Bulgur yemeği yaparken, bulgurun kalitesine önem vermek gerekir. Kaliteli bir bulgur, daha iyi pişmesinin yanı sıra bir de tane tane olur. Yapım aşamasında bulguru yıkamak gerekmez, ancak üzerine sıcak su dökerek 10 dakika bekletmek, bulgurun şişmesine ve daha yumuşak olmasına yardımcı olur. Tencerenin malzemesi de pilavın lezzetini etkiler. Bakır, döküm veya çelik tencere kullanmak, pilavın daha iyi pişmesini sağlar. Tencerenin kapağı da sıkıca kapanmalıdır Pilavın su oranı da çok önemlidir. Bulgurun cinsine göre değişmekle birlikte, genel olarak 1 ölçü bulgura 2 ölçü su yeterlidir. Suyun kaynar olması, pilavın daha çabuk pişmesini sağlar. Suyun içine tuz, karabiber, pul biber ve isteğe göre diğer baharatlar eklenir. Pilavın yağı da lezzetini belirler. Tereyağı veya sıvı yağ kullanılabilir. Yağın miktarı da damak zevkine göre ayarlanabilir. Yağı kızdırarak içine soğan, sarımsak, salça veya domates rendesi eklemek, pilavın rengini ve aromasını artırır. Bulguru yağda kavurmak, pilavın tane tane olmasını sağlar. Bulguru orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmak ve bulgurun rengi hafif koyulaşınca suyu eklemek gerekir. Bulgurun suyuna bir çay kaşığı tavuk suyu eklemek, yemeğin lezzetini ikiye katlayacaktır.Suyu ekledikten sonra pilavı karıştırmamak daha iyi. Pilav kaynamaya başlayınca ateşi kısarak kapağını kapatabilirsiniz. Pilav suyunu çekince altını kapatmak ve üzerine bir kağıt havlu sererek 10-15 dakika dinlenmeye alın. Dinlenen pilavı bir tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak servis yapmaya dikkat edin.