Dünyada jackfruit adıyla bilinen jack meyvesi, tüketimi yaygın olan ülkelerde daha çok salatalara doğranarak yeniyor. Protein ve yağ yönünden besleyici olan meyve, vegan ve vejateryanların da favorilerinden biri olarak biliniyor. Jack meyvesinin en ilgi çeken yanlarından biri de devasa büyüklüğüne rağmen toprakta değil ağaçta yetişiyor olmasıdır. Tüm dünyaya Malay Yarımadası’ndan satışı gerçekleştirilen Jack meyvesinin popülerliği her geçen gün artıyor. Ülkemizde de Antalya ve civarında yetiştiriliyor. Jack fruit, düşük kalori içeriğine sahip olup yüksek miktarda lif içerir. Lif, sindirim sağlığını destekler, tokluk hissini artırır ve sindirilen glikozun kan şekeri seviyelerini daha istikrarlı tutmaya yardımcı olabilir. C vitamini bakımından zengin olan meyve, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir, hücre onarımını destekler ve antioksidan etkiler sunar. Potasyum, vücut sıvı dengesini düzenlemeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olan bir mineraldir. Jackfruit, potasyum bakımından iyi bir kaynaktır. Jackfruit, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarı önlemeye yardımcı olabilir ve yaşlanma ile ilişkili sağlık sorunlarına karşı koruma sağlar. Magnezyum, kas fonksiyonları, sinir sistemi ve kemik sağlığı için önemlidir. Jackfruit, magnezyum bakımından bir kaynaktır. Jack fruit, bitkisel bileşikler içerir. Özellikle fitokimyasallar ve flavonoidler gibi bileşikler, sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. ABD'li sağlık bilgileri sağlayıcısı WebMD, jack meyvesinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve kalp hastalığı, felç ve kemik kaybını önlediğini belirtti. Meyvedeki yüksek miktarda C vitamininin, cildi güneş hasarından koruduğunu ve sarkmaları engellediğinin de altını çizdi. Uzmanlar, jack meyvesi alerjisine karşı dikkatli olmakta fayda olduğunu söylüyor. Jack meyvesinin yan etkileri arasında cilt ve dudak şişmesi gibi belirtiler yer alıyor. Healthline yazarı Brianna Elliot ise jack meyvesinin protein açısından en meyvelerin başında yer aldığını açıkladı. Eski çağlardan beri tüketilen jackfruit; Tayland, Hindistan, Malezya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Vücutta iltihap bırakmayan meyve, ete benzeyen tadı nedeniyle de ana yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Diyetisyen Gillian Culbertson, incir ve dut ailesine üye olan jack meyvesinin böbrek rahatsızlığı yaşayanlar tarafından asla tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Jack meyvesinde bulunan yüksek potasyumun, böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde felce bile neden olabileceğini söyledi.