ETİMEK TATLISI TARİFİ
Etimek tatlısı malzemeler
- 1 paket etimek (orta boy borcama sığacak kadarını kullanmanız yeter)
ŞERBETİ İÇİN
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
MUHALLEBİSİ İÇİN
- 4,5 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı un
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin.
ÜZERİ İÇİN (ARZUYA GÖRE)
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
SERVİS İÇİN (ARZUYA GÖRE)
- İsteğe göre ekmek tatlısının üzerine ceviz, fındık ya da fıstık dökebilirsiniz.
- Orman meyveleri ile süsleyebilirsiniz...
ETİMEK TATLISI YAPILIŞI
- Etimek tatlısı olarak da bilinen ekmek tatlısını yapmak için öncelikle şerbetine başlamak gerekir.
- 2 su bardağına 1,5 su bardağı toz şeker konulur ve şerbet kaynamaya bırakılır.
- Şerbet kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika kadar dinlendirilir, ılımaya bırakılır.
- Bu sırada etimekler orta boy bir borcama dizilir.
- Eğer borcamınız daire şeklindeyse veya farklı bir şekilde servis etmek istiyorsanız, etimekleri tek parça değil, parçalayarak da dizebilir ve daha sonra dilim pasta gibi servis edebilirsiniz.
Dinlenmiş şerbet, etimeklerin üzerine dökülür. Etimekler şerbetini çekerken, muhallebi hazırlanmaya başlanır. Bıunun için bir tencereye süt, şeker, nişasta ve un konulur, koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
Muhallebi kıvamını aldıktan sonra içine vanilya ve tereyağı eklenir. Karıştırılıp acaktan alınır.
Vanilyanın 1 dakikadan fazla pişmemesi gerekir, bu nedenle terayağı erir erimez muhallebiyi almak gerekir.
Ardından muhallebinin biraz daha ılınması için karıştırılmaya devam edilir.
İyice kıvam alan muhallebi, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine dökülür ve eşit bir şekilde yayılır.
Son şeklini aldıktan sonra muhallebi dolapta dinlendirilmeye bırakılır. İyice dinlendikten ve soğuduktan sonra servis edilir.
Ekmek tatlısı genelde üzerinden biraz zaman geçtikten sonra tüketilmesi tavsiye edilen bir tatlı. Bu nedenle hemen değil, buzdobında dinlendikten ve etimekler şerbetle, muhallebi ile iyice kıvam aldıktan sonra çok daha lezzetli olacaktır.