
- Ardından içine rendelediğiniz domatesleri de ekleyin ve 5 dakika kadar pişirin.
- Kuru soğanları piyazlık, patatesleri ise elma dilim doğrayın.
- Fırın kabının tabanına önce soğanları üzerine patatesleri yerleştirin.
- En üste de köfteleri dizin.
- Kırmızı biberi küp küp doğrayıp köftelerin üzerine serpin.
- Hazırladığınız domatesli sosu da malzemelerin üzerine yayın.
- Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Tepsiyi fırına verip 35-40 dakika kadar pişirin.
- Sıcak sıcak servis yapın.

PENNE MAKARNA TARİFİ
Penne makarna malzemeler
- 500 gram penne makarna
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- Çeyrek çay kaşığı pul biber
- 800 gram olgun domates
- 2 yemek kaşığı siyah zeytin
- Yarım bardak rendelenmiş parmesan
- Çeyrek bardak maydanoz
- Tuz
- Karabiber
PENNE MAKARNA YAPILIŞI
- Makarnayı haşlayın. Yağı tavada kızdırın.
- Sarımsağı ve pul biberi ekleyin, sarımsak altın rengini alana dek kavurun.
- Domatesleri ekleyin ve iyice karıştırarak ezin.
- Kısık ateşte suyunu biraz çekene kadar kaynatın en son içine zeytinleri ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurun.
- Makarna haşlanınca süzüp tencereye geri alın.
- Sosu ekleyin ve ateşi yükselterek cızırdayıncaya kadar pişirin.
- Ateşten alın, peynir ve maydanozu ilave edip iyice karıştırın.
- Tuz ve biber ekleyip hemen servis yapın. Parmesan yerine rendelenmiş kaşar da kullanabilirsiniz.

KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI TARİFİ
Kadayıflı muhallebi tatlısı malzemeler
250 gram kadayıf
5 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı tereyağı
Bir su bardağı iri dövülmüş ceviz
Muhallebi için:
1 litre süt
Yarım su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket krem şanti
KADAYIFLI MUHALLEBİ TATLISI YAPILIŞI
Kadayıflı muhallebi tatlısı yapımı için öncelikle tereyağını geniş bir tavada eritin.
Kadayıflarınızı şekerle birlikte tereyağında ara sıra karıştırarak kısış ateşte kavurun.
İçine dövülmüş cevizinizi ekleyip altını kapatın. Başka bir kaba alıp soğumaya bırakın.
Bir sos tenceresinde un, nişasta, vanilya, şeker ve yumurtayı karıştırın.
Sütü de ekleyip pişirmeye başlayın.
Muhallebi kıvamını alınca altını kapatıp soğumasını bekleyin.
Soğuyunca içine krem şantiyi ilave edip mikserle çırpın.
Kadayıflarınızın yarısını dikdörtgen tepsinizin tabanına iyice yayın.
Üzerine muhallebinin tamamını her tarafı eşit olacak şekilde yayın.
En üste kadayıfların kalanını döküp yine her tarafı eşit olacak şekilde iyice yayın.
En az 2 saat buzdolabında katılaşması için bekletin. Ardından dilimleyip servis edebilirsiniz.