'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (8 Nisan 2025)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tarhana çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi, bulgur pilavı tarifi ve profiterol tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün tarhana çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi, bulgur pilavı tarifi ve profiterol tarifi var.

TARHANA ÇORBASI TARİFİ
Tarhana çorbası malzemeler:
- 3 yemek kaşığı toz haldeki tarhana
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı nane
- Tuz
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
TARHANA ÇORBASI YAPILIŞI:
- 1 çorba kaşığı tereyağı bir tencereye alınır ve eritilir.
- 1 çorba kaşığı salça da tencereye eklenir ve yağda kızdırılır.
- 5 su bardağı su ilave edilir.
- Bir başka kabın içerisinde de 1 su bardağı suya, toz tarhana eklenir ve karıştırılır.
- Kaynar halde bulunan tencerenin içerisine bu karışım ilave edilir.
- 15 ile 20 dakika arasında pişirilir.
- 1 çay kaşığı kırmızı biber ve 1 çay kaşığı nane ilave edilerek servis yapılır.

TAVUK KAPAMA TARİFİ
Tavuk kapama malzemeler:
- 8 adet tavuk but
- Tavuk butlarını haşlamak için 1,5 litre su
- Karabiber
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Pirinçleri pişirmek için tavuk suyu
TAVUKLARI SOSLAMAK İÇİN:
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
TAVUK KAPAMA YAPILIŞI:
- Tavuk kapama için öncelikle tavuklar haşlanır.
- Pilav için tavaya tereyağı ve zeytinyağı konur.
- İçine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler eklenir ve hafifçe pirinçler kavrulur.
- Haşlanan tavuklar bir kenara alınır.
- Tavukların üzerine sürmek için sos hazırlanır.
- Sos için bir kapta yoğurt, kırmızı biber, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
Hazırlanan karışım tavukların üzerine sürülür. - Fırına uygun fazla derin olmayan sığ bir pişirme kabının içine pirinçler dökülür.
- Soslu tavuklar pirincin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
- Tavukların haşlama suyundan 4 su bardağı kadar su pirinçlerin üzerine dikkatli bir şekilde dökülür.
- Tavuk butlarının aralarına tereyağı parçaları konur ve yemeğin üzeri yağlı bir kağıtla kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika pişirilir.
- Tavuk kapama piştikten sonra servise hazır hale gelir. Afiyet olsun!

BULGUR PİLAVI TARİFİ
Bulgur pilavı malzemeler:
- 2 su bardağı bulgur
- 1 su bardağı domates rendesi
- 2 su bardağı sıcak su (isteyenler et suyu kullanabilir)
- 1 adet dolmalık kırmızı biber (kapya)
- 1 adet çarliston biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
- Tuz
BULGUR PİLAVI YAPILIŞI:
- Biberlerin saplarını kesin, boyuna 2 parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarın ve olabildiğince eşit küpler halinde kesin.
- Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alıp eritin. Üstüne bulguru ekleyip rengi koyulaşmaya ve hafiften kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
- Biberleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Domates rendesini ekleyip 2-3 kez karıştırın.
- Suyunu ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirin. (Biraz ıslak olacak yoksa dibi tutabilir)
- Ocağın altını kapatın. 15-20 dakika kadar kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıp servis yapın. Afiyet olsun!

PROFİTEROL TARİFİ
Profiterol malzemeler:
Profiterol hamuru için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 3 adet büyük yumurta
- 1/ 2 paket margarin
- Profiterol kreması için:
- 3 yemek kaşığı un
- 500 ml. süt
- 1 paket vanilin
- 1 adet yumurta
- 1.5 çay bardağı toz şeker
Çikolata sosu için:
- 200 gram krema
- 220 gram bitter çikolata
PROFİTEROL YAPILIŞI:
- Profiterol kreması için; Sos tenceresine 1.5 çay bardağı toz şeker ve 2.5 su bardağı sütü ekleyin.
- Ardından 1 adet yumurta ve 3 yemek kaşığı unu ekleyerek orta ateşte pişirin.
- Koyulaşan profiterol kremasına, 1 paket vanilin ekleyin ve tekrar karıştırın.
- Profiterol kremasını ocaktan alarak oda sıcaklığında soğutun.
- Krema soğuduğunda sıkma poşetine alarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
- Profiterol hamuru için; 125 gram margarini ve 1 su bardağı suyu tencerede kaynatın.
- Üzerine 1 su bardağı un ekleyerek topaklanmaması için karıştırın.
- Hamur toparlandığında ocaktan alın ve oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika dinlendirin.
- Hamura 3 adet yumurtayı tek tek ekleyerek yedirin.
- Hamur yumurtalarla tamamen özdeşleştiğinde, 15 dakika daha dinlendirin.
- Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Aralarında boşluk bırakın.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında profiterol hamurunu 40 dakika pişirin.
- Profiterol hamurları piştiğinde, 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
- Profiterol hamurunun alt kısımlarında bıçakla küçük delikler açın.
- Bu delikten, hazırladığınız profiterol kremasını sıkarak içini doldurun.
- Çikolata sosu için; Bitter çikolatayı kırarak küçük parçalara ayırın.
- Küçük sos tenceresinde krema ve bitter çikolatayı eriyene kadar karıştırın.
- İçini doldurduğunuz profiterolleri üst üste dizin.