İRMİK HELVASI TARİFİ
MALZEMELER
2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı şeker (Çok şekerli sevmeyenler 1 ‘e kadar indirebilirsiniz. )
2 su bardağı su
NASIL YAPILIR?
Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine döküyorum ve orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık 3 dakika sürekli karıştırarak kavuruyorum.
3 dakika sonunda ocağın altını kısıp 3 dakika da kısık ateşte iyice kavuruyorum.
Bu arada irmiğin rengi bayağı dönmüş oluyor, kremken açık sütlü kahve rengine dönüşüyor ayrıntılı yazmak gerekirse.
Toplam 6 dakikalık bu sürenin sonunda şekeri ekliyorum ve 4 dakika da şekerle kavuruyorum.
Başta da dediğim gibi şekeri belli bir tarif o yüzden 1 bardağa kadar şekeri azaltabilirsiniz.
Daha da azaltınca kıvamını etkileyebilir diye düşünüyorum.
Ayrıca bu etapta çok çabuk kararacağı için hızlı davranmak ve irmiği yakmamak gerekiyor.
Bu tarifin bir özelliği de rengin biraz koyu olması, bana böyle çok kavrulmuş hali daha lezzetli geldiği için hep böyle kavuruyorum, siz sevmiyorsanız daha açık renkli bırakabilirsiniz.
Toplamda 10 dakikalık kavurmanın sonunda altını kısıktan normale getirip suyu ekliyorum (bu arada sıçrayabilir, dikkatli olun. )
Su hemen kaynıyor zaten, kısığa tekrar getirip birkaç kez karıştırdıktan sonra (yaklaşık 1 dakika sürüyor) birazcık akışkan ve sulu bırakıp altını kapatıyor ve dinlenmeye bırakıyorum. Afiyet olsun.