'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (9 Temmuz 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak soğuk ayran aşı çorbası, mantarlı tavuklu makarna ve irmik helvası tarifleri...

SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağı buğday
Sıcak su (üzerini geçecek kadar)
1 su bardağı nohut
3 su bardağı yoğurt
Tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tutam dereotu
4 su bardağı su
NASIL YAPILIR?
-Tencereye 1 gece önceden suda beklettiğimiz buğdayı alalım.
-Üzerini geçecek kadar sıcak suyu ilave ederek pişmeye bırakalım.
- Buğdayların pişmesine yakın haşlanmış nohutu ilave edip 5 dk daha birlikte pişirelim.
-Ardından ocağı kapatalım ve soğumaya bırakalım.
-Uygun bir kapta yoğurt, tuz, nane, dereotu ve suyu ekleyerek karıştıralım.
-Haşladığımız buğday ve nohutları süzdükten sonra yoğurda ilave ederek karıştıralım.
7. Soğuk ayran aşı çorbası servise hazır. Afiyet olsun...

TAVUKLU MANTARLI MAKARNA TARİFİ
1 paket penne makarna
2 adet tavuk göğsü
1 kilo mantar
2 paket krema
1 adet orta boy soğan
1-2 diş sarımsak
Tereyağı
Tuz
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
NASIL YAPILIR?
Bir tencereye bol su koyup, makarnaları aldente kıvamında haşlayalım.
Geniş ve derin bir tavada, ince doğranmış soğanı ve sarımsağı biraz tereyağı ile kavuralım.
İçine jülyen doğranmış tavuk parçalarını koyalım ve suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edelim.
Daha sonra ince dilimlenmiş mantarları ilave edip, onlar da suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
Tuzunu, karabiberi kekiği serpelim.
Kremasını koyup, bir iki taşım kaynatıp içine dirice haşladığımız makarnaları süzüp katalım.
Servis tabağına alıp, servis yapalım.

DONDURMALI İRMİK HELVASI TARİFİ
MALZEMELER
500g irmik
1 paket margarin veya tereyağı (250g)
Şerbeti için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker (Ben 2,5 bardak kullandım, bize biraz tatlı geldi gerçi eşim çok beğendi ama ben çok tatlı sevmediğimden 2 bardak şekerin daha iyi olacağını düşünüyorum. )
Üzeri için:
Fıstık
İçi için:
Sade dondurma
NASIL YAPILIR?
Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın.
Kaynamasına gerek yok şeker erise yeterli gelecektir.
Sonra ocağı kapatarak irmiği kavurmaya başlayabilirsiniz.
İrmiği rahatça kavurabileceğiniz bir tencereye margarini alın ve eriyene kadar bekleyin.
Margarin eridikten sonra irmiği ilave edin.
Tahta bir kaşık ile irmiğin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kavurun.
Helva yapmak aslında çok basit ama kavurma aşaması gerçekten kuvvetli bir kol istiyor. İki kişi iseniz süper arada bırakıp kaçabilirsiniz:)
İrmiğin rengi dönüp nefis kokularını saldığında isterseniz küçük bir kaba bir kaşık irmikten alarak üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz.
Ben açık renk sevmediğimden iyice kavurdum sonra rengi yeterli geldiğinde ilk olarak elinize tencerenin kapağını alarak çok dikkatlice şerbeti dökün.
Hemen tencerenin kapağını kapatın, şerbet sıçrayabilir.
Daha sonra 6-7 dk kadar karıştırarak koyulaşmasını bekleyin.
Ocağı kapatın ve tencerenin de kapağını kapatarak helvanın demlenmesini bekleyin.
Helva soğuduktan sonra hatta ılıkken daha çok seviyorum. Karıştırıp küçük bir kaseye streç film sererek, tabanına ve kenarlarına helvadan döşeyin.
Ortasına dondurma koyarak, ters çevirin.
Üzerini fıstık ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.