'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (7 Temmuz 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak Göğüs fileto, kısır, biber kızartması ve ıslak kek tarifleri...

GÖĞÜS FİLETO
MALZEMELER
350 gr tavuk göğsü
4 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 diş sarımsak
Az Pulbiber
Az Karabiber
Az Kekik
Arzuya göre tuz
3 adet domates
3 adet soğan
1 adet kapya biber
NASIL YAPILIR?
Tavuklar ince ince uzunlamasına kesilir, fileto haline getirilir. Sarımsak rendelenir Süt, yağ, kekik, sarımsak, pulbiber, tuz, karabiberden oluşturulan sos hazırlanır. İçine fileto haline getirdiğimiz tavuklar konularak, marine edilir. Yaklaşık 2. 5 saat dinlendirilir. Domatesler ve soğanlar halka şeklinde dilimlenir. Tavuklarımızı dinlenmeden aldıktan sonra 1. 5 yemek kaşığı kadar yağı tavaya döküyoruz. Daha sonra marinelediğimiz tavukları süzüp tavaya koyup pişiriyoruz. Tavuklar hafif kahverengi bir renk alınca tavadan alın. Tavuklar piştikten sonra halka şeklinde dilimlediğimiz domatesleri, soğanları ve kapya biberleri pişiriyoruz.

KISIR TARİFİ
MALZEMELER
1 büyük su bardağı ince bulgur
Yarım su sıcak su (bulguru ıslatmak için)
3 yaprak marul
1 demet maydanoz
3 adet taze soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı(soğanı kavurmak için)
1 küçük salatalık
5 tane çeri domates
1 tane orta boy sivri biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı (az gelirse ekleme yapın)
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
1 küçük soğan
NASIL YAPILIR?
Öncelikle bulgurumuzu sıcak suyla bir miktar ıslatıyoruz.
Ama çok az su ile, sadece suyu döktüğümüz anda hemen kendisini çekecek kadar ve kapağını kapatıp 5 dakika demlendiriyoruz.
Küçük bir tavada kuru soğanı ve sarımsağı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile çok az kavurup salçasını ilave ediyoruz.
2 dakika daha kavurup ocağı kapatıyoruz.
Bulgurun içine döküyoruz ve bütün baharatları, nar ekşisini ve 1 çay bardağı zeytinyağını da ilave edip iyice harmanlıyoruz.
İnce ince doğradığımız yeşillikleri ilave edip iyice birbirine yedirdikten sonra en son domateslerimizi ilave edip karıştırıyoruz ve servis yapıyoruz.

BİBER KIZARTMASI
MALZEMELER
3-4 adet kırmızı biber
Kızartmak için sıvı yağ
Yoğurt sosu için;
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak tuz
NASIL YAPILIR?
Biberleri iki parmak genişliğinde kesip (çekirdeklerini ayıklayın) kızartıyoruz ve servis tabağına alıyoruz.
Yoğurdun içine sarımsağı rendeleyip tuz ilave edip çırpıyoruz.
Biberlerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.

ISLAK KEK TARİFİ
MALZEMELER
3 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kakao (25g)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un (elenmiş)
Üst sosunu hazırlama için
1 su bardağı kakaolu karışım (bu karışımı kek hamurunu yaparken ayıracağız)
1,5 su bardağı süt
Üzeri için:
Ceviz
NASIL YAPILIR?
Islak kek tarifi için ilk olarak yumurta, şeker iyice çırpıldıktan sonra süt, sıvı yağ, kakao eklenerek tekrar çırpılır.
Kekimizi ıslatmak için bu karışımdan bir su bardağı ayrılır.
Kalan karışıma kabartma tozu, vanilya ve elenmiş un karıştırılarak kek hamuru oluşturulur.
Yağlanmış tepsiye ya da borcama dökülerek 170 derecede fırına sürülür, yaklaşık 35 dakika pişirilir. Benim kullandığım borcamın ölçüsü 28*22 cm.
Keki beklerken üzeri için ayırdığınız karışımı uygun bir tavaya alarak üzerine süt ilave edilir ve ocakta 5 dakika kaynatılır.
Fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yani 10 dk kadar sonra dilimlenir, üzerine yavaş yavaş ılıyan sos her yerine gelecek şekilde dökülür.
Üzerine iri parçalanan ceviz serpilir.
Kekin sosu güzelce çekmesi için 2-3 saat dinlendirildikten sonra ıslak kek servis edilebilir.