Bursa’da hasat 20 gün erken başladı! Kilosu 60 TL’den satılıyor: Vücuda C vitamini yükleyip bağışıklığı çelik gibi yapıyor

Sağlıklı beslenme sürecinde meyve tüketmek, vücut için önemli bir besin kaynağı. Meyveler; doğal şekerler, lifler, vitaminler ve antioksidanlar açısından oldukça zengin. Bu özellikleri sayesinde sindirim sistemini destekliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Günlük meyve tüketimi, sağlıklı bir kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve kalp-damar hastalıkları, kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltıyor. Bu faydalara sahip olan öyle bir meyve var ki hem tadıyla hem de şifasıyla öne çıkıyor.

Türkiye'nin ahududu üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Bursa'da, hasat bu yıl 20 gün erken başladı. Hava şartları sebebiyle erken olgunlaşan ahududu meyvesini toplamaya yetişemediklerini belirten çiftçiler ürünün bu sene kilosu 60 liradan alıcı bulduğunu söylediler. İşte tüm detaylar…

HASAT BU YIL ERKEN BAŞLADI
Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles'te ahududu hasadı bu yıl 20 gün erken başladı. Olumsuz hava şartlarından dolayı ahududuların birden olgunlaştığını gören çiftçiler erken hasada başlamak durumunda kaldı. Çoğunluğu aile işletmelerinden olan Keles'te mevsimlik işçilerin de bulunamamasıyla birlikte mahsullerin dalında kalabilme ihtimali olduğunu ifade eden çiftçiler, hasadı yetiştirememe durumunda ürünlerin bir kısmının ziyan olabileceklerini söyledi. Yaz ve sonbahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan ahududunun kilogramının 60 liradan satıldığı kaydedildi.

2 ÇEŞİT AHUDUDU VAR!
Hava şartlarından dolayı ahududuların bu sene erken olduğu belirten Ali Dündar ürünün ziyan olduğunu söyledi. Kendi bahçesinde ahududu yetiştiren Dündar, "Organik toprağımızda ahududu var. 2 çeşit ahududu var. Biri yediveren diğeri normal. Normali bir kere olan mahsul olduğu için en çok tercih edilendir. Normal ahudududan en çok reçel yapılır. Bu ahududuyu her yerde bulamazsınız. Gelen müşterilerimize memnuniyetle veriyoruz. Her yıl daha fazlasını tercih ediyorlar ama elimizden gelen imkanımız bunlardır. Bu kadar tedarik yapabiliyoruz.” dedi.

HASTALIKLARIN ÖNÜNÜ BIÇAK GİBİ KESİYOR
- Ahududunun sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor. Özellikle antioksidan içeriği yüksek olup vücuda zararlı serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı oluyor. Bu özellikleri sayesinde kanser, kalp hastalıkları ve yaşlanma belirtileri gibi durumların riskini azaltıyor. Ahududu anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve vücuttaki iltihaplanmanın önüne geçiyor.

DİYABET HASTALARININ BİR NUMARALI BESİNİ
- Ahududu, lif bakımından oldukça zengin. Lifler sindirim sistemini destekliyor, sindirim sürecini düzenliyor ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda kan şekerinin dengelenmesine ve tokluk hissinin uzun süre korunmasına da katkıda bulunuyor. Bu özellikleriyle diyabet yönetiminde ve kilo kontrolünde faydalı oluyor.

C VİTAMİNİ İÇERİĞİYLE BAĞIŞIKLIĞI ZIMBA GİBİ YAPIYOR
- Meyvenin içeriğindeki doğal şekerler, vitaminler ve mineraller; sağlık için önemli bir destek sunuyor. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken K vitamini kemik sağlığını destekliyor. Aynı zamanda kan pıhtılaşmasını düzenliyor. Manganez ise metabolizma işlevlerine katkıda bulunuyor ve hücresel enerji üretimine yardımcı oluyor.

HAMİLELER İÇİN TAM BİR FOLİK ASİT KAYNAĞI
- Ahududunun potansiyel sağlık faydaları arasında kadın sağlığı için özel bir yeri bulunuyor. Özellikle hamilelik döneminde folik asit içeriği sayesinde bebek gelişimine katkı sağlıyor. Adet döngüsünü düzenliyor ve menopoz semptomlarını hafifletiyor.

CİLDİ GENÇLEŞTİRİYOR
- Ahududu cilt sağlığına da fayda sağlıyor. Antioksidanlar sayesinde cildi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyor. Genç ve sağlıklı bir cilt görünümüne katkıda bulunuyor. Cildin doğal elastikiyetini ve parlaklığını artırıyor.

KAHVALTIDA YEMELERE DOYAMAYACAĞINIZ REÇEL TARİFİ
Malzemeler:
- 500 gram ahududu
- 400 gram toz şeker (meyvenin ekşi olması durumunda miktarı ayarlayabilirsiniz)
- Yarım limonun suyu
- Bir çay kaşığı tereyağı (köpük oluşumunu engellemek için)

YAPILIŞI:
- Ahududuları güzelce yıkayın ve süzgece alın. İyice süzdükten sonra büyük bir tencereye alın.
- Ahududuların üzerine toz şekeri serpin ve yavaşça karıştırın. Şekerin meyvelere iyice yapışması için birkaç dakika bekleyin.
- Limonun suyunu sıkın ve tencereye ekleyin.
- Tencereyi ocak üzerine alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynama noktasına gelince ateşi kısın.
- Ahududular suyunu bırakarak şekerle birleşecek ve reçel kıvamını alacaktır. Arada bir karıştırarak yaklaşık 20-30 dakika kadar pişirin.
- Köpük oluşumunu azaltmak için bir çay kaşığı tereyağını ekleyin. Tereyağı köpükleri eritecek ve reçelin pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.
- Pişirme işlemi bittikten sonra bir test yaparak reçelin kıvamını kontrol edin. Bir soğuk tabağa birkaç damla reçel damlatın. Eğer hemen yayılmıyorsa istediğiniz kıvama gelmiştir.
- Reçeli ocaktan alın ve biraz dinlenmeye bırakın. Ardından steril cam kavanozlara sıcakken dikkatlice doldurun.