'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (3Temmuz 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak taze fasulye, domatesli makarna, karpuz ve muhallebi tarifleri...

TAZE FASULYE TARİFİ
MALZEMELER
Yarım kg taze yeşil fasulye (çalı fasulye kullandım)
2 adet domates
1 adet soğan
Yarım çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı (veya sıvı yağ)
1,5 yemek kaşığı domates salçası
3 su bardağı sıcak su
NASIL YAPILIR?
Yeşil fasulye yemeği için öncelikle zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım.
Ardından salça, doğranmış domatesler ve baharatları da ekleyip bir iki dakika kavuralım.
Yıkayıp ortadan ikiye kestiğimiz ve dilimlediğimiz fasulyeleri ekleyip kavurmaya devam edelim.
Fasulyeler renk değiştirip yumuşamaya başlayıncaya kadar kavuralım. Fasulyenin hızlı pişmesi için suyunu eklemeden iyice kavurmak önemli. Pişme süresi fasulyenin cinsine göre değişir, çatal kolay batıyorsa ve gıcırdamıyorsa yumuşamış demektir :) Ben çalı fasulye kullandım bu arada, enli bir fasulye olduğu için ortadan da dikine kesiyorum, siz nasıl tercih ederseniz. Kavururken tenceyi kısık ateşe alıp kapağı kapatmayı unutmayın. Yeterince taze güzel bir fasulye ise su eklemeye gerek kalmadan kendi suyu ile kavrulurken bile pişebilir.
Tuzunu ayarlayalım, yeşil fasulye yeterince kavrulunca sıcak suyunu ekleyip pişmeye bırakalım.
Arada bir fasulye alıp ısırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Ocağı kapatınca 15-20 dk ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyelim. Taze fasulye yemeğini sıcak olarak da ılık olarak da servis edebilirsiniz. Zeytinyağlı gibi soğuk servis etmek isterseniz salça eklemeden aynı şekilde pişirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

DOMATESLİ MAKARNA
MALZEMELER
yarım kutu makarna (250 g) istenen çeşit
yarım çay bardağı zeytin yağı
2 diş sarımsak (isteğe göre azaltılabilir)
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 adet domates rendesi
yarım çay kaşığı tuz (kendinize göre ayarlayabilirsiniz.)
yarım çak kaşığı kırmızı toz biber ve karabiber
servis esnasında üzerine tercihe bağlı kıyılmış maydanoz
NASIL YAPILIR?
Öncelikle makarnaları haşlamak için suyu kaynatalım. İstenen çeşitte makarnayı ekleyip paketin üzerinde yazan süre haşlanmaya bırakalım.
Diğer taraftan makarna sosu için bir tavaya sıvı yağı alalım.
Sarımsakları kokusu çıkana kadar kavuralım.
Ardından biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edelim. Domates mevsimiyse, domatesleriniz yeterince lezzetli ve kırmızı ise salça eklemek zorunda değilsiniz. Dilerseniz biber yerine domates salçası da kullanabilirsiniz.
Rendelenmiş domatesleri ekleyip domatesler suyunu çekmeye başlayıncaya kadar kavuralım.
Hazırladığımız sosa 1-2 kepçe makarnanın haşlama suyundan ekleyelim. Tuzunu ve baharatlarını ayarlayalım.
Bir iki fokurdadıktan sonra ocağı kapatalım. Suyunu süzdüğümüz makarnaları ilave edip karıştıralım.

KARPUZ

MUHALLEBİ TARİFİ
MALZEMELER
4,5 su bardağı süt
1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
2-3 yemek kaşığı un
1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı veya margarin
Üzeri İçin;
Tarçın
NASIL YAPILIR?
Süt, şeker, nişasta ve elenmiş un tencereye alınır ve topaklanmaları gidene kadar iyice karıştıralım. (unu elemeyi unutmayalım).
Sürekli karıştırarak, kaynayana kadar pişirelim.
Kaynamaya başlayınca, birkaç dakika daha pişirelim ve içine tereyağını koyup karıştıralım.
Kaselere ya da kuplara paylaştıralım.
Ilınınca buzdolabına kaldıralım.
Servis ederken tarçın dökelim